• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OK BiH: Šta nakon profesionalne sportske karijere?

Autori mondo.ba Autori Anadolija

U Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine održan je sastanak bivših i sadašnjih sportista s ciljem definisanja edukativnog programa koji bi bio u službi razvijanja preduzetničkih osobina kod sportista i donošenja odluka za budućnost.

Vrhunski sportisti nakon okončanja profesionalne karijere: šta, kuda, kako? Na ova pitanja su pokušali da odgovor daju eminentni bosanskohercegovački sportisti koji su BiH predstavljali na brojnim evropskim i svjetskim takmičenjima, poput Enida Tahirovića, Amela Mekića, Marka Rudića, Samira Avdića, Lejle Šebić, Kade Delić Selimović, Nedžada Fazlije, Edina Brankovića...

U Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, u okviru realizacije Erasmus+ projekta ''Edukacija sportista u preduzetništvu - novi pristup Dualnoj karijeri sportista - AtLETyC'', održan je sastanak bivših i sadašnjih bh. sportista s ciljem definiranja edukativnog programa koji bi bio u službi razvijanja preduzetničkih osobina kod sportista i donošenja ispravnih odluka za budućnost nakon završene sportske karijere.

"Činjenica je da veliki broj sportista nakon okončanja svojih profesionalnih karijera ne posjeduju alate koji im omogućavaju uključivanje u društvene tokove i potrebe tržišta rada. Upravo je doprinos ovog projekta razvijanje svijesti o problemu nedostatka edukacije vrhunskih sportista, a rezultiraće uspostavljanjem kontinuiranog programa educiranja prilagođenog njihovim potrebama“, poručeno je sa spomenutog sastanka i zaključeno: "Svaki vid edukacije, a pogotovo edukacije sportista je dobrodošao".

Učesnici sastanka su kroz svoja iskustva i primjere iz prakse pomogli implementatorima projekta u osmišljavanju konkretnog programa educiranja kako bi sportisti što jednostavnije i lakše prošli kroz tranziciju iz pozicije profesionalnog sportiste u poziciju profesionalnog preduzetnika.

"Sastanku kojeg su otvorili i vodili generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić i Dino Mujkić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Sarajevu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH koji su dali puni doprinos u donošenju zaključaka i podstakli značaj realizacije projekata iz programa Evropske Unije", saopštili su iz OK BiH.

Projekat ''AtLETyC'', kojeg u BiH implementiraju Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Sarajevu i Olimpijski komitet BiH, je prvenstveno namijenjen sportistima koji su okončali ili su pri kraju svoje profesionalne sportske karijere, a realizuje se kroz program Erasmus+ kojeg finansira Evropska unija (EU).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC