• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA ih odbila jer nisu država, Dance nije briga: Protiv Srbije pogledajte iza gola, razviće njihovu zastavu!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Navijači Srbije ne smiju da istaknu zastave osim zvaničnih zastava Srbije, dok je ovo dozvoljeno navijačima Danske.

 navijaci srbije ne smiju da imaju zastave sa kosovom danci smiju zastave grenlanda Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

UEFA je reagovala i na samom startu prvenstva je naglasila da navijači Srbije na mečeve srpskog nacionalnog tima na Euro 2024 mogu da nose samo zvanična obilježja Srbije, što znači da ne smiju da se pojave uobičajene zastave na kojima piše "Nema predaje" i na kojima je teritorija Kosova i Metohije u bojama srpske trobojke. Srpski navijači su to ispoštovali mada smo te zastave uz povike "Kosovo je Srbija" i "Nema predaje" gledali na ulicama gradova gdje je Srbija igrala. "Obavještavamo sve naše navijače da će na meču u Gelzenkirhenu isključivo da bude dozvoljeno unošenje zvaničnih zastava Republike Srbije i FSS. Drugi baneri, zastave ili transparenti neće moći da se unesu na stadion", stoji u kratkom saopštenju koje je izdao FSS pred početak takmičenja.

Ipak, ostali to ne poštuju. Vidjeli smo transparent sa zastavom Hrvatske i natpisom "Kad krenemo, gorit' će nebo i zemlja" na meču Hrvatske i Italije, a taj citat je zapravo djelo hrvatskog vojnog komandanta Andrije Matijaša. Na mečevima Albanije smo vidjeli provokatore u kompletnim uniformama UČK, zastave UČK smo vidjeli na mečevima kako Albanije tako i Švajcarske, a i zastave tzv. "Kosova" od ulica Minhena preko stadiona.

Ipak i danski navijači imaju zastavu koju nose, a koja nije zastava njihove države. Na svakom Euru može da se vidi, iako ova autonomna oblast želi veću nezavisnost, ima svoju reprezentaciju i želi da se takmiči u sjevernoameričkoj zoni reprezentativnog fudbala. Pogledajte na sliku, na lijevi dio tribina i vidjećete zastavu – Grenlanda!

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

IMAJU TIM, IGRAJU SVJETSKA PRVENSTVA!

Grenland je ogromna oblast na samom sjeveru planete koja pripada Kraljevini Danskoj. Zapravo se Kraljevina Danska sastoji od tri dijela – same Danske i specijalnih autnomnih pokrajina Farskih Ostrva i Grenlanda. Na Grenlandu živi 90 odsto Inuita i sportski ova zemlja je poznata po rukometu. Redovno Grenland igra velika takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji. Recimo gledali smo kako djevojke iz ove zemlje u Nuku glavnom gradu Grenlanda uspijevaju da pobjedom nad Kanadom izbore mjesto na Svjetskom prvenstvu 2023. godine.

Što se tiče fudbala, dok su Farska Ostrva godinama dio UEFA, Grenlandu je UEFA odbila zahtjev da se pridruži evropskoj porodici fudbalskih selekcija. Razlog za to je promjena pravilnika iz 2021. godine gdje je zabranjjeno da se primaju nove selekcije koje nisu nezavisne države. Grenland je poslije primanja Gibraltara u UEFA 2013. i FIFA 2016. želio da se priključi UEFA, ali mu nije dozvoljeno. Ipak, kako je u sklopu Danske, sada navijači Danske na svakom meču iza jednog od golova istaknu zastavu Grenlanda koja bar po bojama podsjeća na Dansku.

Fudbalski savez Grenlanda postoji više od pola vijeka, već 52 godine i nalazi se u najvećem grenlandskom gradu Nuku koji ima 20.000 ljudi. Ipak kada je Grenland dobio "rampu" za pristup FIFA, poslao je upit da se pridruži geografski logičnijem KONKAKAF-u. Očekuje se da će između 2025. i 2027. biti primljeni.

Prvi meč su igrali sa Farskim Ostrvima 1980. godine, a većina fudbalera igra u domaćoj ligi, mada su trojica iz Danske lige i jedan igra na Farskim Ostrvima. Osim toga što Grenland nije nezavisna država, razlog za neprihvatanje u UEFA je i to što na Grenlandu, iako je ime dobio po zelenoj boji – nema trave! Zbog klime koja je jako surova i hladna nema trave na Grenlandu i zato su recimo Farska Ostrva dobila članstvo u UEFA 1990. godine, a Grenland nije.

Sada se broje posljednji dani dok Grenland ne zaigra sa Meksikom, Kanadom, SAD, Panamom, Kostarikom, Jamajkom u zvaničnim mečevima, a njihova zastava se vijori na svakom meču Danske na Euru.

(MONDO)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:23
Nema predaje
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC