• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje GI TOC: Šest navijačkih grupa u BIH prijetnja za bezbjednost – tu su Horde zla, Manijaci, Lešinari...

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Od 122 navijačke grupe na Balkanu 21 se može smatrati huliganima i bezbjednosnom prijetnjom, navodi se u izvještaju organizacije iz Ženeve.

 Istraživanje GI TOC: Šest navijačkih grupa u BIH prijetnja za bezbjednost – tu su Horde zla, Manijac Izvor: MONDO/Samir Cacan

Organizacija “Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organiziranog kriminala” (GI TOC) sa sjedištem u Ženevi, u svom najnovijem istraživanju bavila se navijačkim grupama na Balkanu, a rezultati su objavljeni u izvještaju ''Opasne igre: nogometni huliganizam, politika i organizirani kriminal na zapadnom Balkanu''.

U njemu su mapirani glavni klubovi fudbalskih navijača u svakoj od zemalja Balkana, identifikovano je koje se od ovih grupa može smatrati "ultrasima", te koje od tih ultras grupa pokazuju atribute fudbalskog huliganizma, te kako je taj huliganizam povezan s organizovanim kriminalom i politikom.

U izvještaju je jasno istaknuta razlika između ultrasa i fudbalskih huligana.

Pod ultrasima se podrazumijevaju grupe tvrdokornih nogometnih navijača povezanih s određenom ekipom.

Fudbalski huligani učestvuju u nasilju unutar nogometnog miljea, a neki od tih huligana učestvuju u organizovanom kriminalu.

Među navijačke grupe koje predstavljaju potencijalnu prijetnju, analitičari GI-TOC-a svrstali su šest navijačkih grupa iz BIH, a to su ''Ultras'', ''Horde zla'', ''Lešinari'', ''Manijaci'', ''Red Army'' i ''Škripari''.

Osim njih, među 21 grupom koje se smatraju bezbjednosnom prijetnjom su ''Ultras Guerrills'' i ''Tirona Fanatics'' iz Albanije, ''Shqiponjat'' i ''Plisat'' s tzv. Kosova, ''Street Boys'', ''Varvari'' i ''Vojvode'' iz Crne Gore, ''Ballistet Komiti'' i ''Svercerat'' iz Sjeverne Makedonije, te ''Delije'', ''Grobaie'', ''Firma'', ''United Force'' i ''Torcida Sandžak'' iz Srbije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC