• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA istraživala namještaljke na Svjetskom prvenstvu! Hitno se oglasili - evo šta je utvrdila specijalna jedinica

Autor Haris Krhalić

Poslije ukupno 64 utakmice na Svjetskom prvenstvu u Kataru, FIFA se oglasila zbog potencijalnih namještaljki.

 FIFA istražila namještaljke na Mundijalu Izvor: Anadolija/Mustafa Yalcın

Svjetsko prvenstvo u Kataru završeno je pobjedom Argentine nad Francuskom i "zlatnim globusom" koji je završio u rukama najboljeg fudbalera svih vremena Lionela Mesija, dok je u mjesecu fudbala FIFA imala pune ruke posla. Ne samo da su morali da brinu o bezbjednosti svih učesnika i posjetilaca turnira, nego su takođe morali da razmišljaju i o regularnosti takmičenja koja nije smjela da bude narušena.

FIFA je tokom turnira formirala posebnu jedinicu koja je vodila o "manipulaciji" utakmica, odnosno o potencijalnim namještaljkama i nakon što je sve završeno - oglasili su se saopštenjem na zvaničnom sajtu.

Temeljnom provjerom dešavanja na sve 64 utakmice ustanovljeno je da nije bilo povrede pravila igre, odnosno ističe se da nijedna utakmica nije bila sumnjiva. Pratili su naravno kladionice i sve stvari koje još ukazuju na potencijalno namještanje utakmica, a ni u jednoj situaciji nije detektovano da je regularnost narušena. To se odnosi i na "sumnjive" mečeve koje smo gledali tokom grupne faze, kada su timovi mogli polu-samostalno da odlučuju na koga će u osmini finala.

Mnogima je bio sumnjiv poraz Španije od Japana i Brazila od Kameruna, međutim i tu je ustanovljeno da nije bilo nikakve povrede integriteta takmičenja i da je to "jednostavno fudbal".

FIFA je najavila da će i na idućim takmičenjima u njihovoj organizaciji imati posebnu jedinicu koja će voditi brigu o regularnosti, pošto je njihov veliki cilj da se namještanje utakmica potpuno izbaci iz sporta. To su izgleda uspjeli kada je vrhunski fudbal u pitanju, dok ostaje pitanje za "nivo ispod".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC