• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google dobio konkurenciju, probajte Blekko

Beta verzija pretraživača Blekko pušena je u rad u ponedjeljak, a cilj tima koji stoji iza ovog projekta je ne samo uobičajena pretraga, već i pretraga koju nije moguće izvršiti uz korišćenje drugih pretraživača.

 Google dobio konkurenciju, probajte Blekko Izvor: MONDO

Tokom godina su mnogi izlazili "na crtu" pretraživaču Google, ali iako su ti pokušaji uglavnom neslavno završavali, početkom ove nedjelje pojavio se novi izazivač.

Beta verzija pretraživača Blekko pušena je u rad u ponedjeljak, a cilj tima koji stoji iza ovog projekta je ne samo uobičajena pretraga, već i pretraga koju nije moguće izvršiti uz korišćenje drugih pretraživača.

U čemu je stvar? Ukratko, iza Blekka stoje - ljudi. Blekko svoju tehnologiju zasniva na slashtagovima koji filtriraju rezultate pretrage, tako da se spam eliminiše. Ovaj pretreživač pregleda oko tri milijarde stranica, koristeći sopstveni algoritam i ljudski faktor za rangiranje rezultata pretrage, piše "Dejli mejl".

Kako korisnici budu pravili i dotjerivali slashtagove, tako će Blekko proširivati automatski slashing za poboljšanje razultata u više kategorija.

Korisnici koji nešto traže u kategorijama koje su po Blekkovim kriterijumima pretrpane bezvrijednim rezultatima (zdravlje, recepti, tekstovi pjesama, hoteli, automobili, koledži i lične finansije) automatski vide skraćene liste rezultata bez nepotrebnih sadržaja.

Pored toga, omogućeno im je da naprave i sopstvene upite na bilo koju temu, tako da pretraživač traži informacije samo iz izvora koje oni lično smatraju relevantnim i povjerljivim.

Korisnici mogu da traže rezultate pretraživanja samo sa jedne lokacije, na primjer, ako vas interesuje nešto iz oblasti klimatskih promjena, ali sa konzervativne tačke gledišta, treba da ukucate Climate change/conservative, a ako želite informacije na tu temu samo sa "zelenih" sajtova, opcija bi bila Climate change/Green.

Blekko je od jula ove godine bio dostupan ograničenom broju korisnika, a ljudi koji su ga testirali napravili su više od 3.000 slashtagova.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS