• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traju pripreme za posljednji ispraćaj brazilske legende: Komemoracija na stadionu gdje je SVE počelo! (FOTO)

Autor Dragan Šutvić

Komemoracija Peleu obaviće se na stadionu gdje je počeo briljantnu karijeru.

 gdje će biti održana komemoracija peleu Izvor: Anadolija/Fernanda Luz

U toku su posljednje pripreme za komemoraciju i posljednji ispraćaj legende svjetskog fudbala Edsona Arantesa do Nascmentea Pelea.

Komemoracija će se održati na stadionu Urbano Kaldeira, poznatom i kao Vila Belmiro, u Santosu gdje je Pele započeo karijeru.

Brazilci se opraštaju od legende svjetskog fudbala Pelea, koji je preminuo 29. decembra u bolnici "Albert Ajnštajn" u Sao Paulu nakon borbe s rakom u 82. godini.

Domaći i strani turisti posjećuju Muzej Pelea u gradu Santos, koji se nalazi oko 70 kilometara udaljenosti od Sao Paula. Muzej je pun eksponata vezanih za fudbalsku legendu Pelea.

Vlada Brazila proglasila je trodnevnu žalost povodom njegove smrti, a komemoracija Peleu biće održana 3. januara. Bdijenje za Pelea će se održati u ponedjeljak nakon što njegovo tijelo napusti Sao Paulo.

Ikona fudbala biće sahranjena na privatnoj sahrani 3. januara na Spomen nekropoli Ekumenika.

Pele, koji je najbolji strijelac brazilske reprezentacije svih vremena sa 77 golova u 92 utakmice, postao je ikona fudbala nakon što je osvojio prvo Svjetsko prvenstvo 1958. kao 17-godišnjak.

Pele, koji je rođen u siromašnoj porodici u Sao Paulu, osvajao je Svjetsko prvenstvo sa Brazilom još 1962. i 1970. godine.

Povreda je ograničila njegov doprinos trijumfu Brazila 1962. godine na Mundijalu u Čileu, ali je osam godina kasnije bio najbolji igrač prvenstva, kada je "selesao" okupio jednu od najvećih ekipa svih vremena i podigao trofej u Meksiku zahvaljujući pobjedi nad Italijom u finalu rezultatom 4:1. Pele je u finalu postigao prvi gol za Brazil.

Taj gol ga čini jednim od samo pet igrača koji su postigli gol u dva finala Svjetskog prvenstva i zahvaljujući svojim podvizima 1958. godine ostaje najmlađi igrač koji je postigao gol na Mundijalu.

Njegovi spektakularni rezultati su ga učinili legendom Santosa na klupskom nivou. Pele drži rekord kluba iz svog rodnog grada svih vremena i pomogao im je da osvoje dvije titule Kope Libertadores i šest kruna brazilske lige tokom 18 godina.

Pele, koji je tokom karijere postigao 1.281 gol u 1.363 utakmice za klub i reprezentaciju, završio je svoje igračke dane u Njujork Kosmosui povukao se iz fudbala 1977. godine.

Nakon penzionisanja, bio je ambasador fudbala. Godine 2013. dobio je FIFA "Ballon d'Or Prix d'Honneur" kao priznanje za njegovu karijeru i dostignuća, a 2020. godine imenovan je u "Ballon d'Or Dream Team", odnosno najvećih 11 svih vremena.

Pele je u bolnici bio od 29. novembra. Podvrgnut je operaciji uklanjanja tumora debelog crijeva u septembru 2021. godine, a od tada je u više navrata bio hospitalizovan.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba/Anadolija)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC