• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako Skype popravlja keca iz matiša

Nik ima 15 godina, živi u Londonu i malo mu škripi sa matematikom. Uzima privatne časove, ali njegov učitelj živi u Indiji. Viđaju se preko Skypa.

 Kako Skype popravlja keca iz matiša Izvor: MONDO

Nik Treloar pohađa francuski licej u Južnom Londonu i kaže da je škola poprilično teška, da ima dosta domaćih zadataka. Pomoć preko interneta iz Indije, može da zatraži u svako doba dana i noći, za male pare.

Natan (31), Nikov tutor, perfektno govori američki engleski. Usavršio ga je podučavajući mlade Amerikance. Natan je otac petogodišnje ćerke i zarađuje skoro osam evra na sat. To je duplo više od prosječene zarade ljudi njegovih godina u Indiji. On to, kaže, ne radi samo zbog novca, već i zato što voli da radi sa mladima i usmjerava ih.

On ima master iz matematike i za posao tutora završio je posebnu obuku. S obzirom na to da je već pomagao američkim đacima, ima iskustva. "Rekao bih da je nivo znanja kod mladih Britanaca viši nego u SAD", kaže Natan za "Dojče vele".

Vremenska razlika između Indije i Velike Britanije je četiri i po sata. Natan kaže da to nije veliki problem. Firma za koju radi zapošljava trenutno 30 ljudi, ali je plan da ih uskoro bude 100. Rade u maloj prostoriji, a oruđe za rad im je laptop sa veb kamerom, slušalice sa mikrofonom - Skype.

Iza projekta stoji Tom Huper koji je uočio da je mladim Britancima neophodna pomoć za savladavanje gradiva iz matematike i saznao za sistem koji već funkcioniše između SAD i Indije.

"Samo 11 odsto tutora u Velikoj Britaniji ima diplomu iz predmeta koji predaje, a samo osam odsto su specijalno obučeni. Zbog toga smo odlučili da potražimo pomoć iz Indije, gdje je akademski nivo veoma visok."

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS