• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je izgledalo prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu? Jugoslavija učestvovala u pisanju istorije!

Autor Dragan Šutvić

Donosimo priču o prvom prvenstvu Evrope odigranom prije 64 godine, na kojem su nastupile četiri selekcije. Na njemu je učestvovala i Jugoslavija!

 EURO 1960 mondo sjećanje Izvor: STAFF / AFP / Profimedia

Fudbal će narednih mjesec dana biti jedna od najčešćih tema o kojima će se govoriti. U duhu Evropskog šampionata, prave se paralele i revidiraju sjećanja kako je ovo prvenstvo izgledalo nekada, kroz istoriju, a kako danas.

O jugoslovenskom timu koji je igrao u prvom šampionatu se i dan-danas govori sa velikim ponosom zbog maestralne igre koju je pružio svojim navijačima.

Prvi evropski šampionat održan je 1960. godine u Francuskoj i na njemu su učestvovale četiri ekipe, što je bio slučaj i u narednih 20 godina, nešto poput današnjeg fajnal-fora u košarci, a za titulu su igrali SSSR, Francuska, Čehoslovačka i - Jugoslavija.

U polufinalu su se sastali SSSR i Čehoslovačka (3:0), odnosno Francuska i Jugoslavija na Parku prinčeva u Parizu.

Kup evropskih nacija

Prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu bilo je održano u organizaciji UEFA pod nazivom Kup evropskih nacija, a utakmice su se igrale od 6. do 10. jula u Francuskoj. U to vrijeme, Evropa je bila poslednji kontinent koji je pokrenuo reprezentativno prvenstvo.

Generalni sekretar Fudbalskog Saveza Francuske Anri Deloni je tako nešto predložio još 1924. godine ali je njegova ideja zaživjela tek nakon osnivanja Evropske fudbalske federacije 1954.

Kvalifikacije su počele 1958. godine, a dogovoreno je da se završnica sa četiri najbolje reprezentacije održi u jednoj zemlji.

Izvor: Youtube printscreen/ European Championchip History

Brojne tadašnje reprezentacije nisu bile zainteresovane za ovo takmičenje pa je prvo izdanje prošlo bez Zapadne Njemačke, Italije, Belgije, Holandije, Švedske i Švajcarske.

Za prvo kolo prijavilo se 17 reprezentacija. Jedan od favorita je bila Mađarska, ali ona nije uspjela da se izbori za završnicu šampionata.

Jugoslavija u finalu i dramatična završnica

U polufinalu su se sastali SSSR i Čehoslovačka (3:0), odnosno Francuska i Jugoslavija na Parku prinčeva u Parizu, a ova fudbalska drama se i dan-danas prepričava i često spominje.

Francuzi su važili za favorite, ali je "Partizanova beba" Milan Galić donio prednost Plavima u 11. minutu. Domaćin je izjednačio već u sljedećem minutu, a onda i potpuno preokrenuo utakmicu.

Sve do 75. minuta bilo je 4:2 za Francusku, da bi Jugoslavija za manje od 240 sekundi postigla tri gola i prošla u veliko finale. Mrežu Francuza tresli su Dražen Jerković (dva puta) i Tomislav Knez.

U finalu, Jugoslavija je nakon prvih 45 minuta vodila golom Galića protiv tima SSSR-a. Metreveli je izjednačio čim je počelo drugo poluvrijeme, a konačan rezultat postavio je Ponedeljnik sedam minuta prije kraja produžetaka, dakle u 113. minutu za konačnih 2:1.

Zanimljivo, porodica Ponedeljnik je dobila prezime nakon ukidanja kmetstva u Rusiji, tako što je pripiti službenik umjesto prezimena označio ponedeljak, kao dan u nedjelji.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC