• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE O SPEKTAKLU GODINE, ĐOKOVIĆ - ALKARAZ: Pamtite njihov jedini duel? Evo kako je došlo do današnjeg

Sve o spektaklu u Parizu!

 Sve o polufinalu Rolan Garosa Đoković Alkaraz Izvor: Profimedia

Novak Đoković i Karlos Alkaraz zaigraće danas u dnevnom terminu polufinale Rolan Garosa, koje su mnogi odmah nakon žrijeba vidjeli i kao "finale prije finala". Duel Novaka i "novog Novaka", izaziva ogromnu pažnju navijača i ko god u njemu pobijedi biće favorit u finalu naspram duela Kaspera Ruda, četvrtog nosioca i Aleksandra Zvereva, 22. nosioca.

Kako su stigli do Rolan Garosa i finala?

Španac je stigao na Otvoreno prvenstvo Francuske kao prvi teniser svijeta i samim tim i kao prvi nosilac. Na putu ka polufinalu nije izgubio ni set u mečevima protiv kvalifikanta iz Italije, Flavija Kobolija (6:0, 6:2, 7:5), Japanac Taro Danijel mu je jedini oduzeo set na čitavom turniru (6:1, 3:6, 6:1, 6:2), potom je u trećem kolu eliminisao Kanađanina Denisa Šapovalova (6:1, 6:4, 6:2), pa je još dominantnije odigrao protiv Italijana Lorenca Musetija (6:3, 6:2, 6:2). Nakon petog meča mladog Španca svima je postalo više nego jasno da je u paklenoj formi, a to je na svojoj koži u četvrtfinalu osjetio i Grk Stefanos Cicipas, peti nosilac, koji je bio konkurentan samo u jednom setu (6:2, 6:1, 7:6).

Do dolaska u Pariz, Alkaraz je ove sezone bio prinuđen da otkaže učešće na Australijan openu, poslije čega je osvojio svoju sedmu titulu na "Argentina openu" u Buenos Ajresu, potom je od istog rivala, Kamerona Norija, izgubio u finalu Rija, ali to mu nije uticalo na samopouzdanje pred Indijan Vels. Naprotiv! Španac je svojio prestižni trofej u Americi i tako tako što je u finalu pobijedio Danila Medvedeva, prekinuvši mu niz od čak 19 pobjeda u nizu. Ujedno, postao prvi osvajač Indijan Velsa od Rodžera Federera koji nije ispustio ni set. Potom je otišao u Majami i tamo izgubio od Janika Sinera, u tri seta.

Tokom sezone na šljaci, Alkaraz je morao da zbog problema sa lijevom šakom otkaže učešće u Monte Karlu, odbranio je potom titulu u Barseloni, a potom je trijumfovao i u madridu. U Rimu je imao veliku šansu da veže tri velike titule na šljaci, ali ga je iznenadio 135. teniser svijeta, Mađar Fabijan Marožan.

Kada je u pitanju Novak, na startu Rolan Garosa u po tri seta pobjeđivao je Amerikanca Aleksandra Kovačevića (6:3, 6:2, 7:6), Martona Fučovića (7.6, 6:0, 6:3), Španca Alehandra Davidoviča Fokinu (7:6, 7:6, 6:2) i Peruanca Huana Pabla Variljasa (6:3, 6:2, 6:2). Rezultatski dominantno, igrački uglavnom sigurno, ali i sa nemalom nervozom, Nole je preskakao prepreke i stigao u četvrtfinale, u kojem je izgubio prvi set protiv Rusa Karena Hačavanova, a onda potpuno podigao svoj nivo igre i dominirao do trijumfa - 4:6, 7:6, 6:2, 6:4.

Poznato je da je Novak prolazio kroz velike probleme sa formom nakon duge pauze poslije osvajanja Australijan opena, pa je poslije propuštene američke turneje u Monte Karlu izgubio od Lorenca Musetija, u Banjaluci od Dušana Lajovića, potom se povukao iz Madrida zbog problema sa laktom... Stigao je poslije toga Novak do Rima, a tamo je u četvrtfinalu ispao od Norvežanina Holgera Runea i zabrinuo navijače pred put u Pariz. Ipak, u Francuskoj je pokazao da je uspio da tempira formu za najveći turnir na šljaci i opravdao očekivanja plasiravši se u današnji spektakl na "Filipu Šatrijeu".

Pamtite njihov jedini meč?

Izvor: Profimedia

Novak i Karlos sreli su se do sada samo jednom, u polufinalu Mastersa u Madridu 2022. godine, kada je u polufinalu pobedio Španac poslije preokreta - 6:7, 7:5, 7:6. Bio je to bez dileme jedan od najboljih mečeva prošle sezone, trajao je duže od tri i po sata, a iako je Srbin propustio niz prilika, ipak je na kraju sportski, u svom stilu, čestitao španskom biseru koji je prije tog meča u glavnom gradu Španije eliminisao i Rafu Nadala i najavio svoj dolazak na najveću scenu. 

Španac potom u Parizu nije uspio da preskoči Hačanova u četvrtfinalu, jer je izgubio od njega u tri seta. Zato je današnji meč Alkarazov dosad najveći uspjeh na Otvorenom prvenstvu Francuske, a na Novaku je da pokuša da ga na tom koraku i zaustavi.

Zajednička večera pred meč

Navijači širom svijeta ostali su oduševljeni fotografijama sa večere u Parizu, na kojoj su po svemu sudeći Đoković i Alkaraz zajedno boravili uoči njihovog međusobnog susreta u polufinalu. Srbin i Španac privukli su ogromnu pažnju u jednom restoranu u glavnom gradu Francuske iako to nisu želeli, ali i su i pokazali da se među njima osim rivalstva razvija i prijateljstvo. Naravno, tog prijateljstva neće biti danas kada stanu na teren jedan naspram drugog oko 15 časova.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC