• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin "Turski marš" – po notama maestra Tea: Šta je to uradio Sferopulos? Tri stvari su presudile

Autor Nikola Lalović

Crvena zvezda je pregazila Fenerbahče i pobijedila je turski tim sa 31 poenom razlike, a vrlo je jasno bilo na terenu ko šta radi i šta je ideja trenera Janisa Sferopulosa.

 Analiza meča Crvena zvezda Fenerbahče Izvor: Kurir/Petar Aleksić/MN Press

Mnogi su se nadali pobjedi Crvene zvezde nad Fenerbahčeom u "Beogradskoj areni", skupilo se gotovo 20.000 ljudi da isprati meč, ali posle starta 2/5 na početku Evrolige sigurno je da niko nije očekivao jednu od najboljih utakmica crveno-bijelih otkako se takmiče u evropskoj eliti. Iako je Janis Sferopulos rekao da je znao da njegov tim može biti tako dobar i u to je baš teško povjerovati.

Jer ekipa je uzdrmana teškom povredom jednog od najvećih imena timana samom startu meča poslije minut igre nastavila, a onda je i u posljednjih deset minuta ostala sa samo jednim plejom, koji uz to ima 36 godina. Rezultat? Pobjeda od 31 razlike nad timom koji je pred ovo kolo bio pri vrhu Evrolige.

Da li se konačno sve namjestilo u igri Crvene zvezde? Rano je reći. Da li je ovo samo bljesak na jednu utakmicu? Teško, jer se neke stvari polako ali sigurno popravljaju iz meča u meč. Pa, šta smo to tačno vidjeli na ovoj utakmici?

GODINE SU SAMO BROJ!

Ima ona stara, ali poučna, priča kako je Nvankvo Kanu zapravo završio karijeru sa 52 godine. Nije se zgoreg podsjetiti toga jer zaista u modernom sportu djeluje da se čim neko pređe tridesetu gleda svaki slabiji meč igrača da se proglasi da je karijera gotova i da je to to. Da, govorimo o Milošu Teodosiću.

"Prije svega, da kažem da Miloš igra dobro u kontinuitetu. Generalno igra izvanredno. I protiv Partizana, Barselone, Bajerna… Nismo mogli da ga zaustavimo. To što smo radili, nije bilo dovoljno", rekao je poslije ove utakmice Dimitris Itudis.

Naša javnost pogotovo voli da "podmlađuje" sastave, da se okreće "djeci", rijetko sa razumijevanjem i poznavanjem prilika "unutra". Teodosić je došao u Crvenu zvezdu sa 36 godina, što uopšte ne mora da bude mnogo, sigurno ćemo se lako, mada ne sa osmijehom na licu, sjetiti Luisa Skole i Argentine... Ovaj meč u kome je morao da vuče od prvog minuta poslije povrede Nejpira, a i do posljednje nakon povrede Jaga Dos Santosa opet je pokazao koliki kvalitet donosi iskusni plejmejker ovom timu. A kako kaže Janis Sferopulos, ne mora niko njega ni da "krije" u odbrani.

"Pogledajte, Teo je maestro. On je dirigent orkestra. Može da igra odbranu i napad i može da napravi sjajne stvari na terenu. Takođe se u odbrani puno trudio, a ovo nije prva utakmica u kojoj je odigrao dobru odbranu. Protiv Bajerna je takođe bio sjajan defanzivno. Svi znaju koliko je talentovan, ali ovako kako se borio večeras u odbrani tako će igrati i ubuduće", zaključio je Sferopulos.

Odigrao je sjajno i to ne samo sad nego i protiv Bajerna, Partizana, Barselone... Naravno, sa 36 godina se biologiji ne može pobjeći pa će sigurno biti i mečeva u kojima će ispadati u odbrani, promašivati šuteve i bacati lopte u aut. Ko uostalom i može da izdrži ovakav ludački tempo evropske košarke? Zato Zvezda ima tri pleja, 15 igrača i rotaciju u kojoj uvijek neko mora da bude na tribinama. Za sada, što se tiče Crvene zvezde – bez starca nema udarca.

KO HOĆE TUČU – DOBIĆE BATINE!

Možda 31 poen razlike jeste mnogo, ali kada se pogleda statistika postoji jedan parametar u kome je Zvezda mnogo više pregazila rivala nego po poenima. To su skokovi i ovakva dominacija je bila itekako primjetna. Imala je 41 skok Crvena zvezda, 12 ofanzivnih i čak 29 defanzivnih, dok je Fenerbahče skupio jedva 25.Osim Šabaza Nejpira koji nije imao kad da uhvati loptu samo Ognjen Kuzmić nije imao ubilježen skok u statistici. 

I jasno je da će Crvena zvezda sa timovima koji igraju sa klasičnim četvorkama i peticama, sa timovima poput Fenera koji nemaju nekoga ko bi sa tih pozicija "raširio" biti u prednosti. Džonatan Motli i Jorgos Papajanis su šutnuli po jednu trojku, Nejt Sestina dvije i nijedan od tih pokušaja nije ušao u obruč. Najdžel Hejs-Dejvis je realno jedina prijetnja u šutu za tri, ali ni on nije neka "streč" četvorka, već više klasični krilni centar. U takvoj igri su Bolomboj, Mitrović, Tobi, pa u maloj minutaži i Ognjen Kuzmić i Dalibor Ilić izdominirali ispod koša i dosta će zavisiti ove sezone Zvezdi od toga da li može da "izbaci" rivala iz reketa kao u utorak uveče.

MORAMO DA PRIČAMO I DŽOELU

Mnogo se više pričalo o Milošu Teodosiću i Šabazu Nejpiru, mnogo je više radoznalosti pobudio Jago Dos Santos, čak se čini da su i Rokas Gedraitis i Majk Tobi dočekani sa većim očekivanjima u crveno-bijelom nego Džoel Bolomboj. A sada je jasno da je on najkonstantniji igrač ovog tima. Za sada ove sezone prosječno ima 9,6 poena, 4,7 skokova, po asistenciju i ukradenu loptu na meču. Ali prosjeci ne govore cijelu priču.

Protiv Žalgirisa je imao šest poena za 13 minuta, protiv Monaka 11 uz samo jedan promašaj iz igre i četiri skoka. U Bolonji je igrao 32 minuta i malo mu je falilo za dabl-dabl pošto je imo 8 poena i 9 skokova uz 3 asistencije i 2 ukradene lopte. Partizanu je ubacio 16 poena, imao po jedan promašaj za jedan, dva i tri, Bajernu je ubacio 8 uz 7 skokova, Barsi samo 4 ali je imao 9 skokova i dvije ukradene lopte. Sada je protiv Fenera ubacio 14 poena.

Kada se pogleda osim uvodnog meča sa Žalgirisom na svim ostalim utakmicama je imao indeks korisnosti koji je bio dvocifren. Nije se povrijeđivao, igrao je na dvije pozicije ispod koša, često jurio preuzimanja i dok su Teodosić, Jago, Gedraitis, Mitrović i ostali znali da bljesnu i da nestanu djeluje da je Džoel Bolomboj tiho postao najpouzdaniji košarkaš Crvene zvezde. Nije na početku sezone djelovalo ni sigurno da će uspjeti da se izbori za minute ispod koša usljed brojne konkurencije, a sada Bolomboj djeluje kao najčvršći stub ovog tima. Ako se još nekoliko igrača ustali na ovom nivou imaće Crvena zvezda prava da se nada velikim stvarima.

ŠTA DALJE? BOLI GLAVA!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Za dalje se ne zna kako će Crvena zvezda. Problemi su i pored ove velike pobjede prilični jer se ne nazire da će se Branko Lazić i Adam Hanga vraćati na teren, a dvije nove povrede su viđene u Areni i to na istoj poziciji. 

"Šabaz je slomio nos i sigurno će neko vrijeme biti van terena. Ne treba mu operacija, to je dobro, ali biće van terena neki duži period. Jago je istegao članak, doktori ga pregledaju sada, vidjećemo sutra kako će njegov članak reagovati. Ne znamo da li će igrati protiv Olimpijakosa, ali nije ozbiljna povreda. Lazić će sa frakturom koju ima biće van terena duže vrijeme, Hanga se osjeća bolje što se tiče njegovog koljena, ali nije spreman da igra", rekao je Sferopulos nakon meča.

To su već četvorica van stroja za meč koji se protiv Fenerbahčea igra već u četvrtak. Za taj duel bi trebalo da bude spreman Marko Simonović, ali brojnost i kvalitet u reketu Zvezda ima. Ko će igrati pleja u Pireju? Još čekamo informacije oko Jaga Dos Santosa, a kada one dođu moći će mnogo više da se zna.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC