• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revolucija u fudbalu! FIFA uvodi novo pravilo: Upoznajte "SAOT" - evo kako će izgledati 3D ofsajd tehnologija! (FOTO)

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Možda je prvi put i zvanično budemo vidjeli u upotrebi baš na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

 fifa uvodi soat 3d tehnologija za ofsajd Izvor: YouTube/4231 HD/Twitter/@AS_AGabilondo/Printscreen

FIFA je spremila novu veliku promjenu za Svjetsko prvenstvo! Kao što je na Mundijalu u Rusiji prije četiri godine debitovala VAR tehnologija, tako bi i u Kataru 2022. prvi put mogla da bude korišćena revolucionarna SAOT tehnologija!

Zapravo, SAOT je skraćenica za polu-automatizovanu ofsajd tehnologiju, koja je već bila najavljena, a to znači da će se o ofsajd situacijama ubuduće odlučivati u 3D tehnologiji!

Možda će vas zanimati

Iako još nije objavila da će od Svjetskog prvenstva i zvanično započeti sa upotrebom nove SAOT tehnologije, FIFA ju je do sada ozbiljno testirala. Sada smo prvi put dobili priliku da vidimo kako sve to izgleda. Stvari će podsjećati na "čelendž" u tenisu, makar po izgledu snimaka koji budu odlučivali o tome da li u nekoj situaciji jeste ili nije bio ofsajd.

FIFA je već isprobavala novu tehnologiju, što je bio slučaj na Svjetskom klupskom prvenstvu koje je u toku, kao i na Arapskom kupu.

Radi se o 10 kamera koje u svakom trenutku hvataju 18 "tačaka" na tijelu igrača, čime se prati svaki njihov pokret sa čak 50 snimaka u sekundi. Taj softver prati svaki dio tela igrača i u vrlo brzom roku potom izbacuje virtuelni prikaz sporne situacije.

Pogledajte kako to izgleda:

"Nova tehnologija nam omogućava 3D pristup u kojem savršeno vidimo gdje se u kom trenutku nalazi svaki dio tijela bilo kog igrača. Zahvaljujući tome u nekoliko se sekundi kreiraju animacije koje savršeno pokazuju da li je igrač bio u ofsajdu ili ne", rekao je direktor fudbalske tehnologije FIFA Sebastijan Runge.

I predsjednik svjetske sudijske organizacije Pjerluiđi Kolina je takođe oduševljen, ali je on napomenuo da će čovjek i dalje imati posljednju riječ.

Očekuje se da će SAOT tehnologija biti korišćena u Kataru na Svjetskom prvenstvu, iako zvanične potvrde još uvijek nema. To znači da bismo umjesto "crtanja linija", odluku o ofsajd pozicijama u potpunosti prepustili 3D snimcima.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC