• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas 60 godina od prvog banjalučkog olimpijskog zlata: Osvojio ga je Borčev Tomo Knez!

Autor Dragan Šutvić

Zlatno olimpijsko odličje blistalo je na grudima fudbalera koji je obilježio jednu epohu Fudbalskog kluba Borac

 Tomo Knez zlatna olimpijska medalja Rim 1960 danas 60 godina Izvor: Arhiva

Jedna od ulica u strogom centru Banjaluke, u neposrednoj blizini Gradskog stadiona i dvorane Borik, nosi ime po Olimpijskim pobjednicima, ljudima koji su iz našeg grada otputovali na najveću svjetsku smotru sporta – i vratili se sa zlatnom medaljom oko vrata.

Takvih velikana banjalučkog sporta ima osam, a prvi od njih koji je imao tu čast da duh olimpizma donese u Banjaluku je Tomislav-Tomo Knez, od čijeg se osvajanja najsjajnijeg olimpijskog odličja danas navršava tačno šest decenija! Dogodilo se to u Rimu, davne 1960. godine, kada je Tomo, kao fudbaler banjalučkog Borca, tada jugo-drugoligaša, bio član reprezentacije Jugoslavije.

Možda će vas zanimati

Knez, rođen 1938. godine u Banjaluci, obilježio je jednu epohu "crveno-plavih", te je bio član one generacije koja je 1961. godine po PRVI put, na 35. godišnjicu postojanja kluba, odvela Borac u elitni rang jugoslovenskog fudbala.

Prošao je sve klupske omladinske selekcije, te sa prvim timom počeo da trenira sa 16 godina.

Sjajne igre u Borcu odvele su ga prvo u jugoslovenski nacionalni tim, a potom u zagrebački Dinamo, odakle je, nakon četiri godine, dalje krenuo put Austrije, gdje je i završio karijeru 1975. godine.

Izvor: Arhiva

Što se tiče samog turnira, koji je i povod cijele priče, učestvovalo je 16 ekipa, a Jugoslavija se nalazila u grupi A, zajedno sa selekcijama Bugarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

"Plavi" su se u prvom kolu, 26. avgusta, lako obračunali sa Arapima – trijumfovali su rezultatom 6:1, a Borčev napadač bio je strijelac četvrtog gola za jugoslovenski tim. Ništa bolje nisu prošli ni Turci tri dana kasnije – bilo je 4:0, a ponovo je Knez bio jedan od strijelaca, postigavši gol za 3:0.

1960: Athletes gathering for the opening ceremony at the Olympics in Rome. (Photo by Central Press/Getty Images)
Izvor: Central Press/Hulton Archive

U posljednjem kolu, u direktnom sudaru za plasman u polufinale, Jugosloveni i Bugari su remizirali (3:3), ali su se Knez i drugovi, zbog bolje gol-razlike (Jugoslavija +9, Bugarska +5), plasirali u završnu borbu za trofej, a u polufinalu su se namjerili na Italijane.

Meč je igran 5. septembra 1960. godine u Napulju, nakon 90 minuta nije bilo pogodaka, a onda je, u produžecima, postignut po jedan na obje strane.

Jugoslavija je povela u 107. minutu pogotkom legende beogradskog Partizana Milana Galića (najboljeg strijelca turnira sa sedam golova), izjednačio je Paride Tumburus dva minuta kasnije i postavio konačnih 1:1, a kako tada nije postojalo pravilo izvođenja jedanaesteraca, o putniku u finale morao je da odluči – žrijeb.

Osim Tome Kneza, zlatno olimpijsko odličje osvojili su i rukometaši Abas Arslanagić, Milorad Karalić, Dobrivoje Selec i Nebojša Popović 1972. godine u Minhenu, te bokser Anton Josipović i rukometaši Zlatan Arnautović i Zdravko Rađenović na Igrama 1984. godine u Los Anđelesu.

Sreća je bila na strani Jugoslovena, koji su u finalu, na današnji dan prije 60 godina, ukrstili koplja sa Dancima.

Već u ranoj fazi meča danski nacionalni tim nije znao šta ga je snašlo na stadionu "Flaminio".

U prvom i 11. minutu su pogađali Milan Galić i Željko Matuš, od čega Skandinavci, daljim tokom meča, nisu uspjeli da se oporave.

"Dotukao" ih je legendarni ofanzivac Crvene zvezde Bora Kostić u 69. minutu, a poraz je danski tim ublažio u smiraj utakmice, zahvaljujući pogotku Fleminga Nilsena.

Bila je to prva i JEDINA zlatna olimpijska medalja jugoslovenskog fudbala, a osvojena je nakon tri vezana srebra.

1948. godine u Londonu su prejaki bili Šveđani (3:1), četiri godine kasnije u Helsinkiju Mađari (2:0), a zatim 1956. godine u Melburnu i Sovjeti (1:0)...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC