• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta natjera čovjeka da ostavi 8.000.000 € na stolu i kaže: Hvala, neću!

Autor Nikola Janković

Mirčea Lučesku je mogao da istrpi prvi udar i pobjedama "slomi" one koji su mu prijetili.

 Sta-je-Mircea-Lucesku-rekao-vlasniku-Dinama-iz-Kijeva-i-odbio-8-miliona-evra-za-dvije-godine Izvor: Mark Wilson/Getty Images North America

Mirčea Lučesku rastao se 18. maja 2016. sa Rinatom Ahmetovim bratskim zagrljajem nakon što je u prethodnih 12 godina vodio Šahtjor 535 puta, ostvario 364 pobjede i osvojio 22 pehara, među kojima je osam onih za prvaka Ukrajine i jedan za osvajača Lige Evrope.

Rumun je napustio Donjeck kao daleko najuspješniji trener "rudara" sa "Donbas arene", koji su uz enormna ulaganja moćnog Rinata Ahmetova prvo prekinuli vladavinu slavnog Dinama, a onda priredili dominaciju kakvu Kijev nije pomišljao da je moguća dok se krajem 90-ih radovao polufinalu Lige šampiona i golovima Andrija Ševčenka.

Možda će vas zanimati

Izvor: MN PRESS

"Moj povratak u Ukrajinu nije imao nikakve veze sa ugovorom koji sam dobio, novac je bio posljednja stvar o kojoj smo razgovarali", rekao je Lučesku.

"Il Luče" je potom 41 put vodio Zenit i napustio Sankt Peterburg poslije samo godinu dana, kako bi odmjenio "Imperatora", najvećeg turskog trenera Fatiha Terima, na klupi reprezentacije te zemlje.

Poslije svega četiri pobjede na 17 utakmica u narednih godinu i po dana, Rumun je prije isteka ugovora morao da se vrati u rodni Bukurešt, gdje je potrošio još godinu i po dana u vrebanju prave ponude, one koja se ne odbija.

Stigla je lično od Igora Surkisa, milijardera iz prestonice Ukrajine i vlasika Dinama, koji protiv Rahmetova "ratuje" ne samo na fudbalskom, već i na ostalim tržištima u zemlji opterećenoj nacionalnim tenzijama. U tome mu pomaže rođeni brat, Grigorij Surkis, koji "bratski" vodi Fudbalski savez Ukrajine. Međutim, ova sinergija nije bila dovoljna da se zaustavi mašinerija iz Donjecka. Nije pomoglo ni to što je Šahtjor morao da napusti "Donbas", nakon što je stadion ozbiljno oštećen u napadu teškim naoružanjem tokom građanskog rata na istoku zemlje.

Na stadionu Metalurga, narandžasto-crni su ove sezone osvojili devetu titulu u posljednjih deset sezona.

Posljednji adut Surkisovih bio je - Lučesku!

Malo je reći da je ova vijest uzdrmala Kijev i cijelu zemlju.

Rumun ovu "nepristojnu ponudu" nije odbio, u četvrtak je sjeo na avion i vratio se u Ukrajinu poslije četiri godine, u petak potpisao ugovor sa Dinamom za naredne dvije, prema kojem bi zaradio osam miliona evra, ali je već u nedjelju obavijestio starijeg od braće Surkisa da, ipak, potraži drugo rješenje.

"Ne mogu da prihvatim da na bilo koji način okrenem navijače protiv svog kluba. Nažalost, to se dogodilo, tako da sam poništio dogovor sa Dinamom", izjavio je Lučesku za rumunske medije i rekao da mu Surkis nije zamjerio na odluci.

Za manje od 72 sata, Lučesku je dobio dvije pretnje telefonom, a ništa manje zloslutne nisu zvučale ni poruke Dinamovih navijača na forumima i društvenim mrežama.

"Nisam kukavica", rekao je Lučesku, koji je tokom karijere već "palio" atmosferu među navijačima u dvije evropske prestonice, Istanbulu i Bukureštu.

"Ne postoji izazov u životu koji nisam prihvatio, ako je nekome potreban dokaz podsjetiću da sam prešao iz Galatasaraja u Bešiktaš, da sam otišao iz Dinama u Rapid, to su takođe žestoki derbiji, puni strasti i netrpeljivosti među navijačima, ali da, neću da lažem, u oba kluba sam bio dočekan srdačno. Osjećao dobrodošlicu na svakom koraku", požalio se Lučesku medijima u otadžbini, u kojoj je od povratka iz Turske često dobijao ponude, ali nijednu kao Surkisovu.

Za četiri miliona evra po sezoni, danas u svijetu fudbala ne radi mnogo trenera.

Nešto je, međutim, bilo vrijednije za Lučeskua.

"Lično, mislim da je bilo dobro vrijeme za promjenu, da je Dinamu bilo potrebno nešto što će izazvati reakcije, isprovocirati entuzijazam i doijneti dodatnu motivaciju, kako bi se tim vratio na onaj nivo iz slavnih dana i bilježio rezultate kakve zaslužuje", poručio je ultrasima, između redova, da je on možda ostao bez miliona, ali da su i oni ostali bez prilike da zaustave Šahtjor.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC