• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevanovićevih 50 mečeva do punoljetstva: Odrasle igre Partizanovog talenta koje nećemo još dugo gledati u Srbiji

Autor Nebojša Marković

Proslavio je 18. rođendan, a do njega je stigao da ostvari mali jubilej u crno-bijelom dresu.

 FK Partizan Filip Stevanović 50 utakmica  Izvor: MN PRESS, MONDO - ilustracija

Filip Stevanović je proteklog petka napokon postao punoletan. Napokon, jer je svoj debi u Partizanu dočekao kada je imao 16 godina i 75 dana.

Bilo je to 9. decembra 2018. godine i za nekoga njegovih godina, već odavno je dio prvog tima "parnog valjka". A jasno je da neće biti tu još dugo.

To je pred meč Partizana protiv Bačke potvrdio i trener crno-belih Aleksandar Stanojević. Odgovarajući na pitanje očekuje li Stevanovića u Partizanu i za njegov naredni, 19. rođendan, Stanojević je bio otvoren.

"Volio bih da ostane i do 23. godine, mislim da je rano da ide, ali takva je situacija. Teško će on dočekati ovdje i naredni rođendan", kratko i iskreno je prokomentarisao.

I to je ono što je svima jasno. Pitanje je dana kada će Stevanović napustiti Humsku i otisnuti se u inostranstvo, početi da krči svoj put na zapadu Evrope.

Mladi "Fića" je svoje j dočekao dan nakon Partizanovog ispadanja iz Lige Evrope. U porazu protiv Šarlroa je igrao povrijeđen, pod injekcijama, a Stanojević je potvrdio u nedjelju da povredu vuče još od prije utakmice sa Vojvodinom, kada je trener još uvijek bio Savo Milošević.

Ipak, taj nesrećni meč kojim je Partizan ostao bez šansi za evropsku jesen, bio je Stevanovićev jubilarni 50. u crno-bijelom dresu. I već je dosta pokazao.

Deset golova i pet asistencija

Stevanović je na 50 mečeva u prvom timu Partizana ostvario vrlo interesantan učinak. Za nekoga tako mladog, upisao je 10 golova i pet asistencija u svim takmičenjima.

Bilo je tu sjajnih poteza - poput nedavnog pogotka sa distance protiv Rada na Stanojevićevom povratku u Partizan, onaj lijep udarac u finalu Kupa Srbije protiv Vojvodine kojim je poveo ekipu naprijed ili sada već čuveni slalom, takođe protiv Rada, tokom prošle sezone.

Ne zaboravljaju se ni "slobodnjak" protiv Spartaka, ali ni "zalamanje" čitave odbrane Mladosti i pogodak lijevom nogom u prvom meču po nastavku Superlige poslije pauze zbog korona virusa. Golovi na najrazličitije načine.

Ipak, ovde nam je potreban i dodatni kontekst.

Tek osam cijelih mečeva

Stevanović je učinak od 10 golova i pet asistencija ostvario na 50 mečeva, ali za tek 2.567 minuta na terenu. Ta minutaža jednaka je kao i 28,5 cijelih utakmica od po 90 minuta. I to je važno napomenuti.

Partizanovo talentovano krilo ima tek osam mečeva u prvom timu u kojima je odigrao svih 90 minuta. Zanimljivo, čak sedam od tih osam mečeva je odigrao u Humskoj, a jedini cijeli meč na strani upisao je prošle sezone u porazu protiv Spartaka (2:3), kada je baš on bio strijelac oba pogotka za goste.

Kada stvari postavimo spram minutaže provedene na terenu, onda dolazimo do još zanimljivijeg podatka - Stevanović je na svakih 90 minuta Partizanu donosio 0,53 golova, bilo direktno ili indirektno. To znači da su crno-bijeli od njega mogli da očekuju po gol ili asistenciju na svaka dva meča (prosječno na 171 minut u igri).

Za momka koji još nijedan meč u karijeri nije odigrao punoljetan, nije loše.

Skauti su imali šta da vide

Još odavno se prvi put pojavila informacija da je Mančester junajted zainteresovan za kupovinu Stevanovića, pojedini mediji su već pisali da je to gotova stvar, ali šta god bio slučaj, činjenica je da su svjetski skauti imali šta da vide od golobradog momka.

Njemu tek slijedi prvi meč otkako je "među odraslima", ali njegove partije na terenu već odavno pripadaju tom uzrastu.

Činjenica je da je mladom Fići ostalo još mnogo rada da tek dostigne prave visine svoje karijere.

To će uslijediti na nekoj drugoj adresi, kad-tad.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC