• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jokić pojede pljeskavicu "protiv uroka", Đoković živi na salati: Najbolji su, a jedu drugačije! Evo šta kažu stručnjaci 

Autor Aleksandra Vasić

Novak Đoković se hrani veganski i postiže vrhunske rezultete. S druge strane, Nikola Jokić je postao prvi košarkaš svijeta, a i danas sebi dopusti uživanje uz pljeskavicu. Pitali smo stručnjake o njihovoj ishrani.

 nikola jokić novak đoković ishrana burek pljeskavica salata Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac/MN Press/Vladimir Marković/Guliver/Getty images, barol16

Najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića publika je kritikovala na društvenim mrežama kada je prešao na veganstvo i izbacio meso iz ishrane.

Međutim, nakon što je postao i ostao najbolji na svijetu, mnogi su promijenili mišljenje i počeli da tvrde da je ishrana zapravo ključna za Novakov svjetski uspjeh. 

S druge strane, Nikola Jokić koji je nedavno proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige,  prema svjedočenju trenera i sopstvenom priznanju, pred utakmice je dugo jeo pice i pio koka kolu "protiv uroka".

Iako je Nikola značajno korigovao svoju ishranu (što se i vidi na njemu), on i danas, kao i mnogi, dopusti sebi da uživa u pljeskavicama i ne razmišlja o veganstvu, iako istovremeno u sportu postiže gotovo jednak uspjeh koji je postigao Đoković.

JOKIĆ PROTIV UROKA POJEDE PICU PRED UTAKMICU

Nedavno je na društvenim mrežama kružila ideja da NBA liga promijeni svoj logo i da stave sliku Jokića kada je bio dijete, bez majice i sa evidentnim viškom kilograma.

U nedavnom intervju za dokumentarac "Čovek koji pravi razliku", centar Denvera Nikola Jokić je sam priznao da je do skoro bio "debeljuca". 

"Bio sam debeljuca do prošle godine. Volio sam svašta da jedem i nisam ništa odbijao. Jeo sam sve, kolače, paprikaš, žuta supa sa malo više masti. Pred svaku utakmicu pojedem nešto što ne bih trebao. Da li komadić pice, kokice nešto samo da je nezdravo. Protiv uroka", rekao je Jokić.

Izvor: MN PRESS

"IMALI SMO PROGRAM, A ON DORUČKOVAO POLA KILE BUREKA"

Nikola Jokić mnogima je još više "prirastao srcu" kada je otkrio da voli da se hrani kao "sav normalan svijet", da jede burek i pije koka kolu, što je jednom prilikom i potvrdio njegov nekadašnji trener Dejan Milojević.

"Angažovali smo nutricionistu i naš kondicioni trener Marko Ćosić, koji je zaista vrhunski trener, napravio je fantastičan program rada. Drugo, odredio je režim ishrane, mi smo se ubili radeći na tome, ali vidjeli smo da to ne ide u očekivanom smjeru. I onda shvatimo da on doručkuje pola kile bureka i popije flašu koka-kole za cijeli dan", rekao je njegov nekadašnji trener Dejan Milojević.  

Izvor: MN PRESS

ČETIRI SENDVIČA ZA 40 MINUTA

Kako prenose mediji, Srđan Stojkov, prvi Jokićev trener u Somboru, ispričao je s ovim u vezi jednu sjajnu anegdotu. 

“Nikola je imao dobar apetit tokom odrastanja. Tokom jednog njegovog putovanja u drugi grad na utakmicu,  majka mu je spakovala četiri sendviča za cijeli dan, trebalo je da odu ujutru i da se vrate uveče. Nikola ih je pojeo za 40 minuta”, naveo je Stojakov.

Ipak, da je Jokić počeo da vodi računa o ishrani, iako ne tako strogo kao Đoković, pokazala je njegova objava od jeseni prošle godine. Naime, on je tada objavio fotografiju užine na kojoj su grožđe, banane i voćni sok.

Izvor: Instagram/Jokara95

ŠTA KAŽU STRUČNJACI  O JOKIĆEVOJ ISHRANI?

Kako za MONDO kaže nutriconista Dejan Nedeljković, burek ili pljeskavica jednom u 10 dana ne mogu ozbiljnije da poremete profesionalnog sportistu, sa visinom i snagom koju ima Nikola Jokić. 

"On ima dva treninga dnevno i, ako mu ponekad prija takva hrana, to je u redu, jer to ne može ozbiljnije da ga poremeti. Njemu vjerovatno ne bi ni prijala ishrana Đokovića jer, ako bi prešao samo na salatu, to bi bio šok za organizam. Očigledno je da sada pravi vrhunske rezultate i da nema potrebe za drastičnim promjenama",kaže za MONDO nutricionista Miloš Nedleljković. 

Da ishrana Nikole Jokića potencijalno ima veze i sa krvnom grupom, objašnjava za MONDO Milka Raičević, nutricionista. 

"Ako je Nikola Jokić nulta krvna krupa, meso mu je potrebnije nego ostalima i teško bi se navikao na vegansku ishranu, bio bi stalno gladan. Za košarku mu je potrebna masa i snaga, tako da je skroz opravdano unositi masnoće. Sigurna sam da Jokić ne konzumira brzu hranu svakodnevno, već povremeno, pa je to u redu", kaže Milka Raičević. 

NOVAK ĐOKOVIĆ KAO POTPUNA SUPROTNOST

Ishrana Novaka Đokovića je bezglutenska i uključuje pretežno povrće i žitarice. Po mnogima je zaslužna za to što Novak ima više snage, energije i bolju fizičku spremnost nego rivali, uprkos jakim treninzima. 

Budući da Đoković ima cijeli tim ljudi koji se bavi ishranom, da je tačno izmjereno kada, koliko i šta treba da jede, mnogi misle da samo treba da ga "iskopiraju". 

"Ishrana bez mesa je u redu kada postoje odgovarajuće zamjene i suplementi, koje on sigurno ima. To su vitamini, minerali i sve što je potrebno. Zaista, osobe koje su izbacile meso ili poste duži period, često tvrde da imaju više energije, da se osjećaju lakše, svježije, puni energije. Postoje i istraživanja koja dokazuju da definitivno ne treba pretjerivati sa mesom", kaže Miloš Nedeljković. 

KOD NOVAKA NIJE SAMO POVRĆE, VEĆ GOMILA "DODATAKA"

S druge strane, nije dobro ako se samo izbaci meso iz ishrane, bez prethodne konsultacije sa stručnjacima o tome kako taj nedostatak treba da se nadoknadi. 

"Organsko meso koje se ispeče na kapi ulja sigurno je zdravije od pomfita iz friteze. Zato ne treba samo gledati vrstu namirnica, nego i njihovu pripremu. Nikada ne treba da kopiramo ishranu nijednog sportiste, već prvo da provjerimo šta je ono što odgovara našem organizmu, trošenju, sportu, kilaži, predispozicijama, zdravstvenom stanju", kaže Nedeljković. 

Milka Raičević kaže za MONDO da je pre svake veće promjene ishrane važno uraditi laboratorijske analize. 

"Treba provjeriti holesterol, trigliceride, hemaglobin, šećer u krvi. Ishranu bez mesa ne bih preporučila osobama u razvoju, trudnicama i deci. Treba da znamo da je kod svjetskih sportista sve podređeno tanjiru, da jedu organsku hranu. Imaju čitav spektar suplementacije i napitaka, kao što je surutka i svakavi zdravi dodaci", kaže Milka Raičević. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC