• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" stub jedinstva Srbije i Srpske: Ponos svih nas, ali i ovog dijela Evrope

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Iz Beograda sutra startuje 17. izdanje međunarodne biciklističke trke "Beograd - Banjaluka".

 U srijedu počinje 17. izdanje biciklističke trke Beograd Banjaluka Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Biciklistička trka "Beograd - Banjaluka", koja startuje sutra po 17. put, dodatno spaja narod iz Srbije i Republike Srpske i više je od sporta, poručili su danas gradski sekretar Nikola Penić i direktor BS RS Vladimir Kuvalja.

Trka startuje sutra sa Trga republike u Beogradu, te preko Obrenovca karavan stiže u Bijeljinu. Dan kasnije start je iz Bijeljine, prolazni ciljevi u Zvorniku i Šekovićima, a cilj u Vlasenici. Doboj je 21. aprila domaćin starta treće etape koja završava u Prijedoru, a posljednjeg dana biciklisti startuju iz Novog Grada, te poslije Kostajnice, Kozarske Dubice, Gradiške i Laktaša dolaze u Banjaluku, odnosno autodrom u Zalužanima gdje će ove godine biti cilj.

"Grad Beograd i gradonačelnik Aleksandar Šapić odlučni su u namjeri da podrže ovu trku. Za nas je izuzetno značajan odnos sa Banjalukom i Srpskom, to je za nas više od sporta. U Banjaluci se trenutno održava teniski turnir na kojem učestvuje Novak Đoković, a ova trka će značajno osnažiti naše odnose i siguran sam da će, kao i svih prethodnih godina, biti vrhunski organizovana", izjavio je Penić.

Kuvalja je istakao da je trka, kako za Srbiju, važna i za Srpsku i sve gradove kroz koje prolazi.

"Trka je od Vlada Srbije i Srpske proglašena za događaj od najveće važnosti kad su u pitanju specijalne i paralelne veze u oblasti sporta. Ona je ponos svih nas, ali i ovog dijela Evrope. Trka je stub jedinstva Srbije i Srpske, pogotovo kada prilikom prelaska granice ta granica simbolično nestaje na nekoliko minuta", poručio je Kuvalja.

Na trci učestvuje 25 timova od kojih su najpoznatiji Bardijani, Asana i Koratek, dok će se tradicionalno predstaviti i reprezentacija Srbije.

"Ove godine smo u malo podmlađenom sastavu, jer smo imali dosta pehova sa povredama i bolesti. Ipak, vjerujemo u mlade momke koji su naša budućnost", rekao je selektor Srbije Miloš Miladinović.

Biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" već dugi niz godina nalazi se u kalendaru Svjetske biciklističke unije i predstavlja najveći sportski događaj koji zajednički organizuju Srbija i Republika Srpska. Održavanje su podržali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

STOP NUKLEARNOM OTPADU

Posljednja etapa trke koja startuje iz Novog Grada, a biciklisti dolinom prelijepe rijeke Une voze preko Kostajnice i Kozarske Dubice biće svojevrsna opomena da je ovo područje park prirode i da se nijedna od 20 i više opština pored Une ne slažu sa odlukom Hrvatske da u komšiluku podigne odlagalište nuklearnog otpada.

"I ovim putem poslaćemo jaku poruku da nuklearnom otpadu tu nije mjesto. Siguran sam da će svi koji budu u Novom Gradu 22. aprila vidjeti kako lijepu prirodu imamo, a putem ove trke i biciklizma kao vrlo zdravog sporta želimo da poručimo da ćemo učiniti sve da sačuvamo ono što imamo", rekao je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC