• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google: Novi telefon kartice šalje u zaborav

Kompanija Google postavila je novi izazov učesnicima "utakmice" na polju pametnih telefona.

 Google: Novi telefon kartice šalje u zaborav Izvor: MONDO

Na godišnjoj Web 2.0 konferenciji predstavljen je model koji će imati ugrađen sistem za plaćanje, što znači da bi u nekom trenutku ovaj uređaj možda mogao da zamijeni kartice. ž

Mogućnosti novog telefona u ponedjeljak je ukratko predstavio izvršni direktor kompanije Google Erik Šmit, na početku godišnje Web 2.0 konferencije koja se održava u San Francisku, prenosi AP.

Šmit je potvrdio da je Google radio na novom sofisticiranom čipu i nadogradnji operativnog sistema Android, koji će ubuduće nuditi i mogućnost plaćanja mobilnim telefonom. Novi telefon je predstavljen, ali nije navedeno o kojem se modelu radi, kao ni ime proizvođača.

Sajtovi posvećeni novim tehnologijama spekulišu da će novi model pod imenom Nexus S proizvoditi Samsung.

Šmit je odbio da komentariše takva nagađanja, rekavši samo da će novi model sa unapređenom verzijom operativnog sistema Android pod imenom Gingerbread, koji je takođe predstavljen u San Francisku, u prodaju biti pušten za par nedjelja.

Novi telefon će imati čip zasnovan na beskontaktnoj NFC (Near Field Communication) tehnologiji, koji će omogućavati prenošenje informacija o plaćanju koje je izvršio vlasnik uređaja do vendora koji ima kompatibilnu tehnologiju. Transakcije će se vršiti preko terminala koji sadrže kodirane informacije neophodne za obavljanje plaćanje.

Šmit je rekao da se očekuje da će korišćenje ove tehnologije pružati veću sigurnost nego upotreba kartica koje na magnetnim trakama nose lične podatke vlasnika.

"Ipak, ovo ne znači da će kreditne kartice odmah otići u zaborav", rekao je Šmit. Ipak, nije nerealno očekivati da će u bliskoj budućnosti pametni telefoni moći da nam skrenu pažnju kada u supermarketu budemo prolazili pored rafova sa proizvodima koji se nalaze na našem spisku za kupovinu, dodao je on.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS