• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeno! Superliga Srbije je "domaćinska" liga: Samo Bosna i Albanija ispred sve manje neriješenih rezultata!

Autor Dragan Šutvić

Veliki procenat mečeva u Superligi završava se pobjedom domaćeg tima, što nije nužno znak da nešto nije u redu, ali lige koje srpsku u tom segmentu okružuju daleko su od onih najjačih u Evropi...

 superliga srbije domaćinska liga Izvor: MN PRESS

Mnogo polemike se u prethodnom periodu vodi u srpskom fudbalu oko regularnosti takmičenja. Često se mogu čuti komentari da su Superliga i Prva liga "domaćinska takmičenja", da ima mnogo sumnjivih mečeva na koje redovno ukazuje UEFA, a Borac i Jagodina su u drugom rangu takmičenja bili i kažnjavani zbog namještanja.

Možda će vas zanimati

Sve je više i onih u Superligi koji govore da svi oko njih upisuju pobjede, dok samo oni mogu da igraju neriješeno. Ali šta kažu brojke? Da li je Superliga Srbije stvarno domaćinska liga?

Superliga Srbije je među evropskim ligama sa najvećim procentom mečeva u kojim su slavili domaći timovi!

Skoro tačno 50% mečeva u Superligi ove sezone završeno je pobjedom domaćeg tima, ili da budemo precizni, 174 od 350 odigranih.

Ali kako se to ogleda u poređenju sa ostatkom Evrope?

Od najjačih nacionalnih šampionata 55 UEFA članica, veći procenat pobjeda domaćina imaju samo lige Albanije (53%) i Bosne i Hercegovine (55%), dok su trenutno ispred i takmičenja koja su tek započeta u Finskoj i Letoniji, ali je tamo uzorak mečeva daleko manji, glase podaci specijalizovanog sajta "Soccerstats".

U najjačim ligama Evrope je situacija daleko izjednačenija, naročito u vrijeme pandemije kada je prednost domaćeg terena izgubila na značaju. U Premijer ligi domaći slave u 37% odsto mečeva, isti je slučaj i u francuskoj Ligi 1, dok je u Bundesligi, Seriji A i Primeri taj procenat između 41 i 42.

Na komentare iz superligaških klubova da "samo oni igraju nerešeno", brojke kažu da u domaćem prvenstvu stvarno ima malo neriješenih rezultata kada se učinak uporedi sa ostatkom evropskih liga.

U Superligi je tek 19% mečeva završeno bez pobjednika, po čemu su od liga koje se bliže kraju ispred samo liga Velsa (18%) i Prva liga Jermenije (10%).

Zanimljivo, i prošle sezone je u Superligi bilo jako malo neriješenih rezultata, takođe oko 19%, dok je godinu dana prije toga svaki četvrti meč bio bez pobjednika (25.7%).

U najjačim ligama Evrope je taj procenat uglavnom između 24 i 25, dok je u španskoj Primeri čak 29% mečeva završeno neriješeno.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC