• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolji tim Zvezde od Barija - koji to nije: Ako hoćeš u Ligu šampiona, moraš da pobijediš prvaka Moldavije!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Crvena zvezda je potpuno razočarala u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tako je drugu sezonu zaredom zaustavljena u trećoj rundi. Šta su razlozi poraza tima Dejana Stankovića i zašto je ekipa zaribala ovoga puta?

 analiza fk crvena zvezda kvalifikacije za ligu šampiona mondo tema Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/MNPress

Znalo je rukovodstvo Crvene zvezde da se pohvali ovog ljeta da pravi najbolji i najmoćniji tim u posljednjih 10/25/30 godina, međutim da bi to zaista bio tim koji je najveći od Barija - to prvo mora da se dokaže na terenu.

Dokazivanje ove tvrdnje palo je već u prvom mjesecu "probne vožnje". Povrata novca nema, a garancija ne postoji u biznisu kao što je fudbal. Zapravo, sve pomalo podsjeća na anegdote srpskih kupoholičara koji preko Interneta naruče mobilni telefon, a umjesto toga im pošalju praznu kutiju.

Možda će vas zanimati

Od ideje da se napravi drim-tim Crvene zvezde koji će ovog ljeta napasti grupnu fazu Lige šampiona nije bilo ništa, pošto je alternativna verzija ekipe napravljene za najviše domete zaribala i prije plej-ofa, drugu sezonu zaredom.

Ako je prošle godine izgovor za ispadanje od kiparskog prvaka Omonije mogao da se nađe u vrućini, koroni i tome da se igrao samo jedan meč - i to na gostujućem terenu - onda ovoga puta ne smije ni da se razmišlja o opravdanjima koja bi mogla da umanje crvenilo na obrazu poslije šoka koji je priredio moldavski šampion Šerif.

Neke prethodne generacije fudbalera Crvene zvezde platile bi u zlatnicima da ih je u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona čekao prvak Moldavije, a ne timovi poput Kopenhagena, Sparte Prag ili recimo Krasnodara, međutim upravo pobjeđujući jače od sebe - klub je polako gradio jaču reputaciju i sebi omogućio, bar na papiru, lakše rivale. Ispostavlja se, Zvezda nedovoljno dobro koristi svoj status na UEFA rang listi, gdje je među 50 najboljih klubova Evrope, odnosno čini se da joj je daleko više odgovarala uloga autsajdera nego tima koji "ima obavezu" da pobjeđuje slabije od sebe.

Apetiti rastu, očekivanja su velika kada se u startu definiše da imaš najmoćniji tim u skorijoj istoriji, pa je zbog toga još veći šok kada te na putu ka snovima i milionima zaustavi, oprostite na potcjenjivanju, prvak Moldavije.

IZGUBLJENA BITKA NA SREDINI TERENA

Izvor: MN PRESS

Upravo je Šerif simbolizovao sve ono što je Zvezda bila u mandatu Vladana Milojevića. Njihov trener Juri Vernidub je maestralno pročitao igru crveno-bijelih, uspio da ih dobrim blokom i presingom zaustavi u kreaciji, iskoristio je sve mane i profitirao iz prekida, dok je tim Dejana Stankovića nažalost izgledao više kao skup individualaca - nešto kao ranije spomenuta Sparta - njegovog prijatelja i bivšeg saradnika Andree Stramaćonija.

Izgubila je Zvezda - što bi se reklo košarkaškim rječnikom - "protok lopte", koji je krasio tokom proljeća, pa su u oba meča protiv Šerifa sve oči bile uprte u Mirka Ivanića i Aleksandra Kataija i neku njihovu magiju.

Nije je bilo, daleko su od "one forme", a na sve to Zvezda je bila i bez Gelora Kange koji je zbog "bubica" izgubljen za revanš. Kakav god da je, Kanga je znao da i nerezonskim potezima donese dobro crveno-bijelima, pa je već od prvog minuta meča u Tiraspolju bilo jasno da će njegovo odsustvo biti problem.

Stanković je odlučio da se "kocka" stavljanjem Slavoljuba Srnića u startnu postavu, posluživši se taktikom 4-1-2-3 koju je koristio na "San Siru", samo što ovoga puta Crvena zvezda nije smjela da ima ulogu reaktivnog tima.

Izvor: MN PRESS

Kada je Šerif prepustio posjed crveno-bijelima, oni nisu imali rješenja. Zadnja linija nije imala otvorenu liniju pasa ka veznom redu, a Srnić nije tip igrača čiji će pas ili vizija - sa neprirodne pozicije - donijeti bilo kakvu prednost Zvezdi. Govoreći na konferenciji za medije, Stanković je kroz redove i priznao da je pogriješio sa njim.

"Odgovornost je na meni. Ako treba krivac, to sam ja. Ja sam birao, mijenjao i žao mi je što ne idemo dalje", kazao je utučeni trener Zvezde nakon neuspjeha karijere.

Postavlja se pitanje zašto je trener Zvezde izgubio povjerenje u Njegoša Petrovića i Veljka Nikolića? Njihova minutaža iz ove sezone govori da su igrali isključivo zato što su "bonusi", pošto bi i u evropskim utakmicama znali da nestanu iz startne postave, vrlo često nezasluženo na osnovu forme.

Dok se u Zvezdi priča da će od "bisera" moći da zaradi milione, istovremeno se događa da čak i kada su već viđeni na terenu, jer su igrači koji su ispred njih u hijerarhiji nedostupni, priliku dobijaju alternativna rješenja.

Tako čak ni Nenad Krstičić nije bio u kombinaciji za prvu postavu, iako je doveden kao veliko pojačanje. Zvezda ga je dugo lovila i na kraju uspjela da "ukrade" grčkom AEK-u, međutim za sada od njega nije vidjela ni deset odsto onoga što je pokazivao u prvom mandatu.

Kada je u nastavku meča ušao u igru pokazao je još jednom da je daleko od forme i da je još daleko od uklapanja u sistem Dejana Stankovića, znatno drugačiji od onoga koji je forsirao Vladan Milojević.

NAPAD ZAKAZAO - PO KO ZNA KOJI PUT

Izvor: MN PRESS

Već smo pisali o tome koliko je Dijego Falćineli bio značajan za Crvenu zvezdu prošle sezone i koliko zapravo igra na trećini protivnika pati zbog nedostatka tipa napadača poput njega.

Nije bio Falćineli igrač koji je donosio mnogo golova, postigao ih je 13 za prethodnu sezonu, ali je svojim kretanjem i dobrim postavljanjem učestvovao u igri Zvezde - na posredan ili neposredan način - i tako omogućio da igrači iza njega budu i te kako efikasni.

Zvezda je nakon odluke da ga ne angažuje, isključivo zbog novca, odlučila (kasno) da dovede igrača sličnog njemu, ali čini se da je Lois Dioni trenutno kilometrima daleko od Italijanovog uticaja na tim.

Istina, postigao je dva gola Dioni u Evropi, ali malo je doprinio ostatku igre. Primjera radi, u prvom meču sa Šerifom nije dobio nijedan duel, bolje da ne spominjemo koliko ih je izgubio, a ništa bolju partiju nije prikazao ni u Tiraspolju, mada opravdanje može da bude što nije potpuno "fit" za utakmicu.

I tu dolazi do problema.

Izvor: MN PRESS

Nije "fit" ni Milan Pavkov, a Nikola Krstović je sve suprotno od Dijega Falćinelija. Napadač koji ne učestvuje u igri, djeluje da ne razumije dovoljno igru bez lopte i gleda samo gol protivnika - za šta još nema pokriće.

Nije nikakvo iznenađenje što kada Katai, Falko ili Ivanić prime loptu ne pomisle prvo na Krstovića koji je u špicu napada, jednostavno Zvezda nije navikla da prvo gleda ka napadaču, nego je njegov zadatak bio da kretanjem i odvlačenjem rivala iskonstruiše situaciju iz koje će se "roditi" gol.

U primjeru Nikole Krstovića, koji nije kriv što je meč sa Šerifom pao na njegova pleća, najbolje se vidi disbalans u Zvezdinom "najmoćnijem timu" u posljednjih 30 godina.

Ako hoćeš u Ligu šampiona, ne može u jednoj liniji tima reprezentativac Austrije, a u drugoj napadač bez iskustva.

NEGATIVNA ENERGIJA, ČEMU TO?

Izvor: MNPRESS

Zvezda nije imala problem samo u formi igrača ili neuigranom timu, nego je opšti utisak da je oko ekipe vladala drugačija atmosfera u odnosu na prije nekoliko mjeseci.

Veliki igrački kadar u kome je jasno ko su prve zvijezde, čije je mjesto u startnoj postavi jako teško ugroziti čak i dobrim partijama, možda je poremetio atmosferu u svlačionici, ali o tome trenutno može samo da se nagađa - prave razloge znaju samo oni koji su svaki dan u njoj.

Da postoji neki problem naslutila je reakcija Milana Borjana koji se poslije pobjede nad Kairatom obratio "hejterima", što je potpuno drugačije nego kada se zahvaljujete navijačima koji su uz vas.

Zvezda kao da nije osjećala da ima podršku javnosti, više su se svi osvrtali na negativne komentare koji su ih boljeli, kao da su jedino osjećali da svi jedva čekaju da negdje pogriješe kako bi ih "pljuvali" zbog toga, što na kraju ne mora nužno da bude loša motivacija - samo je treba iskoristiti na pravi način, da ne ovlada vama.

Možda je period dominacije i sezonu skoro bez mrlje uticala na to da je Zvezda supersenzitivna na svaku kritiku, možda su se plašili da se pogledaju u ogledalo i kažu "možemo bolje", a ne da odmah pretpostave da im neko želi loše?

Čitavu situaciju "podgrijala" je misterija oko Miloša Degeneka, miljenika navijača Zvezde, koji je iz nepoznatih razloga pao u drugi plan ove sezone, pa je tek poslije kampanje na društvenim mrežama i kikseva konkurenata za mjesto u startnoj postavi počeo da igra uz Aleksandra Dragovića.

Popravljanju atmosfere nisu doprinijele ni priče o Milunoviću, Prijoviću... Jednostavno, bilo je previše negativnosti.

Bilo kako bilo, to je potrebno što prije ispraviti kako bi se obezbijedilo makar učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, pošto je Zvezda previše dobra da bi u ovom trenutku igrala u Konferencijskoj ligi.

Nedovoljno da ponese ime "najboljeg tima u posljednjih 30 godina", ali dovoljno da pobijedi prvaka Rumunije.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boban

Zvezda ove sezone nema nikakvu igru ni u prvenstvu Srbije.A kad nemogu da pobede prvaka Moldavije sta onda treba da traze u duelu sa Dinamom?Ajde da vidimo ko ce sad da podnese ostavku u Zvezdi?Funkcija je bitna kod ljigavih ljudi.Sport,Srpstvo je na poslednjem mestu.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC