• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO na "Renato Dalari": Hronika fudbala u Bolonji

Autor Nebojša Marković

Od osnivanja fudbalskog kluba 1909. godine, preko pokušaja atentata na Benita Musolinija, do jedne od najspektakularnijih titula prvaka Italije, Bolonja je vidjela sve.

 Bolonja-fudbalski-klub-stadion-Renato-Dalara-istorija-Sinisa-Mihajlovic-Serija-A-Musolini Izvor: MONDO/Nebojša Marković

/od reportera MONDA iz Bolonje, Nebojše Markovića/

Kako utvrđujemo koji grad je velik, a koji nije? Beograd je velik grad, zar ne? I London je, Buenos Ajres i Madrid jesu. Lista je dugačka.

Ali da bi neki grad bio istinski velik potrebna mu je i "fudbalska potvrda", da lokalni klub nešto važi u domaćim i evropskim okvirima.

Možda će vas zanimati

Za mene to nema veze sa brojem stanovnika, već sa fudbalskom pričom grada koja doprinosi njegovoj bogatoj istoriji.

Zato Bolonja, iako sedmi najveći grad u Italiji, može da se zove velikim gradom.

Od osnivanja fudbalskog kluba 1909. godine, preko pokušaja atentata na Benita Musolinija, do jedne od najspektakularnijih titula prvaka Italije, Bolonja je vidjela sve.

Osnivač kluba je bio Emilio Arnstajn, Austrijanac i zaljubljenik u fudbal još iz dana provedenih u Beču i Pragu.

Dvadesetog marta biće tačno 110 godina od prve utakmice kluba (pobjeda 9:1 protiv Virtusa), a nakon Prvog svjetskog rata, Bolonja je nastavila da raste.

Šampioni Italije su prvi put postali 1925. godine. Do početka Drugog svjetskog rata još pet puta su to uspijevali da ponove, a bili su i dvostruki prvaci Srednjeevropskog kupa, preteče Kupa šampiona.

Tih čuvenih dvadesetih godina XX veka, sagrađen je stadion "Litorijale", ono što danas znamo pod imenom "Renato Dalara".

Sa gradnjom čuvenog stadiona u gradskom distriktu Saragosa, na tri kilometra od centralnog trga Bolonje, počelo se baš 1925, po osvajanju prve titule.

Izvor: MONDO/Nebojša Marković

Izgrađen je u fašističkom stilu, a njegovu spoljašnjost i danas krasi tipična crvena cigla koju možete vidjeti u svakom dijelu moderne Bolonje.

Nasuprot glavnoj tribini nalazi se kula Maraton, visoka 42 metra, i njena autentičnost punih 90 godina od izgradnje i dalje blistavo čini stadion "Renato Dalara" veleljepnim.

"Renato Dalara" je renoviran za Svjetsko prvenstvo 1990. godine, a upravo je na njemu Jugoslavija upisala dvije mundijalske pobjede - protiv Kolumbije (1:0) i UAE (4:1).

Upravo na mjestu gde je izgrađena kula, 1849. godine je ubijen Ugo Basi, italijanski revolucionar koji se borio za nezavisnost Italije od Austrougarske. Da je Bolonja uvijek bila grad željan slobode, potvrdilo se i 1926.

Posljednjeg dana oktobra te godine, u gradu je bio "il Duče", na četvrtu godišnjicu od čuvenog "marša na Rim". Musolini je stigao na otvaranje stadiona "Litorijale", ušavši među masu na svom konju.

Izvor: Guliver/Getty images/Hulton Archive, Hulton Archive/Hulton Archive

Kasnije tog dana, 15-godišnji anarhista Anteo Zamboni je u samom centru Bolonje izvadio oružje i pucao na italijanskog diktatora, ne uspijevši da ga pogodi. Ubrzo je bio linčovan, a baš u blizini mjesta pokušaja atentata danas se nalazi ulica "Via Zamboni".

Da je u Italiji fašistička vlast za sve nastavila da se pita, vidjelo se i 1934. godine, kada je bogati preduzetnik iz oblasti tekstilne industrije bio praktično primoran da preuzme fudbalski klub Bolonju.

Njegovo ime bilo je Renato Dalara.

Stadion "Renato Dalara"

Izgrađen 1926. godine
Renoviran 2015. i 2018.
Kapacitet 36.462 mjesta
Dva meča na SP 1934.
Četiri meča na SP 1990.

Iako nije imao veliki interes u sportu, u narednih 30 godina Dalara će predvoditi "crveno-plave" sa velikim uspjehom. Već za vrijeme njegovih prvih sedam godina u klubu, Bolonja je osvojila četiri od ukupno sedam titula prvaka Italije.

Upravo posljednju sedmu titulu, Dalara je zamalo "propustio" i to poslije neverovatnih događaja.

Sezona 1963/64 jedna je od najkontroverznijih i najpoznatijih u istoriji Kalča.

Od ujedinjenja nacionalnog šampionata i stvaranja Serije A 1929. godine, samo jednom je prvenstvo bilo odlučeno "majstoricom" i samo jednom je slučaj dopingovanja imao velikog udjela u šampionskoj trci. I jedno i drugo dogodilo se u proljeće 1964.

Izvor: Guliver/Getty Images/Valerio Pennicino, Valerio Pennicino/Getty Images Europe

U martu te godine, u italijanskim novinama se pojavila priča da su petorica igrača Bolonje "pala" na doping testu poslije pobjede protiv Torina (4:1). "Rosoblu" su tada već bili u tijesnoj trci za titulu sa Interom i svaka eventualna kazna bi ih skupo koštala.

Kada je Bolonja bila kažnjena oduzimanjem bodova, oni ne samo da su zaostajali za "nerazurima", već je prema rečima čuvenog novinara Đanija Brere "umalo izbio građanski rat".

Navijači Bolonje su, između ostalog, divljali po gradu i uništavali sve automobile sa milanskim tablicama.

Pojava informacija da čitav slučaj miriše na namještaljku i da je neko možda uticao na uzorke urina nakon testiranja, rezultirala je da kazna bude suspendovana dok se slučaj ne razriješi.

Kada je u aprilu u grad stigla ekipa Intera predvođena legendarnim trenerom Eleniom Ererom, lokalni mediji su pisali da bi to mogao da bude "krvavi Uskrs". Ipak, "Litorijale" je aplaudirao igračima Intera nakon njihovog sigurnog trijumfa protiv domaćeg tima (3:1).

Izvor: MONDO/Nebojša Marković

Mjesec dana kasnije je bilo utvrđeno da u slučaju dopinga nisu bile korišćene ispravne procedure i da je čak postojala vjerovatnoća zamjene urina, pa je prvobitna kazna protiv Bolonje bila i konačno odbijena. "Rosoblu" su ponovo bili u trci za titulu.

Kada su i Bolonja i Inter poslije 34 kola završili sa istim brojem bodova, postalo je jasno da će se igrati "majstorica" koja će odlučiti pitanje šampiona.

Inter je u međuvremenu postao šampion Evrope pobijedivši Real Madrid u finalu, a drama je dostigla vrhunac početkom juna.

Predsjednik Bolonje Dalara je već bio čovjek u godinama i slabog srca. Bilo mu je savjetovano da se ne uzrujava, ali na sastanku fudbalske federacije 3. juna, ušao je u raspravu sa predsjednikom Intera Anđelom Moratijem (ocem Masima Moratija) oko pitanja novčanih bonusa za igrače.

Iznenada je kolabirao i pomoći nije bilo. Dalara je preminuo praktično na rukama Moratija.

Izvor: MONDO/Nebojša Marković

Četiri dana kasnije, na krcatom "Olimpiku" u Rimu, Bolonja je savladala Inter 2:0 i osvojila sedmu i posljednju titulu u istoriji kluba. Dalara je bio "ispraćen" na najbolji mogući način...

Tačno 20 godina od njegove smrti, "Litorijale" će postati "Stadio Renato Dall'Ara", ali Bolonja nikada neće ponoviti uspjeh iz 1964. godine.

Samo su još 1966. završili na drugom mjestu, baš iza Intera, a početkom devedesetih su ispali u Seriju C.

Danas su stabilan član Serije A i slavni dani kluba su daleka prošlost. Nova realnost je prihvaćena i u njoj lokalci znaju da uživaju, na čelu sa trenerom Sinišem Mihajlovićem.

Popularni "Sinisa", kako ga Italijani oslovljavaju, uživa veliku podršku među navijačima. Bolonja igra "ratnički" fudbal, nalazi se u udobnoj sredini tabele i to se cijeni.

Izvor: MONDO/Nebojša Marković

Roko, prodavac u zvaničnoj prodavnici Bolonje u okviru kompleksa stadiona, najbolji je pokazatelj koliko je Mihajlović poštovan u gradu na severu Italije.

"Forza Sinisa! Numero uno Sinisa", uzvikivao je grupici srpskih novinara kada je shvatio odakle dolazimo.

"Uspjeće on, pobijediće jer je jak", govorio nam je o Mihajlovićevoj borbi protiv leukemije dok smo razgledali koje ćemo darove ponijeti za Beograd.

Iako smo samo desetak minuta proveli u malom klupskom šopu, Roko je nekoliko puta razgovor vraćao na "mister Sinisu", mašući rukama u tipično italijanskom stilu, nekoliko puta se čak pesnicom udarajući u lijevu stranu grudi...

Na "Renato Dalaru" smo ušli kao u supermarket.

Sva vrata su bila otvorena i nigdje ispod sjeverne tribine nije bilo ikoga da nas presretne. Očekivajući da će nas neko negde zaustaviti i zamoliti da napustimo stadion, to se nije desilo.

Izvor: MONDO/Nebojša Marković

Sjeverna tribina je poznata kao "curva Bulgarelli", po Đakomu Bulgareliju, legendarnom igraču koji je odigrao preko 400 utakmica za Bolonju i odatle smo polako šetali ka kuli Maraton i istočnoj tribini.

Kao djeca smo "blenuli" na sve strane, komentarišući svaki detalj i svaki mural na koji smo naišli u prolazu.

Odjednom smo se našli u ravni sa centrom terena, ispod tribine gdje je nekada stajala Musolinijeva statua na kojoj jaše konja.

Izvor: MONDO/Nebojša Marković

Prizor koji kamera ne može da dočara (ili bar mi nismo dovoljno vješti), a ispred nas teren i na njemu upaljene prskalice osvježavaju travu.

Nije nam bilo teško da odemo sve do južne tribine, nazvane po Arpadu Vajsu, mađarskom treneru Bolonje iz predratnih godina, kojeg su nacisti ubili u koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata.

Iz hladovine Vajsove tribine, kula Maraton se još ljepše prikazala, ali je našem putu oko unutrašnjosti stadiona tu morao da dođe kraj.

I šta kažete, je l' Bolonja velik grad?

Izvor: MONDO/Nebojša Marković

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC