• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA OSTAJE BEZ EVROLIGE? MOGUĆE JE! Partizan i Zvezda strahuju, ostala su još samo 3 mjesta, a evo ko bi da ih uzme!

Autor Dragan Šutvić

Ove sezone Srbija je svima dokazala da zaslužuje dva mjesta u Evroligi. Zvučna pojačanja, sjajne igre, najviše pobjeda i ubjedljivo najviše navijača, sve to su dala dva najveća srpska kluba ovom takmičenju. Ipak, sljedeće sezone mogu da ostanu bez takmičenja u eliti!

 da li će crvena zvezda i partizan i dalje igrati u evroligi  Izvor: MN PRESS

Završena je Evroliga za srpske klubove. Prvo je takmičenje završila Crvena zvezda koja je uz mnogo uspona i padova na kraju završila takmičenje kao deseta u regularnom dijelu takmičenja sa dvije pobjede manje od Fenera i Žagirisa koji su ušli u Top 8 i pobjedom manje od devete Baskonije.

Partizan je sjajnom igrom u drugom dijelu ligaškog dijela sezone stigao do šestog mjesta sa 20 pobjeda, poveo sa 2:0 protiv velikog Real Madrida, bio na pragu prolaska dalje, a onda su nasjeli na jednu provokaciju i sve se preokrenulo. Nakon povreda, suspenzija i tenzija, Real je preokrenuo i prošao dalje, pa će se u Kaunasu gledati "El Klasiko" u polufinalu.

Sezona naravno nije gotova za "vječite", čeka nas prvo borba za titulu u ABA ligi, a samo onoga ko osvoji trofej čeka sigurno mjesto u eliti naredne godine. Što praktično znači da Srbija može da ostane bez mjesta u eliti!

PODIJELJENA SKORO SVA MJESTA!

Od 18 mesta u narednom izdanju Evrolige, za sada je podijeljeno čak 15! A Licencu imaju redom Barselona, Baskonija, Real Madrid, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Efes, Fenerbahče, Olimpija Milano, Žalgiris, Bajern i Asvel, što znači da je to već 12 mjesta zauzeto. Na to ide Alba koja ima višegodišnju "specijalnu pozivnicu" i pitanje je sezone kada će se ona pretvoriti u stalno mjesto. Četrnaesti učesnik naredne sezone je Monako sa još jednom "specijalnom pozivnicom" koja traje iz godine u godinu, a tek 15. mjesto zasluženo je na terenu i dobiće ga Gran Kanarija koja je sa kapitenom Oliverom Stevićem osvojila Evrokup. Ostaju tri upražnjena mjesta, od čega su dva "specii+jalne pozivnice" za tim po izboru Evrolige, a jedno ide ABA ligi, mada se i ovo mjesto vodi kao fazozna "specijalna pozivnica".

NIKO NE GARANTUJE PARTIZANU I ZVEZDI!

Jedno mjesto u ABA ligi ne mora da bude upražnjeno za neki od srpskih timova. Već smo vidjeli i Budućnost i Cedevitu (doduše tad zagrebačku) kako igraju Evroligu, a sigurno da ova dva tima nemaju namjeru da predaju bijelu zastavu i da dozvole srpskim timovima koji su dominirali u regularnom dijelu sezone da se lako dočepaju pehara i mjesta u evropskoj eliti. Čak i ako se desi da Crvena zvezda ili Partizan osvoje ABA ligu, tim koji to ne bi uspio bio bi ostavljen na milost i nemilost birokrata iz Evrolige koji onda imaju da dodijele još ta dva mjesta kome god žele.

NAJVIŠE POBJEDA, NAJVIŠE NAVIJAČA, NAJMANJE PRAVA

Crvena zvezda i Partizan su doneli Srbiji 37 pobjeda u Evroligi ove sezone, najviše od svih zemalja koje imaju dva predstavnika. Turci sa Fenerhačeom i Efesom imaju 36 pobjeda, Grcima su Olimpijakos i Panatinaikos donijeli 35 pobeda, Francuzima Monako i Asvel 29, a italijanski timovi Olimpija iz Milana i Virtus imaju takođe 29 trijumfa.

Što se tiče publike, o tome ne treba ni trošiti riječi. Partizan je imao preko 300.000 navijača u "Beogradskoj Areni" tokom regularnog dijela takmičenja, oko 350.000 kada se dodaju dva meča sa Realom, dok je Crvena zvezda prosječno u "Pioniru" imala preko 7.000 navijača, što je ukupno više od 120.000 ljudi. Sveukupno je u Beogradu preko 450.000 ljudi gledalo Evroligu ove sezone, a ako zaista Crvena zvezda pređe u "Arenu" sljedeće sezone ta brojka bi lako mogla da dođe i do 600.000.

Da je Beograd grad košarke to je jasno. Svi su bili oduševljeni i sa oba Fajnal fora u prestonici Srbije, a Partizan i Zvezda redovno pune stranice stranih medija i oduševljavaju košarkašku Evropu. Ipak, sredinom maja ne znaju šta ih čeka naredne sezone.

KOLIKO MJESTA IMA I KO GA HOĆE?

Pošto Rusa izvjesno neće biti naredne sezone, sada su ostala tri upražnjena mjesta u narednom izdanju Evrolige. Jedno ide za ABA i u Srbiji će se nadati da će neki od tamošnjih klubova uzeti kartu za narednu sezonu, a onda ostaju dva "vajldkarda".

Od ovogodišnjih evroligaša naredne sezone mjesto u 18 naredne sezone nemaju Partizan, Crvena zvezda, Virus i Valensija. Valensija je najbliža da ga izgubi prije svega jer sa Gran Kanarijom već imamo četiri španska tima u Evroligi naredne sezone. Virtus je već krenuo u bombastično najavljivanje pojačanj a razlog za to je upravo da bi se Evroliga ubijedila da ih i naredne sezone ostavi u takmičenju.

Ipak, Evroliga ne krije da hoće tim iz Pariza u takmičenju, takođe žele da poguraju London koji je ove godine igrao Evrokup u prvi rang evropske košarke, a Dubai je spreman da ponudi ogroman novac za mjesto u Evroligi, mada nema ligu ni tim. Ipak, novac bi to vrlo lako "ispeglao".

I ŠTA ĆEMO SAD?

Na srpskim klubovima je da osvoje pehar i da obezbijede Evroligu u Beogradu naredne sezone, a onda ćemo vidjeti kako će se odvijati situacija sa dva preostala mjesta.

Jedno je sigurno, a to je da ta dva mjesta Srbija zaslužuje. Monako i Asvel sa ubjedljivo najslabijim posjetama u Evroligi prošle sezone su već sigurni, Panatinaikos koji je kršio finansijske propise i već nekoliko sezona je na dnu tabele takođe ne brine za mjesto u eliti. Turci imaju dva mjesta, Španci čak četiri, Italijani dva iako je teško ocijeniti Seriju A kao jaču od ABA lige. Turci su ove sezone prošli lošije od Srbije u Evroligi, pa nema govora da Efes ili Fener strahuju.

Crvena zvezda i Partizan 11. maja, kako stvari stoje formalno, mogu i da ostanu bez Evrolige. Ništa novo, evropska košarka ide po starom, a na Beogradu i Srbiji je samo da i dalje vole košarku. A oni šta odluče, odluče.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC