• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MI SRBI SE ZA DVA MEČA POTROŠIMO KAO DANCI ZA 10! Marko Vujin vjeruje u Vojvodinu: Samo se trofej računa, znaju svi

Autor Milutin Vujičić

Vojvodina se nada da će doći do evropskog trofeja koje srpski rukomet čeka dvije decenije.

 Vojvodina Nerb EHF Kup najava utakmice Izvor: MN PRESS

Vojvodina večeras u SC "Slana Bara" od 20 časova igra prvi meč finala EHF Kupa protiv norveškog Nerba i nema sumnje da će tribine biti pune, a nakon osvajanja desete uzastopne titule u domaćem šampionatu - potpredsjednik kluba Marko Vujin govorio je za sajt Rukometnog saveza Srbije (RSS) o rezultatima Novosađana.

"Ovaj evropski rezultat je ono što je falilo rukometnom klubu Vojvodina kao klubu koji je toliko trofeja uzeo na domaćoj sceni. Finale EHF Kupa je veliki iskorak ka sticanju statusa evropskog kluba. Ne želimo da stanemo na tome da smo učesnici finala, ali to sam osjetio i u razgovoru sa igračima, da su svjesni činjenice da se u klupskim takmičenjima, na duže staze, samo trofej računa", kazao je Vujin kojii ma veliko iskustvo iz igračkih dana.

"Sada kada posmatram rukomet iz perspektive koja nije igračka svjestan sam da naš sport funkcioniše uglavnom na visokom nivou emocija. I mi jedino tako možemo da ostvarimo prave rezultate gdje su nam emocije na potrošačkom nivou veće od ostalih nacija. Iz tog razloga se dešava da se naši igrači u nekim utakmicama mnogo više potroše nego Skandinavci na primjer. To je slučaj i u reprezentaciji. Mi se za dvije utakmice emotivno potrošimo kao Danci za 10! Čeka nas 120 minuta borbe u kojoj nema prostora za opuštanje čak ni uz pobjedu kod kuće".

O generaciji koja je donijela medalju, bivšim saigračima ima samo riječi hvale u kom smijeru se razvijaju i koliko doprinose rukometu (Ilić, Šešum, Beljanski, Prodanović i ostali), ali ističe koliko je važno da mladi igrači na vrijeme razmišljaju o svojoj budućnosti i da ne misle da će novac koji zarađuju dok aktivno igraju rukomet, trajati vječno. "Iz ličnog iskustva mogu da kažem da formalna i neformalna edukacija moraju da prate igračku karijeru jer sam znao da će doći dan kada neću više moći da budem aktivan igrač i da ću tada zavisiti od toga što sam stekao dok sam bio igrač. Vrijeme će vas pregaziti u nekom trenutku i zato je plan, i finansijski i profesionalni jako bitan jer nećete uvijek biti u centru pažnje niti od statistike možete da živite".

Evidentno je bilo u revanšu polufinala da se na tribini Marko Vujin preznojavao jer mu nova uloga ne daje prostor da rješava stvari na terenu kao što je to bilo nekada. Kako gleda na to?

"Pauza od nešto više od godinu dana bez rukometa mi je pomogla da smirim strasti i da napravim kvalitetnu analizu svega što sam uradio i čemu težim u budućnosti. Mislim da sam jako stabilan emotivno tokom tih 60 minuta sada zahvaljujući tom periodu. Ipak, ovo je bila specifična utakmica, kao i atmosfera u dvorani, te nisam mogao da ostanem potpuno imun, ali sam skoncentrisan na svoju ulogu i sve što ona sada predstavlja".

Tokom karijere, skupljao je znanje za posao van terena, ali svoj teško stečeni kredibilitet koristi samo u situacijama kada klub može da garantuje dogovoreno što je sa Vojvodinom i dobio.

"Kada sam dolazio zahtijevao sam da sve van terena bude u skladu sa onim zbog čega bi igrač došao i pružio ruku nama, jer je meni kao igraču to bilo presudno. Ta dosljednost je sa druge strane razvijala sportski pritisak kod mene i to je ambijent koji sam želio da stvorim u Novom Sadu. Da su igrači fokusirani samo na teren i da od sebe zahtijevaju više jer im kluba pruža sve što im je potrebno za takav odnos prema sportu".

Marko Vujin otkriva i da često razgovara sa selektorom Tonijem Đeronom, jer sva dešavanja u reprezentaciji, usko su povezana sa klupskim rukometom i obrnuto. U svim nacionalnim selekcijama, Vojvodina ima svoje predstavnike.

”Moja filozofija kao čovjeka koji se priključio sistemu koji je davao rezultate na domaćoj sceni je takva da ograničeni budžet koji usljed rezultata raste, iskoristimo da dovodimo naše najbolje mlade igrače, s obzirom da još uvijek nemamo mogućnosti za A reprezentativce. Mladim igračima nudimo paket koji čini sjajne uslove za rad, redovnu platu i sve što ide uz to, da bi smo što prije iskoračili do Lige Evrope i grupne faze. Tako ćemo izbjeći da naši igrači idu bilo gdje samo da bi bili viđeni i adekvatno plaćeni, već da kroz tako jake evropske utakmice stvaramo neku novu medalju".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC