• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Englezi kukaju na huligane u Evropi: Love nas svuda, došli su i pred naše stadione!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Rast huliganizma šokira Engleze i čini svaki njihov evropski meč utakmicom "visokog rizika."

 Engleski navijaci i huligani u Evropi Izvor: Piotr Kucza / Zuma Press / Profimedia

"Utakmice engleskih klubova u Evropi izazivaju nasilje i nerede. UEFA ne reaguje, iako je situacija alarmantna", piše ove subote engleski "Dejli mejl", u analizi u kojoj navodi da je današnjica u evropskom fudbalu zabrinjavajuća po pitanju huligana. "Bila je ovo još jedna nedjelja nasilja i haosa u Evropi. Bila je ovo još jedna nedjelja u kojoj su navijači otišli da gledaju fudbal i u kojoj su se vratili sa pričama o uznemiravanju i neredima", piše autor Adam Patel. Engleski navijači napadnuti su suzavcem na utakmici AEK - Braga, navijači Legije napali su pripadnike britanske policije ispred stadiona Aston Vile u Birmingemu i pripadnici organa reda zadobili su povrede... "Evropa ima problem", konstatovao je autor.

U napadima u Birmingemu uhapšeno je 46 osoba, nakon što su navijači Legije koji nisu imali kartu za utakmicu Konferencijske lige, u kojoj je Vila pobijedila 2:1, a cijeli meč za Poljake odigrao srpski defanzivac Radovan Pankov. Isti list konstatuje i da je alarmantno to što se povećava haos na utakmicama i što se otrgnuo kontroli, dok UEFA ne reaguje.

"Kada god engleski klubovi igraju u evropskom fudbalu, prate ih problemi. Možda to dolazi od reputacije odranije i zbog porijekla fudbalskog huliganizma. U ovoj zemlji i dalje ima problema na fudbalskim utakmicama, ali događaji koji su se u četvrtak dogodili ispred Vila parka pokazuju koliko je to postao problem za cijeli kontinent", navedeno je.

Tokom šesdesetih i sedamdesetih godina, fudbalski huliganizam je bio u velikom zamahu u Velikoj Britaniji, kada su nasilnici prestali da izgledaju kao skinhedsi, već su počeli da oblače odjeću koja je i decenijama kasnije prepoznata i karakteristična za navijače-huligane. Britanska premijerka Margaret Tačer (1925-2013) osamdesetih godina je pokrenula "ratni kabinet" da bi se suprotstavila huliganizmu, što je u Engleskoj u ogromnoj mjeri i učinjeno, ali taj problem i danas bukti širom Starog kontinenta.

"Engleski navijači su napadani širom Evrope, praktično gdje god da odu", rekao je engleski stručnjak za fudbalski huliganizam, Džof Pirson. Prisutni na Vila parku tvrde da više od 20 godina u tom gradu i pred tim stadionom nije bilo policijske intervencije kao u četvrtak, kada su Poljaci izvršili invaziju. "Neredi sa kojima smo se suočili su nešto najžešće što su mnogi od nas vidjeli", rekao je Damijan Barat iz tamošnje policije. "Poslije lokdauna svakako je povećan nivo nereda, što ima veze i sa tim da navijači žele svuda da odu i da učestvuju u ponašanju koje se graniči sa kriminalitetom, ali razlog je i to što gubimo više policijsko osoblje. Širom Evrope vidimo nerede nižeg nivoa, a to nema veze samo sa fudbalom, već se događa i na koncertima". Pogledajte haos pred stadionom Aston Vile:

Svakako najdrastičniji i najteži primjer dogodio se minulog ljeta, kada je u sukobu navijača AEK-a i Dinamo Zagreba u Atini ubijen jedan grčki navijač, dok su desetine navijača hrvatskog kluba potom završile u grčkim zatvorima. U strahu od takvog i sličnih tragičnih epiloga, više nije rijetkost da se i engleski klubovi navijača obraćaju svojim članovima onako kako su to uradili navijači Njukasla u Parizu, na gostovanju Pari Sen Žermenu prije četiri dana. "Čuvajte se večeras u Parizu, ostanite bezbjedni i držite se zajedno".

Dok će o ovoj temi sigurno biti riječi i na današnjem žrjebu za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024, važno je naglasiti da je jedan engleski klub, Vest Hem, ove sedmice gostovao u Srbiji, u Bačkoj Topoli. Ipak, za razliku od većine drugih mečeva tamošnjih timova u Evropi, delegacija i pristalice Vest Hema nisu imale nikakve neprijatnosti i meč je protekao u savršenom redu i bez incidenata na stadionu ili oko njega, u bilo kom trenutku boravka Ostrvljana u Srbiji.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC