• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italijanima konačno prekipjelo: Svi u Seriji A složni protiv rasizma!

Autor mondo.ba

Svih 20 klubova iz Serije A potpisalo je pismo u kojem obećava žestoku borbu protiv rasizma nakon incidenata koji su eskalirali ove sezone u Italiji.

Italijanski fudbal očigledno se sporo bori protiv rasizma s obzirom da su Romelu Lukaku, Mario Baloteli i Dalbert bili izloženi rasističkim zlostavljanjima.

Ti incidenti naslonjeni su na one iz prethodne sezone u kojoj su na meti rasista bili Blejz Matuidi, Mojs Kan i Kalidu Kulibali zbog boje vlasite kože.

Možda će vas zanimati

Konačno je svih 20 ekipa iz Serije A priložilo svoja imena otvorenom pismu, u kojem su se svi založili da će uložiti više zajedničkog napora za iskorjenjivanje problema.

"Moramo javno priznati da imamo ozbiljan problem s rasizmom, problem je i što tokom proteklih godina nismo učinili dovoljno za borbu. Slike igrača koji su zlostavljani na rasnoj osnovi u italijanskom fudbalu vidjeli su svi na svijetu i to nas sramoti. Nikada nijedan pojedinac ne smije biti izložen rasističkom zlostavljanju - u fudbalu ili izvan njega - i više ne možemo da ćutimo po tom pitanju niti da čekamo da to magično nestane", navedeno je između ostalog u pismu protiv rasizma.

Takođe, dodaje se da su ovim povodom međunarodni stručnjaci i klubovi, zajedno sa čelnicima Serije A raspravljali posljednjih sedmica kako da riješe i iskorijene ovo pitanje.

Mi, dole potpisani klubovi, ujedinjeni smo u želji za ozbiljnim promjenama i Serija A je pružila podršku oko sveobuhvatne i snažne anti-rasističke politike u prvenstvu Italije, koja će imati strožije zakone i planove edukacije o biću rasizma. Nemamo više vremena za gubljenje", istaknuto je u pismu uz zaključak da se mora brzo djelovati.

"Pozivamo navijače, da nas podržite u ovom vitalno važnom poduhvatu".

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC