• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lampardov gol nikad više!

Autor mondo.rs

Na pitanje da li je lopta prešla gol-liniju, na predstojećem Svetskom prvenstvu će odgovarati sistem "GoalControl-4D".

Pitanje regularnosti postignutog gola staro je koliko i fudbal.

Doskora je o tome odlučivao isključivo ljudski faktor - preciznije, glavni sudija sa svojim pomoćnicima, čiji broj je u nekim takmičenjima povećan sa dva na četiri, upravo zbog bolje kontrole gol-linije.

Međutim, greške su i tada ostale sastavni deo igre, samo su ih TV kamere i interakcije putem interneta učinile - neoprostivim.

I FIFA nije imala kud... Sistem "oko sokolovo", afirmisan u tenisu, primenjen je na Svetskom klupskom prvenstvu 2012, dok je sistem "GoalControl-4D" prošlog leta na Kupu konfederacija imao uspešnu generalnu probu.

Taj sistem instaliran je i na svih 12 brazilskih stadiona, na kojima će se igrati utakmice Mundijala.

Čini ga 14 kamera za praćenje brzih pokreta, raspoređenih po celom terenu i to tako da je na oba gola koncentrisano po sedam kamera. U njima je instaliran softver koji analizira X, Y i Z koordinate, a uz to i brzinu kretanja lopte, što ga čini četvorodimenzionalnim.

Kada lopta pređe gol-liniju, sudija od sistema dobija informaciju preko časovnika na svojoj ruci i to u roku od jedne sekunde!

Tako će biti izbegnuti slučajevi nepriznatih pogodaka, poput onog koji je postigao Frenk Lampard u meču osmine finala prethodnog SP protiv Nemačke. Da je urugvajski sudija Larionda priznao taj gol, rezultat bi bio izjednačen na 2:2. Ovako, ostalo je 2:1, a Nemci su kasnije povisili vođstvo na 4:1.

Englezi su dve godine kasnije na Evropskom prvenstvu dobili meč protiv Ukrajine (1:0), zato što sudije nisu videle da je lopta prešla gol-liniju posle šuta Marka Devića.

A, da ne govorimo o najpoznatijem takvom slučaju, golu Džefa Harsta u finalu SP 1966. Engleska - Nemačka, o kome i bezmalo pola veka kasnije postoji dilema.

Podsetimo da je Premijer liga Engleske tokom čitave minule sezone koristila "oko sokolovo".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC