• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA se pohvalila: Najpraćenije Svjetsko prvenstvo ikada!

Autor Dragan Šutvić

FIBA se na zvaničnom sajtu pohvalila najpraćenijim Svjetskim prvenstvom u istoriji.

 najgledanije svjetsko prvenstvo u košarci  Izvor: Kurir/Dado Đilas

Završeno je 19. Svjetsko prvenstvo u košarci koje je od 25. avgusta do 10. septembra održano u tri zemlje. Ovo takmičenje borilo je sve rekorde kada je riječ o praćenosti, a FIBA je na zvaničnom sajtu objavila brojke koje su pokazale o kakvom spektaklu se radi.

Na svim medijskim platformama ukupno je bilo više od 20 milijardi pregleda i 480 miliona više reakcija u odnosu na prošli Mundobasket 2019. godine. Kada je riječ o pregledima video snimaka na društvenim mrežama, došlo je do četiri puta većeg broja prikaza u odnosu na prošlogodišnje izdanje - broj je dostigao cifru od 4,6 milijarde.

Zvanični nalozi FIBA na društvenim mrežama značajno su porasli i dobili nove pratioce tokom događaja, pa su sa 4,5 miliona novih fanova zaokružili brojku na 35,4 miliona pratilaca na dva kanala.

Zvanična internet stranica FIBA Svjetskog prvenstva u košarci 2023. takođe je zabilježila znatan rast, sa preko 16 miliona novih korisnika koji su ukupno ostvarili 33 miliona pretplatnika, što je duplo više u poređenju sa događajem u Kini 2019. Mobilna aplikacija, koja je dostupna na 7 jezika, dostigla je prekretnicu od milion preuzimanja.

Brojke su skočile i u globalnoj distribuciji, kada su emitovanja u 190 zemalja postigla je povećanje od 15 odsto. Takmičenje Japana i Zelenortskih ostrva 2. septembra bilo je najgledaniji prenos u Japanu, dok je utakmica Filipina i Angole postigla druga najveća sportska gledanost u 2023. na Filipinima.

Najveće interesovanje odnijela je finalna utakmica, kada je Njemačka ušla u istoriju pobijedivši Srbiju i tako osvojila svoju prvu krunu u istoriji. Utakmica je imala 35 odsto gledanosti u Njemačkoj, sa preko 4,6 miliona gledalaca uživo na ZDF-u, plus 1,3 miliona na MagentaSport-u. Takođe, ni srpsko tržište nije zaostajalo sa 59 odsto gledanosti na RTS-u.

Navijači su takođe svojom posjetom oborili rekord gledanosti - preko 700.665 prisutnih ljubitelja košarke tokom turnira, uključujući rekordnu posjetu FIBA Svetskog prvenstva u košarci od 38.115 u dvorani na utakmicu između Filipina i Dominikanske Republike. Generalni direktor FIBA Andreas Zaglis oglasio se da se zahvali na interesovanju i praćenju Mundobasketa 2023.

"Veoma smo ponosni i izuzetno zadovoljni što je ovo bilo najpraćenije FIBA Svjetsko prvenstvo u košarci ikada i što je privuklo rekordne nivoe gledanosti. Ovo je naš najveći događaj do sada koji je predstavio ovaj sport kao nikada ranije i naglasio da interesovanje za košarkom raste više nego ikada. Navijači koje smo privukli tokom turnira uživali su u nevjerovatnoj košarci, a želio bih da iskoristim ovu priliku da im se svima zahvalim na podršci. Takođe cijenimo nevjerovatan rad naših partnera koji su pomogli da se održi takmičenje koje će se dugo pamtiti. Međutim, mi se ovdje ne zaustavljamo i već se radujemo što ćemo otvoriti novi teren na FIBA Svjetskom prvenstvu u košarci 2027. u Kataru", poručio je Zaglis.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC