• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija: Jednom u 100 godina i ne ponovilo se nikad

Autor mondo.rs

Dugo će se čekati na šansu kakva se ukazala na Svetskom prvenstvu 2018, nadamo se poslednjem koje je odigrano po aktuelnim pravilima. Ovako zaista nema smisla.

/od reportera Monda iz Rusije/

- Rusija 2018, šansa koja se ukazuje jednom u 100 godina -

Od prvog ikada održanog Svetskog prvenstva u fudbalu održanog od 1930. godine u Urugvaju - za nas čuvenog "Montevida" - nije se dogodilo da u završnici ne učestvuju sile poput Nemačke i Italije, koje skupa imaju osam titula prvaka sveta na prethodnih 20 mundijala.

Verovatno zato što nisu bile ni pozvane da učestvuju.

Ako bismo im dodali i trostrukog finalistu Holandiju, koja je poput Italije eliminisana još u kvalifikacijama, uveliko bismo imali dovoljno argumenata da Rusiju 2018 doživimo i kao priliku koja se ukazuje jednom u 100 godina za timove koji su već dugo prisutni na velikoj sceni, uvek tu, ali retko ili do kraja.

Po završetku grupne faze takmičenja na XXI svetskom prvenstvu u fudbalu, nakon neočekivane eliminacije aktuelnog šampiona Nemačke (to im se nije dogodilo od 1978. godine u Argentini), saznali smo i da će dva istorijski važna tima sa velikim zvezdama u svojim redovima odmeriti snage već u osmini finala.

Reč je naravno o utakmici Francuska - Argentina, koja je uveliko postala "Classic", i u kojoj je morao biti eliminisan još jedan bivši prvak sveta nakon čega je Mundijal 2018 i pre završetka prve runde eliminacija postao specifičan u odnosu na prethodne. Zašto? Zato što će završnicu igrati samo dva višestruka prvaka planete, Brazil (5) i Urugvaj (2), tim koji je drugi i poslednji put bio šampion daleke 1950.

Tu su još Španija i Engleska sa po jednom titulom.

Drugim rečima, od 14 timova koji su i dalje u konkurenciji, devet nikada nije osvojilo Mundijal. Švedska je jednom igrala finale, Hrvatska jednom polufinale, kao i Rusija (ali pod imenom SSSR), ostali nisu stigli dalje od četvrtfinala. Danska i Japan ni toliko.

Verujemo da vam je poenta uveliko jasna, ali to nije sve.

Uveliko je poznato da će se 6. jula u Nižnjem u prvom zakazanom četvrtfinalu sastati Urugvaj i Francuska, što znači još jednog eks-prvaka sveta manje u polufinalu.

Računajući od Svetskog prvenstva 1994. u SAD, Južna Afrika jedina je domaća ekipa koja nije igrala polufinale (2010. godina). U Francuskoj 1998, Japanu i Južnoj Koreji 2002, Nemačoj 2006. i Brazilu 2014. domaćin je uvek bio jedna od četiri ekipe u završnici, a Rusija će se danas na "Lužnjikiju" sastati sa bivšim prvakom sveta, Španijom.

Ili ćemo ispratiti jednog od glavnih favorita i bivšeg prvaka ili domaću selekciju, bez koje se igralo za finale samo jednom u poslednjih pet navrata.

Šta tek reći za Švedsku i Švajcarsku, koje su "izvukle" jedna drugu u osmini finala i dobile priliku da se nađu među osam najboljih, a to bi posebno trebalo da boli, peče, svrbi i nervira nas, Srbe - još nedovoljno svesne kakva je šansa propuštena.

Dakle, Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine jedinstvena je prilika za timove poput Urugvaja i Engleske, koji dugo pokušavaju da ponove skoro zaboravljene uspehe, kao i Belgije, Hrvatske i Kolumbije, koji su imali i imaju kvalitet, ali ne i veliko finale, da iskoriste šansu kakva će se - po svemu sudeći - ukazati tek u narednom veku.

Tek će Katar 2022 i SAD 2026 pokazati da li je u Rusiji 2018 uspostavljen neki novi svetski poredak. Do tada, ovaj Mundijal biće samo šansa koju mnogi nisu iskoristili, počev od svih afričkih selekcija i naših "orlova", pa... videćemo koga sve još.

Nekim timovima ovo nije bilo dovoljno.

- Rusija 2018, dokaz da ovako ne ide dalje -



FIFA je u periodu između Brazila i Rusije prošla kroz najneslavniji period svoje istorije, kada su u pitanju ljudi koji rukovode ovom moćnom organizacijom, ali je Mundijal 2018 već posle prve faze takmičenja pokazao da mito i korupcija, pohlepa i besčašće, nisu umanjili strast i ljubav koju građani sveta osećaju prema svojoj omiljenoj igri i svojim i najdražim timovima.

Nažalost, i ovog juna ispostavilo se, da neki od tih timova ne haju preterano za čast i poštenje u situacijama kada se tako nešto ne podudara sa takmičarskim ambicijama.

Najkraće rečeno: ponovo smo bili svedoci neprijatnih utakmica u završnici prve faze takmičenja, u kojima je cilj bio sve osim pobede i viteškog nadmetanja. Navijači i njihove emocije, ali i suština sporta, i u Rusiji su stavljani u drugi plan tamo gde se za takvim načinom razmišljanja javljala potreba.

Specifičnost ovog Mundijala je u tome što je glavni akter najkontroverznije utakmice na turniru, ali i u prethodnih nekoliko decenija, bio nacionalni tim Engleske, zemlje u kojoj je nastala ova igra, čija je Fudbalska asocijacija jedna od četiri "čuvara integriteta fudbala", uz Škotsku, Vels i Severnu Irsku.

Odnosno bez čije saglasnosti FIFA ne može da promeni niti jedno pravilo fudbalske igre.

Govorimo o takozvanim "čuvarima igre", ostrvskom kvartetu koji se pre 132 godine okupio kako bi unificirao pravila u Ujedinjenom Kraljevstvu i, do danas, zadržao ekskluzivno pravo da prostim "da" ili "ne" prihvati i odbije svaku inicijativu za promenu propozicija takmičenja.

Zašto ovo navodimo?

Upravo je "kolevka fudbala", Engleska, poslednja u nizu reprezentacija koja je hladnokrvno iskoristila aktuelan sistem takmičenja i čiji je selektor Garet Sautgejt, poput svog kolege sa klupe Belgije, Roberta Martineza, javno priznao da pobeda u jednoj od "derbija" prve faze nije bila prioritet i da je njegov tim imao drugačije ciljeve.

Najzvučnija utakmica prvog kola takmičenja po grupama bila je Španija - Portugalija. Bio je to spektakl završen rezultatom 3:3. Nisu razočarali i dueli Brazil - Švajcarska 1:1, u kom je sve "prštalo" od naboja, kao i Nemačka - Meksiko, gde je branilac trofeja naišao na neočekivano tvrd otpor i zabeležeio dramatičan poraz od 0:1.

Pre nego što je odlučeno ko će sigurno dalje, a ko ne, u drugom kolu uživali smo u utakmicama Hrvatska - Argentina 3:0, malo je reći da je bilo drame u meču između Srbije i Švajcarske završenom, nažalost, 1:2, bilo je još nekoliko mečeva gde se direktno odlučivalo o prolasku dalje.

A, onda su na red došla dva "blokbastera" prve faze.

Počelo je negledljivom "nulom" Francuza i Danaca na "Lužnjikiju", u meču pre kog su oba selektora znala da prolaze dalje sa remijem, s tim da je Didije Dešan izostavio Fekira, Pogbu, Matuidija, Mbapea, Umtitija, Pavara i Lorisa. Na sve se nadovezao dugo očekivani okršaj Engleza i Belgijanaca za prvo mesto u grupi sa neravnopravnim rivalima, Tunisom i Panamom.

Posle "tankovanja" ova dva tima u prva dva kola, igrom slučaja, ispostavilo se da prvo mesto znači polovinu žreba u kojoj su Brazil, Argentina, Francuska i Urugvaj, a drugo Kolumbiju u osmini i potom boljeg iz utakmice Švedska - Švajcarska u četvrtfini finala.

Derbi za prvo mesto u grupi pred očima celog sveta pretvorio se u derbi za drugo mesto u grupi.

Da sve bude zanimljivije, izostala je i osuda ostrvske štampe, koja je delila moralne lekcije svima koji su na prethodnim turnirima koristili prednosti "ucrtanog" puta ka finalu. U velikom broju listova, Sautgejt je odjednom imao realnu potrebu da odmori i Kejna i Alija i Hendersona i Lingarda i Sterlina i Vokera.

Martinez je bio pošteniji u toliko što je i pre početka utakmice rekao da pobeda nije primaran cilj njegovom timu, koji je već ostvario ono zbog čega je došao - plasman u osminu finala, a posle meča u kom je "albion" uputio jedan udarac u okvir gola presudio je pogodak Adnana Januzaja u akciji u kojoj su Dani Rouz i Fabijan Delf delovali veoma ležerno i nezainteresovano da izblokiraju rezervistu belgijskog tima.

Kada je farsa okončana, i Sautgejt je priznao da ni za njega pobeda nije bila imperativ i da ekipa nije imala ništa protiv toga na sastanku na kom je određena startna postava.

Koliko nepošteno, toliko i pošteno!

Da ne nameravaju i ne mogu da urade ništa po ovom pitanju, funkcioneri FIFA pokazali su neodređenim i blagim osudama u danima koji su usledili, fokus je brzo prebačen na "nokaut fazu", ali od jednog zaključka nećemo pobeći ni kada Mundijal bude završen: već naredni morao bi da bude odigran po novim pravilima!

I Englezi bi trebalo da budu ti koji će predložiti žrebanje, uživo, u jeku Mundijala, uz sigurno rekordnu gledanost - kakvu bi i samo finale teško dostiglo.

Da li bi rešenje bilo preuzimanje sistema takmičenja iz Lige šampiona, gde su pobednici grupa u prvoj fazi nosioci na žrebu, a drugoplasirani u podređenom položaju ili bi "prvi šešir" činilo osam timova sa najboljim skorom u prvoj fazi, "drugi šešir" sledećih osam nevezano za plasman u okviru jedne grupe (tada bi 3. kolo bilo još značajnije za konačan poredak)...

...ostavljamo "čuvarima igre".

Oni svakako znaju najbolje.

Ovako zaista nema smisla.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC