• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple kompjuter iz 1976. na aukciji

Daleke 1976. godine, mnogo prije Maca, iPoda, iPhona ili iPada, prvi Apple računar ugledao je svjetlost dana u garaži roditelja Stiva Džobsa.

 Apple kompjuter iz 1976. na aukciji Izvor: MONDO

Danas, Apple je lider na polju novih tehnologija, a najave novih modela ove kompanije dočekuju se sa velikim interesovanjem. Ali, daleke 1976. godine, mnogo prije Maca, iPoda, iPhona ili iPada, prvi Apple računar ugledao je svjetlost dana u garaži roditelja Stiva Džobsa.

Od skromnih početaka, kompanija Apple postala je imperija, a dio istorije biće ponuđen na aukciji kuće "Kristi" krajem mjeseca.

Apple-1 se 1976. godine prodavao bez tastature i monitora, po cijeni od 666,66 dolara, a kupcima je dostavljan u najjednostavnijoj kartonskoj kutiji. Primjerak koji će biti ponuđen na aukciji dolazi sa originalnom ambalažom, a na kutiji se još nalazi i povratna adresa - adresa garaže Džobsovih roditelja.

Onaj ko se domogne ovog rariteta, dobiće i uputstvo, kao i propratno reklamno pismo Stiva Džobsa, koje svjedoči o skromnim počecima, navodi se na sajtu "Kristija".

Interesantano je i da u tom trenutku logo kompanije nije bila prepoznatljiva jabuka, već Njutn koji sjedi pod drvetom jabuke, što se može vidjeti na uputstvu.

Danas nema preciznih podataka o tome koliko je primjeraka modela Apple I bilo prodato, ali napravljeno ih je oko 200, a svaki od njih svojim rukama je sastavio Stiv Voznijak.

Aukcija će biti održana 23. novembra u Londonu, a očekivana cijena prvog Apple modela je između 60.000 i 240.000 dolara.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS