• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MIROTIĆ ZA SRBIJU? KAD SVI PRESKAČU, ŠTO NE BI I ON? Edin Avdić: Kad malo zaroniš, vidiš skandal od kvalifikacija

Autor Haris Krhalić

U najnovijoj epizodi MONDO podkasta "Šesta lična", Edin Avdić i Miloš Jovanović govorili su i o "transferima" igrača iz reprezentacije u reprezentaciju.

 Edin Avdić o naturalizovanim igračima Izvor: MN Press/MONDO

Kvalifikovanje Srbije za Svjetsko prvenstvo 2023 najavilo je da će reprezentativna košarka ponovo biti u centru pažnje tokom ljeta, a tada ćemo ponovo gledati i niz naturalizovanih igrača koji igraju za druge timove, nagađati kako bi bilo da stranac igra za naš tim, kako bi izgledala reprezentacija Jugoslavije i slično. Ipak, sigurno je da će biti potrebno vrijeme da ljubitelji košarke "pohvataju" koji Amerikanci sada igraju za koju reprezentaciju, nakon što je, na primjer, Lorenzo Braun osvojio Eurobasket sa Španijom.

O tome je bilo riječi i u najnovijoj epizodi MONDO podkasta "Šesta lična", u kojoj je Edin Avdić govorio o "živopisnim" sastavima timovima u Americi i Aziji.

"Imamo naturalizovane igrače i jasan pravilnik oko toga. Da zaroniš u kvalifikacije Amerike i Azije, to je skandal. Likovi preskaču iz reprezentacije u reprezentaciju. Ne sumnjam da ima neki papir. Ono čuveno - nije igrao pet godina za reprezentaciju. Ta je jaka. Da napadnem Lebrona? Nije igrao pet godina za Ameriku. Odvedi nas. Ili Lenarda da zovemo, nije igrao nikad. Ili Zubac da ga ubijedi da igra za Hrvatsku?", rekao je Avdić.

Šta piše u FIBA pravilniku? Za početak - jasno pravilo, a onda i niz izuzetaka i varijanti kojima generalni sekretar može da dopusti igračima da prave različite "egzibicije". Uostalom, ljubitelji košarke sjetiće se Emira "Rileta" Preldžića. Nekadašnji evroligaški as rođen je u Zenici, sa reprezentacijom Slovenije igrao je kvalifikacije za Olimpijske igre 2008, a onda je promijenio državljanstvo i igrao za Tursku na Eurobasketu 2011. Konkretno, bivši košarkaš Obradovićevog Fenerbahčea iskoristio je ovu tačku FIBA pravilinka:

"Igrač koji je igrao za reprezentaciju na nekom od glavnih takmičenja FIBA nakon što je navršio 17. godinu, ne može da igra za nacionalni tim druge zemlje. Ipak, u određenim uslovima može da mu bude dozvoljeno da igra za zemlju svog porijekla, ako je to u interesu razvoja košarke u toj zemlji. Tako je Predlžić iz Zenice preko Slovenije stigao do Turske.

Isto tako, i Nikola Mirotić, as reprezentacije Španije rođen u Podgorici, prije nekoliko godina je u intervjuu za Sport klub otkrio da je postojalo interesovanje KSS da igra za Srbiju. "Postojala je šansa da igram za reprezentaciju Crne Gore u nekom trenutku, ali po njihovim mišljenjima, nisam bio dovoljno dobar da igram za njihov tim, nisam siguran da li su bili kadeti ili juniori. Nisam odigrao to ljeto, sljedeće sam dobio šansu da uzmem španski pasoš i da igram za Španiju - u tom trenutku mi je bilo mnogo lakše sa španskim pasošem da uspem i da budem među prvotimcima. Ako si jednom odbijen, ako iz tvoje zemlje misle da nisi dovoljno dobar, zašto u tom trenutku ne uzeti pasoš i igrati za Španiju koja je imala vrhunsku mladu reprezentaciju. Uzeli smo srebrnu medalju u Hrvatsku, zlato u Bilbau i ta priča je nebitna u ovom trenutku, ali ako neki ljudi ne znaju, tako se izdešavalo sve. Pre nego što sam zaigrao za 'A' reprezentaciju Španije bilo je kontakata i oko toga da igram za Srbiju, preko mojih bliskih ljudi, neka pitanja... Nije bilo direktno sa mnom, ali malo se opipavao teren i postoji li šansa da zaigram za Srbiju, ali to je već bilo daleko. Proveo sam u Španiji mnogo godina, igrao za mladu reprezentaciju i to je bio put za mene. Mislim da je to bila prava odluka, osvojili smo Eurobasket,uzeli smo bronzu na Olimpijskim igrama, to je veliko iskustvo za profesionalnog sportistu", rekao je Mirotić.

Poslušajte najnoviju epizodu "Šeste lične":

Pogledajte

01:01:26
Šesta Lična – S5A11
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC