• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od Srbije tražili da Tadić nosi traku u duginom bojama! Oglasio se Fudbalski savez: Tačno je, dobili smo upit...

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović otkrio stav srpske "Kuće fudbala" po pitanju boje kapitenske trake na Svjetskom prvenstvu.

 Fudbalski savez Srbije o kapitenskoj traci u duginim bojama Izvor: MN PRESS

Kapiteni nekoliko reprezentacija na Mundijalu u Kataru nosiće trake u duginim bojama, u znak osude diskriminacije i podrške borbi za ljudska prava. Među njima neće biti i kapiten srpske "A" selekcije Dušan Tadić, a to je u četvrtak potvrdio generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović u razgovoru za "Kurir".

"Tačno je da smo dobili upit da se priključimo inicijativi i da nismo na njega pozitivno odgovorili jer smo fokusirani samo na fudbal. Sve što bi moglo izazvati provokaciju bilo koje vrste kod naše javnosti i navijača ili biti shvaćeno kao vid politizacije, za nas je neprihvatljivo. Držimo čisto sportsku i politički neutralnu poziciju. Taj stav smo iznijeli i na sastanku u Dohi kada su inicirane razne ideje", rekao je Šurbatović.

"Za univerzalne vrijednosti i poruke tipa: 'Stop war', 'Peace' smo uvijek ZA... Ali je pitanje trake duginih boja za naše društvo veoma osjetljivo i nepotrebno. Fokusirani smo isključivo na fudbal. Među našim navijačima ima pripadnika različitih društvenih grupa i vjerskih zajednica i mi poštujemo pravo na slobodno izražavanje stavova svakog pojedinca, ali ponavljamo - ove teme nisu primjerene fudbalu i stadioni nisu mjesto za takve stvari. To je stav FSS!", dodao je on.

Ovu kampanju je pokrenuo Fudbalski savez Holandije, a pridružiće se Engleska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Norveška, Švedska, Švajcarska i Vels, dok u akciji ne učestvuju ni Španija, Hrvatska, Poljska... U Kataru su istopolni odnosi nezakoniti i to je izazvalo brigu među LGBT ljubiteljima fudbala, koji planiraju da idu na Svjetsko prvenstvo, ali brinu za svoju bezbjednost, kao i fudbalski savezi tih zemalja. Tako je Fudbalska asocijacija Engleske dobila uvjerenje da LGBT+ parovi koji se budu držali za ruke u Kataru neće biti procesuirani. Takođe, najavljeno je i da navijači sa zastavama u duginim bojama neće biti hapšeni sve dok ne iskazuju nepoštovanje prema lokalnoj kulturi i ne šire ih preko džamija.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob Rock

Jesu li taj upit poslali savezu Irana i Saudijske Arabije?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC