• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROKLETSTVO ENGLESKIH TRENERA: Čak je i Čileanac podigao trofej Premijer lige, ali Englez nikad!

Autor Haris Krhalić

Jedna od najvećih anomalija u svijetu fudbala.

 premijer liga trofej Izvor: Shutterstock

Engleska se često smatra kolijevkom fudbala. Osnovni elementi igre datiraju još iz antičkog Rima i Grčke, ali su razvijani kroz vijekove u mnogim zemljama i kulturama.

Međutim, moderna igra kakvu danas poznajemo potiče iz Engleske, gdje se razvila u 19. vijeku kao popularna aktivnost za mlade muškarce. Njen nastanak i razvoj kroz vijekove ostavili su neizbrisiv trag u istoriji Engleske i ostavili trajan uticaj na globalnu popularnost ovog sporta.

Danas tradiciju engleskog fudbala njeguje Premijer liga, elitni rang fudbala u ovoj državi, za koji vezujemo jednu zanimljivu činjenicu. 

Od osnivanja ovog takmičenja 1992. godine ni jedan engleski trener nije uspio osvojiti šampionsku titulu.

Od ukupno 30 osvojenih titula, najveći broj pripada legendarnom menadžeru Mančester junajteda, Aleksu Fergusonu, koji je osvojio 13 titula u periodu od 1993. do 2013. godine. Slijedi ga Pep Gvardiola sa četiri osvojene titule, do kojih je došao vodeći sa klupe ekipu Sitija.

Među ostalim stranim trenerima koji su uspjeli osvojiti titulu prvaka Premijer lige su Žoze Murinjo, koji je osvojio tri titule na klupi Čelsija. Italijanski trener Karlo Anćeloti je pehar namijenjen šampionu podigao jednom, kao i njegovi sunarodnjaci Roberto Manćini, Klaudijo Ranijeri i Antonio Konte.

Arsen Venger je titulu osvajao tri puta, dok su Jirgen Klop i Čileanac Manuel Pelegrini stigli do trofeja jednom. Pored Fergusona još je jedan Škot uspio podići trofej namijenjen osvajaču Premijer lige. Bio je to Keni Dalgliš koji je daleke 1995. godine završio kao prvi na tabeli vodeći ekipu Blekburna.

Ovo su svi trener koji su osvojili Premijer ligu:

Jedan od razloga, zašto engleski trener nije osvojio Premijer ligi, možemo potražiti u činjenici da je veliki broj klubova koji se takmiči u elitnom ragnu engleskog fudbala u vlasništvu bogatih vlasnika iz inostranstva, koji se uglavnom okreću stranim i već uspješnim trenerima, umjesto da rizikuju sa manje iskusnim domaćim trenerima.

Prije osnivanja Premijer lige 1992. godine, engleski treneri su imali uspjeha u osvajanju šampionata koji je tada nosio naziv Prva divizija. Najuspješniji od njih bio je Bob Pejzli, koji je osvojio šest titula s Liverpulom u periodu od 1976. do 1983. godine. 

Ipak, postoji nekoliko engleskih trenera koji su uspjeli ostaviti dubog trag u Premijer ligi, poput Harija Rednapa ili Roja Hodžsona. Takođe, nekoliko engleskih trenera, poput Franka Lamparda i Stivena Džerarda, je svoje trenerske karijere započelo u posljednje vrijeme, te na njima ostaje nada da će jednog dana prekinuti ovu dugogodišnju tradiciju i osvojiti naslov prvaka Premijer lige.

U svakom slučaju, činjenica da nijedan engleski trener nije uspio osvojiti naslov u 30 godina dugoj istoriji Premijer lige ostaje upamćena kao jedna od najvećih anomalija u svijetu fudbala.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC