• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska igra meč u kojem treba da izgubi!

Autor Dragan Šutvić

Nevjerovatna situacija u posljednjem kolu grupne faze Evropskog prvenstva.

 Rukomet EURO 2024 Hrvatska mora da izgubi od Njemačke Izvor: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Rukometna reprezentacija Hrvatske ostala je bez šansi za plasman u polufinale Evropskog prvenstva u rukometu, a do kraja druge grupne faze preostao im je još samo jedan meč. Suprotno logici - reprezentaciji Hrvatske mnogo više odgovara da taj meč izgube nego da ga pobijede, što je prilično neobična situacija kada je riječ o profesionalnom sportu, a posebno kada su u igri kalkulacije za Olimpijske igre.

Plasman među četiri najbolje evropske selekcije potvrdile su reprezentacije Francuske, Švedske i Danske, a za posljednju poziciju borbe se vode tokom cijelog današnjeg dana. Šanse imaju Njemačka, Mađarska i Austrija, a kalkulacija oko prolaska u polufinale je previše da bismo se detaljno bavili njima - mnogo zanimljiviji je primjer Hrvatske, kojoj je neophodan poraz u meču koji počinje u 20:30. Rival će biti Njemačka, kojoj je pobeda potrebna zbog eventualnog prolaska dalje. Taj ishod za sada odgovara i jednoj i drugoj selekciji, Nijemcima zbog turnira koji je u toku, Hrvatima zbog kvalifikacija za Olimpijske igre.

Mjesto na Olimpijskim igrama već su obezbijedile selekcije Francuske - kao domaćin i Danske - kao šampion svijeta, pa se može desiti da neko od preostala dva tima iz polufinala izbori put u Pariz. U teoriji, čak bi i treće mjesto na Evropskom prvenstvu bilo dovoljno za olimpijsku vizu, ali to nije dio turnira koji zanima Hrvate - njima je bitno samo da izgube od Nijemaca, kako se u polufinale Evropskog prvenstva u rukometu ne bi plasirala Austrija!

Austrija je jedina selekcija koja i dalje ima šanse da bude pokvari planove Hrvatskoj kada je u pitanju plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, bez obzira koju su od tri grupe Hrvati "pikirali" kao idealnu. Kao što smo rekli, Francuska i Danska već idu u Pariz, dok su Švedska, Njemačka i Mađarska obezbijedile svoje mesto na kvalifikacionom turniru i njihov uspjeh na Evropskom prvenstvu samo bi pomjerio Hrvate - trenutno devetoplasirani tim - za jedno mjesto, u kvalifikacije.

Situacija je nešto komplikovanija kada se u priču umiješa Egipat, koji ovih dana igra svoj kontinentalni šampionat. Hrvatskoj odgovara da oni osvoje turnir čiji su domaćini i na kojem su najveći favoriti, ali će rasplet tog takmičenja biti poznat tek kasnije - do tada Hrvatska porazom može sebi da riješi sve probleme. Izgube od Nijemaca, izbace Austrijance i sebe pošalju u kvalifikacije za Olimpijske igre!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC