• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građanima BiH računar kao igračka

Oko 28 odsto građana BiH ne koristi računar, a oni koji se njime služe to najviše čine iz zabave, a najmanje za obrazovanje, pokazuju istraživanja.

 Građanima BiH računar kao igračka Izvor: MONDO

Informatička nepismenost je najizraženija u Tuzli sa 40 odsto, zatim Mostaru sa 32, Sarajevu sa 18, te u Banjaluci sa 17 odsto, kažu u firmi "Algebra edukacija" koje je sprovela istraživanje na uzorku od 906 građana BiH, prenose "Nezavisne novine".

Slobodan Dragičević, predsjednik Asocijacije informatičara BiH, navodi da oni koji računar najviše koriste za zabavu znaju samo najosnovnije stvari i ne mogu se smatrati adekvatno edukovanim.

"Od regija u kojima je sprovedeno istraživanje, informatička nepismenost je najizraženija u Tuzli sa 40 odsto, zatim Mostaru sa 32, Sarajevu sa 18, te u Banjaluci sa 17 odsto", rekao je Dragičević i naglasio da su ispitanici naveli da najmanje poznaju rad u operativnom programu Excel, a najbolje Internet, ukupno njih 57 odsto.

Takođe, oko 62 odsto ispitanika nikad nije čulo za osnovni set znanja prema kriterijumima Evropske unije (ECDL), a koji predstavlja sistematsku obuku za korištenje računara u svakodnevnom poslu.

Prema podacima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), u BiH je u prošloj godini bilo oko 400.000 internet pretplatnika.

Procjenjuje se da je u istoj godini bilo oko 1.420.000 korisnika Interneta, te da je stopa korištenosti Interneta u BiH za 2009. godinu iznosila 37 odsto.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS