• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO U ŠPANIJI: More, palme i fudbalsko ludilo

Rukometna groznica još nije počela da trese grad na obali Sredozemnog mora, u kojem Srbija u petak od 20.15 igra protiv domaćina Španije.

 MONDO U ŠPANIJI: More, palme i fudbalsko ludilo Izvor: MONDO

Morate baš da se potrudite da biste primjetili da se u Alikanteu održava olimpijski kvalifikacioni turnir za rukometaše. Ali, dovoljno je samo da izađete na ulicu i vrlo brzo ćete saznati s kim sljedeće utakmice igraju fudbaleri Valensije, Reala, Barselone...

Samo još 12 rukometnih reprezentacija će se od petka do nedelje, na tri različita kraja Evrope, boriti za šest preostalih olimpijskih viza. Po četiri selekcije biće podijeljene u tri grupe - u Geteborgu, Varaždinu i Alikanteu.

Srbija će svoju šansu tražiti na obali Sredozemnog mora.

Ako je suditi po ljepoti mjesta boravka - "orlovi" su odlično prošli. A, ako je po kvalitetu kvalifikacione grupe - onda ih, nema dileme, čeka pakleno težak zadatak.

U Španiji je ovih dana sve u znaku Uskrsa i fudbala. Tako je i u Alikanteu.

Iako vrlo popularan i uspješan sport u ovoj zemlji, rukomet ne može da parira "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu". Mada, fudbal je za mnoge navijače širom planete odavno prestao da bude sporedan dio života.

Španske novine su pune tekstova o njihovim klubovima. Na prvom mjestu piše se o madridskom Realu, koji je u četvrtfinalu Lige šampiona završio lak posao protiv Apoela, zatim i o Barseloni, koja je dan ranije opravdala ulogu favorita protiv Milana.

Tek poslije nedodirljivih na red dolaze Atletik Bilbao, Valensija i Atletiko Madrid, koje večeras očekuju revanši u četvrtfinalu Lige Evrope.

O sportu i događaju, zbog kojih smo prevalili 2.500 kilometara, od Beograda do Alikantea, u tiražnom štampanom izdanju madridskog lista "As" nema ni slova.

Možda iz razloga što su uvjereni u plasman "crvene furije" na OI, prostor namijenjen rukometašima nije značajno popunjen ni u ostalim listovima. Tek toliko da se zna da će se Španija na svom terenu boriti za još jedno ekipno mjesto u Londonu.

Nešto više o predstojećem turniru razmišlja se u Alikanteu. Ipak, u Španiji se ne dobija svaki dan prilika da se ugosti reprezentacija.

Po gradu smo primijetili nekoliko manjih plakata na kojima je najava kvalifikacionog turnira. Međutim, mnogo više "bodu oči" najave fudbalskih utakmica u Primeri.

Izlog kafića, u kojem kucamo ove redove, izlijepljen je papirima formata A4 (velika školska sveska) na kojima su najave prenosa sportskih događaja. Na repertoaru za večeras je meč Atletik Bilbao - Šalke, a za vikend Levante - Atletiko Madrid, Real Madrid - Valensija i Saragosa - Barselona.

Svaki veći lokal ima po nekoliko televizora i očigledno je da se vlasnici barova i na ovaj način trude da doskoče konkurenciji. Naši ljudi, koji su dobro upoznati sa rukometnim prilikama u Španiji, kažu da će hala "Teknifikasion" kada Španija bude igrala biti ispunjena do posljednjeg mjesta (5.700). Imaće "furija" vjetar u leđa sa tribina, ali ni Srbija .

SRBIMA LIJEPO U ALIKANTEU, SAMO DA GA TAKVOG I ZAPAMTIMO

Očekuje se dolazak nekoliko desetina navijača "orlova", a već u avionu za Valensiju sreli smo desetak njih.

Grupu Srba, koja je put Španije, "Wizzair-om" preko Temišvara, krenula da bodri izabranike Veselina Vukovića, predvodili su proslavljeni reprezentativac Nedeljko Jovanović i Snežana Lakićević Stojačić.

Na aerodromu "Manises" čekalo ih je pojačanje - Dragan Škrbić, legenda srpskog, ali i španskog rukometa.

U četvrtak smo posjetili i dvoranu u kojoj će se igrati utakmice. Smještena je na brdu Santa Domingo, u okviru sportskog kompleksa, u kojem su pored nje još i stadioni Heraklesa za fudbalere i atletičare. Cio objekat okružen je palmama i borovom šumom, čiji miris još više uljepšava ambijent. Još kada se pomiješa sa mirisom mora...

Sa vrha se pruža pogleda na Sredozemno more.

Na tom mjestu smo se prvi put sreli i sa našim reprezentativcima. Pozitivni su i nasmijani, sa daleko više samopuzdanja nego pred Evropsko prvenstvo. Pozdravili su se sa novinarima, dali po koju izjavu, a potom se okrenuli izvršavanju zadataka, koje je pred njih postavio stručni štab na čelu sa Veselinom Vukovićem.

Grupno pozdravljanje na početku treninga započeo je Darko Stanić riječima "Mi smo...", a potom su se ostali nadovezali "Srbija". Dalibor Čutura imao je šta da prigovori prvom golmanu: "Darko, moraš glasnije. Evo, ovako...", rekao je u šali najiskusniji srpski reprezentativac, poslije čijeg je primjera dugo odzvanjalo dvoranom.

Sve je spremno za popularnu uskršnju fijestu i Alikante bi u naredna tri dana trebalo da bude najveći karnevalski grad u Evropi. Španci se nadaju da će glavno veče u nedelju da uveličaju i rukometaši, poslije duela sa Poljskom. Neka se raduju, ali neka feštu uveličaju i radosni Srbi.

(specijalni izvještač MONDA iz Alikantea Vladimir Sukdolak, foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC