• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Panceri", "crvena furija", "vatreni"...

Autor mondo.rs

Ovo je priča o zastavama država koje će igrati na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Danas vam predstavljamo Grupe C i D.

GRUPA C (Nemačka, Ukrajina, Poljska , Severna Irska)

Nemačka


Zastava: Tri horizontalne boje crno-crvena-žuta. U današnjem obliku usvojena je 1919. godine, ali je istu zastavu koristila i Nemačka konfederacija od 1815. do 1866. godine. Posle Drugog svetskog rata ponovo je usvojena ustavom iz 1949. godine. Poreklo boja zastave Nemačke, nije sasvim istorijski utvrđeno, a smatra se da se ili vezuju za boje na grbu Rimsko-nemačkog carstva ili za boje sa uniformi nemačkih unionista iz vremena revolucije 1848. godine. Grb Nemačke je crni orao na žutoj pozadini, sa crvenim kljunom i kandžama. Boje na grbu odgovaraju bojama na zastavi Nemačke. Orao je stari germanski simbol, povezan sa bogom Odinom. Predstavljao je pored toga i nepobedivost, a u takvom obliku upoznali su ga i Rimljani.

Nemcima je nadimak "panceri" ili "elf". Prvi označava grudni oklop od gvožđa ili čelika, na nemačkoj jeziku označava i tenk. "Elf" je na nemačkom broj 11, odnosno nadimak se povezuje sa "nacionalnih 11". Ali "elf je i duh kod germanskih naroda, oličenje prirodnih sila.

Ukrajina

Izvor: MN PRESS


Zastava: Definišu je dve jednake horizontalne linije plavo-žute boje. Poreklo zastave vodi od plave i žute boje na grbovima u području Galicije, a i današnji grb Lavova je zlatni lav na plavoj podlozi. Slične zastave plave i bele boje koristili su i kozaci. Savremeno poreklo zastave je u nacionalnoj revoluciji iz 1848. godine. Prvi put je tom prilikom na zgradi magistrata Lavova istaknuta žuto-plava zastava. Iako je pokret ostao bez značajnijih političkih posledica, novoformirane ukrajinske divizije u austrijskoj vojci koristile su žuto-plave zastave u svojim oznakama. Boje se tumače na sledeći način: nebo iznad polja žita.

Grb Ukrajine koristi iste boje koje se nalaze i na ukrajinskoj zastavi, a čini ga plavi štit na kojem se nalazi žuti trozubac, simbol starih slovenskih plemena koja su nekad živela na području Ukrajine. Ovaj simbol kasnije su usvojili vladari Kijevske Rusije. Navijači Ukrajine svoj fudbalski tim zovu "žuto-plavima" ili "zbirna".

Poljska


Zastava: Pravougaonog obilka, podeljena na dve horizontalne boje, belo-crvenu. Državne boje Poljske potiču od poljskog grba – belog orla sa krunom na crvenom polju. Prema legendi beli orao vuče korene iz priče o Lehu, poljskom osvajaču. On je video gnezdo belog orla, što mu je izgledalo kao dobar znak i odlučio se da na tom mestu osnuje grad Gnjezno. Kada je beli orao raširio krila i uzleteo ka nebesima, jedan sunčani znak pao je na njegova krila, obojivši vrh zlatnom bojom, dok je ostatak bio čisto beli. Taj sunčani znak ranije je postojao na raznim grbovima, ali se vremenom izgubio. Grb fudbalskog saveza čini irski krst.

Navijači fudbalski tim zovu belo-crvenim ili "belim orlovima".

Severna Irska


Zastava: Kao što je poznato reč je o delu Irskog ostrva koji pripada Velikoj Britaniji. Zastava se sastoji od bele pozadine i crvenog krsta regiona Alster (uglavnom protestanstke provincije) u kojem se nalazi šaka sa krunom iznad. Krst predstavlja staru plemićku porodicu Barks, a crvena otvorena šaka je simbol klana O'Nil. Unionisti su bili manjina na Ostrvu ali su zato predstavljali većinu u severnoj provinciji Alster i veoma veliku većinu u okruzima Antrim i Daun, a nešto manju prevlast su imali i u okruzima Arma i Londonderi. Predstavljali su i značajan udeo u stanovništvu okruga Fermana i Tajron. Od ovih šest okruga je formirana Severna Irska. Nadimak fudbalskog tima je "zeleno-bela arnmija" ili "norn ajron".

GRUPA D (Španija, Turska, Češka i Hrvatska)

Španija


Zastava: Dvobojna sa tri horizontalna polja crveno-žuto-crvenog, s tim da je žuto polje dvostruko šire od crvenih. Konačni, današnji izgled šapnska zastava je dobila 1981. godine, kada je donesen Zakon o grbu, kojim je konačno definisan izgled nacionalnog grba. Na žutoj pruzi može se postaviti grb Španije, tako da on nalazi na levoj strani žute pruge. Grb se uvek nalazi na zastavama koje su postavljene na zgradama ustavnih institucija, zgradama koje koristi središnja vlast i autonomne vlasti, vojska, kao i zgrada diplomatskih i konzularnih misija Španije u svetu. Španski grb sastoji se od šest grbova - Kastilje, Leona, Aragona, Navera, Granade i vladajuće dinastije Burbon. Nadimak fudbalskog tima Španije je "crvena furija" (La Furia Roja), jer španska škola fudbala spada u najbolje na svetu.

Češka Republika


Zastava: Možda i najčudnija među slovenskim zemljama istočne Evrope. Ista je kao zastava nekadašnje Čehoslovačke. Nakon što se Čehoslovačka raspala, Češka Republika zadržala je čehoslovačku zastavu suprotno ugovoru kojim su se zemlje naslednice Čehoslovačke obvezale da nijedna od država članica neće nastaviti upotrebu bivših čehoslovačkih simbola. Zastava se sastoji od crvene i bele boje s drevnog češkog grba. Zato što je zastava izgledala skoro identična Poljskoj zastavi i sastojala se od istih boja kao austrijska zastava, plavi trougao ubačen je1920. godine. Verzija bez plavog trougla se još uvek koristi kao zastava Bohemije. Državni grb Češke Republike čini na četvrtine izdeljeni novofranački štit u čijim se delovima nalaze grbovi istorijskih čeških zemalja koje danas čine Češku Republiku - Bohemije, Moravske i Donje Šlezije. "Nacionalni tim" je nadimak fudbalske reprezentacije Češke.

Turska


Zastava: Crvena sa belim polumesecom i zvezdom petokrakom. Zastava se naziva Aj Jilidž (doslovno, "mesec zvezda") ili al sancak ("crveni barjak") na turskom. Zastava ima složeno poreklo s obzirom na to da je poznata iz ranog perioda istorije, a praktično je identična poslednjoj zastavi Osmanskog carstva koja je usvojena 1844. godine. Jedina razlika je unekoliko promenjena razmera, zakonom iz 1936. godine. Simbol polumeseca i zvezde uglavnom se vezuje za islam, ali su isti simboli korišćeni na području Male Azije i od strane turskih naroda pre nastanka islama. Turski fuidbaleri nose nadimak "Aj Jilidžar" (značenje smo već objasnili) ili Mili Takim, što u prevodu znači "nacionalni tim".

Hrvatska


Zastava: Sastoji se od tri vodoravno položena polja jednake širine, redom: crvene, bele i plave boje s grbom Republike Hrvatske u sredini. Službeno je proglašena 21. decembra 1990. godine. Grb je podeljen u 25 crvenih i belih polja na način da je prvo polje grba (gornji levi ugao) crvene boje. U kruni grba je smešteno 5 manjih štitova s istorijskim hrvatskim grbovima, redom sleva na desno: najstariji poznati grb Hrvatske, grb Dubrovačke republike, grb Dalmacije, grb Istre i grb Slavonije. Nadimak "vatreni" zaslužili su igrači koji su 1998. godine stigli do trećeg mesta na Mundijalu u Francuskoj. Često se upotrebljava i "kockasti", zbog izgleda dresa i upotrebe šahovnice gde god je to moguće. Iako je reč o kvadratićima, nadimak "kockasti" se odomaćio.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC