• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon gostovanja Crvenoj zvezdi, sa "Bazbijevim bebama" poginula i legenda Mančester sitija!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Svojevremeno jedan od najboljih svjetskih golmana Frenk Svift izgubio je život zajedno sa fudbalerima Mančester junajteda, iako je branio za gradskog rivala.

 Frenk Svift poginuo nakon utakmice Crvena zvezda-Mancester junajted Izvor: MN PRESS

Iako na prvi pogled možda ne djeluje tako, Beograd i Mančester su sudbinski povezani fudbalom - Partizan je na putu do jedinog finala Kupa evropskih šampiona eliminisao Junajted u polufinalu, Crvena zvezda je protiv tima ser Aleksa Fergusona igrala Superkup Evrope nakon što je pokorila kontinent, a stariji ljubitelji fudbala sjećaju se i Zvezdinog dvomeča protiv tima sa Old Traforda u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona tokom sezone 1957/58.

Vraćajući se iz Beograda, nakon pobjede u dvomeču, fudbaleri Mančester junajteda su zastali u Minhenu 6. februara 1958. godine. Užasni vremenski uslovi uslovili su njihovo putovanje kući, avion nije mogao da poleti, a na kraju se sve završilo tragedijom - poginuli su fudbaleri koji su u tom trenutku činili najtalentovaniji evropski tim, "Bezbijeve bebe". Među njima i legendarni golman Mančester sitija Frenk Svift koji se nakon karijere bavio novinarstvom.

Zajedno sa ekspedicijom Mančester junajteda i svojim nekadašnjim saigračem Metom Bezbijem boravio je u Beogradu, odakle je izvještavao sa veoma važne utakmice. Junajted je imao tri gola prednosti, ali je tu razliku Crvena zvezda istopila... Jedan pogodak dijelio je srpski tim od treće utakmice, "majstorice" koja bi odlučila ko ide dalje.

Izvor: Profimedia

"Utakmica je bila nevjerovatna, Mančester je vodio sa 3:0, a onda smo mi uspjeli da izjednačimo i imali smo prilike za potpuni preokret. Najbolja šansa je bila moja, ma stopostotna! Ali, promašio sam i oni su se plasirali u polufinale. Pošto nas je Junajted prethodno dobio na "Old Trafordu" sa 2:1, da sam ja pogodio za 4:3 igrala bi se majstorica, najvjerovatnije tri dana kasnije u Italiji. Oni se u tom slučaju ne bi vraćali kući iz Beograda... Ma, ko zna koliko puta sam sebi rekao: 'E, Šeki, kud bre nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu'", pričao je svojevremeno Dragoslav Šekularac, jedan od najboljih fudbalera u Zvezdinoj istoriji.

Umjesto trećeg meča na neutralnom terenu, Mančester junajted je bio polufinalista Kupa evropskih šampiona i preko Minhena je krenuo kući. Avion u Njemačkoj ni iz trećeg pokušaja nije poletio, a kada je udario u kuće na kraju piste čak 23 osobe izgubile su život.

Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Jedini "Građanin" među njima bio je Svift, koji je tada već imao veliku karijeru u medijima. Radio je kao novinar za "News of the World", što nije bila neobična praksa za nekadašnje fudbalere. Iako je tokom igračkih dana osvajao velike trofeje, branio za reprezentaciju i često uziman u razmatranje kada je u pitanju izbor najboljeg engleskog golmana, Svift je nakon karijere radio nešto potpuno drugačije.

Situacija je, jednostavno, bila drugačija. Kada ga je Mančester siti prvi put kontaktirao ponuđeno mu je da brani za deset šilinga nedjeljno, što je njemu djelovalo kao premija. Dokazivao se kroz mečeve u rezervnom timu, pa neočekivano dobio šansu nakon što se prvi golman povrijedio, a drugi dobio osam golova na prvoj utakmici koju je branio. Neko je u klubu pomislio "gore od ovoga ne može", Frenk je kročio na teren i riješio da mijenja fudbalsku istoriju. Jedan od prvih poteza bilo mu je ukidanje ispucavanja, jer je insistirao na kraćim dodavanjima kako bi bio siguran da će lopta ostati u posjedu njegovih saigrača. Danas se takvi golmani, pitajte Gvardiolu, plaćaju suvim zlatom!

Svift je za Mančester siti branio na gotovo 400 utakmica, a ima i 33 nastupa za Englesku, ukoliko računamo i mečeve tokom Drugog svjetskog rata. Osvajao je trofeje - FA kup već na početku karijere, a zatim i prvu titulu za "Građane" koji su i tih godina bili jedan od najjačih klubova u zemlji. Nije "plastika", Mančester siti ima istoriju. 

Upravo je osvajanje FA kupa sa Mančester sitijem jedan od najznačajnijih dana u golmanskoj karijeri Frenka Svifta. Mladi čuvar mreže nije znao da li da brani sa rukavicama ili bez njih, pa je riješio da "ukrade" ideju od golmana Portsmuta, daleko iskusnijeg Džona Gilfilana. Odlučio je da golih ruku stane među stative i primio je pogodak u prvom dijelu meča, zbog čega je bio izuzetno ljut na sebe. To je prokomentarisao i u svlačionici, a kada mu je Fred Tilson dobacio "Ne brini, daću ja dva gola u nastavku" vjerovatno nije vjerovao koliko je to tačno. Tilson je postigao dva pogotka i donio preokret Mančester sitiju, a od uzbuđenja zbog trofeja Frenk Svift se onesvijestio poslije meča! Dobio je medalju, a nekoliko dana kasnije i pismo u kojem se kraljevska porodica raspituje za njegovo zdravlje!

Gotovo četvrt vijeka kasnije, Svift je bio delegacije koja je pratila tim njegovog saigrača iz Mančester sitija, Meta Bezbija. Nažalost, prilikom tragedije u Minhenu iz te delegacije poginula su 23 putnika, odnosno dva člana posade, osam fudbalera, tri Junajtedova zaposlena, turistički vodič, navijač i osmoro novinara. Među njima i Frenk Svift kome je pojas za vezivanje presjekao aortu. Preminuo je na putu do bolnice.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC