• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dubai nije prvi inostrani klub u ABA ligi! Evo ko je još igrao!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Ko je sve od klubova van regiona igrao u ABA ligi kroz istoriju?

 ABA liga istorija stranih klubova u takmicenju Izvor: MN PRESS

Dubai ulazi u ABA ligu po svemu sudeći! Vijest koja se pojavila prije nekoliko dana u vezi učešća spomenutog tima i u regionalnoj ligi i u Evroligi podigla je buru. Kako stvari stoje to je veoma blizu, pošto je Dubai već registrovan na juniorskom turniru regionalnog šampionata (ekipa do 19 godina) i prvi meč igraće sa Crvenom zvezdom.

Ako i seniorski tim uđe u ABA ligu, neće biti prvi koji je to učinio. Od 2001. godine kada je zvanično oformljena nova liga, sa ciljem da igraju timovi iz bivše Jugoslavije, ali je u nekoliko navrata bilo (ne)planiranih proširenja, kao što bi mogao da bude slučaj sa Dubaijem.

Makabi je bio prvi koji je to uradio u sezoni 2002/03 kada je u ekipi imao Nikolu Vujčića, Bena Udriha, Jotama Halperina, Davida Blua, ali je u finalu izgubio od Zadra (91:88) na krilima nezaustavljivog Marka Popovića koji im je "spakovao) 27 poena. Izraelski tim vratio se u sezoni 2011/12 sa Sofoklisom Skorcanitisom, Milanom Mačvanom, Teodorosom Papalukasom, Kitom Lengfordom i upravo je zahvaljujući Lengfordu (21 poen) dobio Cedevitu u finalu (87:77) i osvojio jedinu titulu u ovom takmičenju. Fajnal-for igrao se u Tel Avivu, Makabi je prije toga savladao Budućnost (82:60), a Cedevita Partizan (68:56).

Od ostalih timova tu je bio i mađarski Solnok (od 2012. do 2015. godine) i nije uspio da se bori za vrh, nešto slično kao i češki Nimburk u sezoni 2010/11 i tada je za njih igrao Vladimir Štimac. Tu sezonu, ujedno i jedinu u regionalnom takmičenju, završili su na osmom mjestu sa skorom 12-14. Bugarski Levski iz Sofije igrao je u sezoni 2014/15 i završio je kao posljednji na tabeli sa samo dvije pobjede iz 26 mečeva. Najbolji igrač bio im je Pavel Ivanov sa prosjekom od 12.1 poen po meču. Upravo su oni bili i posljednji koji su igrali u ABA ligi van "eks-Ju" timova. Sada stiže novi i izgleda da će Dubai donijeti veliku finansijsku injekciju...

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eto

sad ce biti love ko u spanskoj ligi, svim klubovima po 3 miliona evra pa plus nagrade za plasman,ima da se krlja gore nego u la ligi

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC