• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanova neuspešna sezona: Moglo je i moralo bolje!

Autor Vladimir Sukdolak

Partizan je imao kvalitet za bolje rezultate, analiza će pokazati zašto nisu postignuti. Krediti su potrošeni, sledi period bez prava na kiks.

 FK Partizan neuspješna sezona 2019/20 Izvor: MN PRESS

/Piše: Vladimir Sukdolak/

Apetiti Partizana nisu zadovoljeni.

Štaviše...

"Parni valjak" će čudnu sezonu 2019/2020, skraćenu i na kraju zbijenu zbog pandemije korona virusa, pokušati brzo da zaboravi. Kvalitet je imao, moglo je i moralo bolje! Prvi put od 2014. nije osvojen nijedan trofej, što je nesvakidašnja situacija za aktuelnu upravu u Humskoj, koja je od dolaska u klub uspevala da dobije barem jednu bitku na dva domaća fronta.

Možda će vas zanimati

U prvoj godini na čelu kluba osvojena je titula, u drugoj Kup, u trećoj "dupla kruna", a u naredne tri crno-beli su lako gubili šampionsku trku, ali su nastavljali trijumfalni niz u masovnijem takmičenju FSS, sve do dolaska na "Čair" i drame završene na radost fudbalera i navijača Vojvodine.

Za igrače Partizana slaba je uteha u činjenici da su "velike" utakmice uglavnom igrali dobro, hrabro i napadački, i da su u minuloj sezoni dva puta održali lekciju najvećem rivalu Crvenoj zvezdi, odnosno da nijednom iz tri okršaja pognutih glava i na kolenima nisu završili "večiti derbi". 

Ali!

Posle najbitnijih utakmica, ipak, nisu se radovali, iako ih rezultatski nisu izgubili. Prva je protiv AZ Alkmara u Holandiji (2:2), a druga pomenuta protiv Voše u sredu uveče u Nišu. Partizan je na neverovatan način ispustio 2:0 i ostao bez proleća u Evropi i ozbiljne finansijske injekcije, odnosno volšebno u finišu regularnog dela nadoknadio prednost "lala", ali nije imao snage za završni udarac u produžecima ili penal-seriji.

Tih dvadesetak minuta su uglavnom i odredili sezonu na crno-beloj strani Topčiderskog brda. Da je bilo znanja i sreće u dramatičnim završnicama pomenutih utakmica, danas bi se Partizanova sezona smatrala i te kako uspešnom, a podatak da je završena i treća uzastopna godina bez titule prvaka bio bi daleko manje bolan, kako za navijače, tako i za sportsko-poslovni sektor kluba u Humskoj ulici. Negde se grešilo i to će stručni štab morati hitno da sanira, jer je očigledno da je ekipa često, uglavnom neshavtljivo, padala na psihološkom planu, što je i glavni razlog mase izgubljenih bodova na unapred "dobijenim" utakmicama.

Ovakav kraj sezone nemaće i imperativ za narednu. Osvajanje titule, pre svega radi mira u kući!

Iako kritike posle poraza od Vojvodine stižu na sve adrese crno-belih, od igrača, preko struke, do uprave, mora se istaći da su trofeji pre više od godinu dana, kada je na klupu seo Savo Milošević, privremeno stavljeni u drugi plan, a u prvi stabilizacija kluba i pravljenje sistema koji bi Partizanu u budućnosti mogao da donese puno.

"Valjak" je, čini se, upravo na tom putu... Činjenicu da je rezultatski napravljen korak unazad, potire druga – sistematičnost u organizacija igračkog kadra, uz određena neophodna odstupanja zbog egzistencije kluba.

Partizan na raspolaganju, kao nijedan klub u Srbiji, ima plejadu tinejdžera koji su u prethodnom periodu nagovestili da su budućnost, ne samo crno-belih, već i srpskog fudbala. Milošević je "u vatru bacio" Lazara Pavlovića, Nikolu Lakčevića, Slobodana Stanojlovića, Aleksandra Popovića, Nikolu Štulića, dok su još kod Zorana Mirkovića na veliku scenu stupili Filip Stevanović i od juče bivši igrač Partizana Strahinja Pavlović, čiji je transfer u Monako doneo klubu 10 miliona evra.

Pažljivo se biraju igrači, popunjavaju pozicije, a u prilog tome ide i to što će crno-beli za narednu sezonu sačuvati kostur tima i njemu pridodati nova imena, samo ona za koje se proceni da će zaista predstavljati pojačanja.

Sve ovo, samo bez rezultata, ni najmanje neće zanimati pristalice kluba ako i sledeća sezona krene po zlu.

I danas se, doduše stihijski, traže smene na dva glavna nivoa i ti zahtevi postaće sve jasniji i glasniji ukoliko "parni valjak" opet, kao u poslednje tri sezone, već na jesen dobrano zaostane za najvećim protivnikom. Pore toga Partizan čeka izuzetno teško evropsko leto i kvalifikacije za Ligu Evrope, koje će zbog jučerašnjeg poraz, morati da počne od prvog kola.

Navijači žele pobede i nove pehare, jer istorija i tradicija kluba tako nameću. Nenadano su prošle dobili jedan, a ove, isto tako nenadano, ostali bez ijednog. Krediti su definitivno potrošeni u Nišu i teško da će biti novih. Svestan je i Savo Milošević da prava na popravni više neće imati i da trenutno skupo plaća trenersko neiskustvo.

Sezona bez pehara je za crno-bele, defakto, neuspešna! Ukoliko se tako nastavi rastanak će biti neminovan, ne samo sa trenerom, već i čelnicima kluba, čiji glas tek treba da čujemo u narednim danima, kada se glave malo ohlade. Oni još uvek ćute.

Partizan večito čezne i traga za neumornim pobednicima!

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC