• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Padel - teniski mlađi brat! O najbržem rastućem sportu govorio i Novak Đoković

Autori Nebojša Šatara Autori Marko Radinković

Srpski teniser Novak Đoković govorio je o stanju u tenisu, ali i o novim sportovima za koje je potreban reket, kao što je padel, najbrže rastući sport.

 Padel - najbrže rastući sport o kojem je govorio Novak Đoković Izvor: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Na pres konferenciji na Vimbldonu, Srbin je dao jedan dug i sveobuhvatan odgovor od čak 1047 riječi, što se vrlo vjerovatno nije nikad prije dogodilo.

"Sada imamo padel koji je u rastu i nastajanju. Ljudi se na neki način zabavljaju s tim, da, ali tenis je tenis. Tenis je kralj ili kraljica svih sportova sa reketom, to je istina. Ali, na klupskom nivou, tenis je ugrožen. Ako nešto ne uradimo povodom toga, kao što sam rekao, globalno ili kolektivno, padel, piklbol u Sjedinjenim Državama, oni će pretvoriti sve teniske klubove u padel ili piklbol klubove jer je ekonomičnije", rekao je Nole.

Padel je, trenutno, najbrže rastući sport na svijetu i u sve većoj mjeri dolazi na naše prostore. Takozvani "tenis u zidovima" datira iz 70-ih godina prošlog vijeka. Prvenstveno kao izvor zabave, privlači ljude, a pogotovo bivše profesionalne sportiste.

Interesantno je da je Diego Armando Maradona, za vrijeme svoje fudbalske karijere, redovno posjećivao padel terene. Zinedin Zidan, Frančesko Toti, Džerard Pike su samo neki od strasnih ljubitelja padela, a nedavno su Leo Mesi i Luis Suarez podijelili video na društvenim mrežama u kojem uživaju u igranju ovog sporta.

Među poznatim sportistima se možda i najviše ističe Zlatan Ibrahimović koji je otvorio padel akademiju u Milanu i mnogo ulaže u ovaj sport.

Pored njega je tu Hatem Ben Arfa koji je „okačio kopačke o klin“ i posvetio se padelu, a tu je i naš Nemanja Vidić koji se svojim mentalitetom i vještinama dokazuje i sa reketom.

Najbrže rastući sport je spoj tenisa i skvoša, ali ima dosta razlika. Počevši od toga da su oko terena zidovi koji se koriste u igri, a reket je totalno drugačiji - bez žica, sa nekom vrstom jačeg stiropora unutra obavijenog karbonom ili plastikom sa rupicama po samoj glavi reketa.

Izvor: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Na pomen padela i piklbola, što je Novak sam inicirao, još je dodao: "Radiš samo jednostavnu matematiku. To je samo mnogo više finansijski isplativije za vlasnike klubova, da imaju te terene. To su samo neke od stvari koje želim da podijelim."

Novak, naravno, nema ništa protiv ovog sporta, čak i znamo za par snimaka na kojima igra padel, ali želi da ukaže na neke globalne probleme u tenisu. Ovaj sport jeste popularan širom svijeta ali je dosta „rezervisan“ za Špance i neke njihove bivše kolonije.

Dovoljno govori podatak da je među TOP 50 padel igrača, po Internacionalnoj padel federaciji, čak 32 Španca i 14 Argentinaca. Padel dolazi rame uz rame sa tenisom što dokazuje i činjenica da se veliki padel turnir zvani „Pariz Major“ igrao na kompleksu Grend Slema „Roland Garos“. Stadion „Filip Šatrije“, na kojem su „španski bik“ Rafael Nadal i sam Novak osvajali jednu od najprestižnijih titula u tenisu, je služio kao centralni teren turnira u padelu.

Internacionalna padel federacija već dugi niz godina ima razvijen sistem takmičenja ili tzv. „tura“ širom svijeta. Neki od gradova koji organizuju turnire u padelu su: Pariz, Madrid, Rim, Malaga, Đenova, Akapulko, Meksiko Siti i drugi. Velika je vjerovatnoća da ćemo ovaj sport gledati i na Olimpijskim Igrama.

U sklopu turnira i projekta „Srpska Open“, Banjal uka je dobila dva padel terena koji su dosta "prometni", a u okviru BiH tereni još postoje u Sarajevu i Mostaru.

Hrvatski teniser Ivan Dodig najavio je i da će izgraditi jos šest padel terena u okviru svoje akademije u Međugorju.

(MONDO, Marko Radinković)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC