• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turska šalje elitnu jedinicu u Katar! Naoružani su do zuba i spremni da zavedu red! Ali to nije sve - evo ko još stiže

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Turska u Katar na Svjetsko prvenstvo šalje velike policijske snage ali i jedan ratni brod.

 Policijsko obezbjeđenje na Mundijalu u Kataru Izvor: Onur Dogman/© Onur Dogman / SOPA Images

Svjetsko prvenstvo u Kataru će nadgledati zastrašujuća grupa elitnih policajaca iz cijelog svijeta koji su pozvani da suzbiju fudbalske huligane. Na čelu brutalnog saveza su francuski policajci i turske specijalne snage. Njima će se pridružiti operativne grupe iz Amerike, Britanije, Južne Koreje i Pakistana u zajedničkim naporima da očuvaju red na Bliskom istoku.

“Super policajci” su dobili zadatak da patroliraju oko osam stadiona u Dohi i hotela u kojima borave 32 tima, u akciji pod nazivom “Operation World Cup Shield“, otkrio je The Sun. A navijači će morati da se maksimalno korektno ponašaju kako bi izbjegli brutalnost za koju su francuske i turske snage postale sinonim. Navijači Liverpula su već imali užasavajuće iskušenje sa francuskim policajcima koji su ih zasuli suzavcem u prošlosezonskom finalu Lige šampiona u Parizu. A 191 francuski oficir biće raspoređen u Kataru.

Njih će u velikoj mjeri podržavati zloglasni turski tim specijalnih snaga - Polis-Özel-Harekat, koji je specijalizovan za terorističke pretnje. Čuvene su priče o kršenju ljudskih prava od strane ove jedinice posebmo u gusto naseljenim kurdskim oblastima. Ono što POH čini još opasnijim je to što su naoružani širokim spektrom oružja. plus jurišni helikopter i brojna oklopna vozila. Ali kao da njihov žestoki arsenal nije dovoljan, turske snage su Kataru ponudile preteći ratni brod da patrolira perimetrom regiona dok se održava Svjetsko prvenstvo.

Ratni brod, nazvan TCG Burgazad, uputio se u Katar prošlog mjeseca, u pratnji 250 vojnika. A POH-ov kolektiv od 3.000 policajaca za pobunu takođe se sastoji od smrtonosne ženske jedinice, nešto što većina odreda širom svijeta nema. Drugi dio ogromnog dijela turskih policajaca uključiće 100 policajaca za specijalne operacije, 50 specijalista za bombe i 80 pasa. A teški policajci će imati slobodnu kontrolu u Kataru, jer izvještaj Nordic Monitora, nevladine organizacije koja otkriva terorističke aktivnosti, kaže da jedinica specijalnih snaga neće biti odgovorna za svoje akcije ili bilo kakvu štetu u zalivskoj državi .

U međuvremenu, američki doprinos će biti manje agresivan pošto su potpisali sporazume sa Katarom za „identifikovanje putnika u vazdušnom saobraćaju koji su povezani sa terorizmom, krijumčarenjem...“. A Britanija je poslala petnaest specijalnih britanskih policijskih „službenika“ da „smire stvari ako je potrebno“. Broj snaga koje je Pakistan rasporedio u Kataru tek treba da bude potvrđen. A Južna Koreja će domaćinima dati svoju vojnu ekspertizu kako bi pomogla u obuci katarskih policajaca. Nekoliko hiljada marokanskih snaga trebalo bi da se uputi ka Kataru. Njima se neće pridružiti kolege iz Španije jer je ta država odlučila da odbije slanje preko 115 policajaca.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC