• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Budimpešta čeka bržeg od Milorada Čavića!

Autor mondo.rs

Istorijski rezultat srpskog plivača u glavnom gradu Mađarske "napada" i olimpijski šampion. Da li će posle osam godina biti ponovljena takva trka?

/Od izveštača MONDA iz Budimpešte/

I tokom Svetskog prvenstva u Mađarskoj, ime našeg Milorada Čavića zauzima posebno mesto u istoriji i zvaničnim dokumentima ovog takmičenja.

Penzionisani srpski plivač, koji je kontroverzno izgubljenom trkom sa Majklom Felpsom obeležio Olimpijske igre u Pekingu, podigao je 2009. godine granicu na svetskim prvenstvima koju do sada niko nije dostigao.



Miloradov rekord Svetskog prvenstva u disciplini 50 metara leptir i dalje je na snazi i to vreme je neoborivo i osam godina posle čuvenog Svetskog prvenstva u Rimu. Nedostižna granica glasi 22,67 sekundi!

Na istom takmičenju, Čavić (33) i u disciplini 100 metara leptir postavio je vreme 49,95 koje nijedan Evropljanin nakon toga nije ponovio.

Čuveno Svetsko prvenstvo u Rimu ostalo je upamćeno i po epskim borbama najvećeg srpskog i najvećeg svetskog plivača, u trci na 100 metara. Milorad je u polufinalu pobedio Felpsa, postavio svetski rekord od 50,01 sekund, a veliki rivali potom su u finalu doslovno ostavili gledaoce bez daha.

Čavić je tog dana popravio sopstveni svetski rekord, plivao ispod 50 sekundi (49,95) , ali je Felps ipak bio brži (49,82). Bilo je to prvo finale 100 metara leptir u kojem su i prvoplasirani i drugoplasirani plivali ispod magične granice od 50 sekundi.



Uzbuljive dane, nedelje i mesece leta 2009. obeležila je i javna rasprava dvojice velikih plivača u vezi sa već čuvenim plivačkim odelima. Felps je dugo kritikovao našeg plivača zbog opreme "Arena Iks glajd" i tvrdio da ga njegov "Spido LZR rejser" čini sporijim od konkurencije. Čavić je u jednom trenutku svađe i otvoreno rekao da će lično kupiti i odneti Amerikancu Arenino odelo.

Ta odela, u kojima je za dve godine oboren niz svetskih rekorda u dugačkim i kratkim bazenima, zvanično su zabranjena od 2010. Poliuretansku opremu za plivače "preživela" su od 2008. do avgusta 2009. samo DVA svetska rekorda, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Kasniji pobednici trke na 100 metara nisu bili ni blizu takvih vremena - Felps je osvojio zlato u Šangaju 2011. za 50,71 sekund, Čad Le Klos u Barseloni 2013. sa 51,06 sekundi, a potom i 2015. u Kazanju, sa 50,56 sekundi,

Sećanje na to spektakularno rivalstvo živo je i ovih dana u Budimpešti, gde je u ponedeljak počelo prvo Svetsko prvenstvo bez Majkla Felpsa od 2001. godine i Fukuoke.

Milorad Čavić u penziji je od Londona 2012, gde je posle hrabrog povratka plivanju posle operacije leđa tesno izgubio bronzu, u disciplini koju je proslavio i koja ga je proslavila.

Sa druge strane, plivači iz SAD neizbežno i veoma često u Budimpešti odgovaraju na pitanja o Felpsu, koji je i u nedelju bio u centru pažnje američke javnosti. Razlog za to ovog puta nije problem sa zakonom, već emitovanje video snimka njegove trke sa velikom belom ajkulom!

"Čim smo došli u Budimpeštu proverili smo da li imamo 'Diskaveri' kanal u hotelu, da bismo gledali tu trku", rekla je u glavnom gradu Mađarske Kejti Ledecki, petostruka olimpijska šampionka.

KO BI MOGAO DA NAPADNE ČAVIĆEV REKORD?

Kao favorita za obaranje rekorda 22,67, uoči Svetskog prvenstva mnogi su, bar prema imenu, istakli olimpijskog šampiona, Džozefa Skulinga iz Singapura. On je prošle godine u Riju pobedio upravo Felpsa u finalu i ostvario dečački san.

Skuling je ušao u finale sa petim vremenom (22,93), a uoči turnira veći akcenat je stavio na trku na 100 metara. Najbolji u polufinalu bio je Amerikanac Kejleb Dresel (22,76), ispred Ukrajinca Andrija Govorova (22,77) i Brazilsa Nikolasa Santosa (22,84).

Srpski plivač Sebastijan Sabo takođe je učestvovao u polufinalu i u svom debitantskom nastupu na Svetskom prvenstvu zauzeo 13. mesto (23,54), u zaista snažnoj konkurenciji jedne od najatraktivnijih plivačkih trka.

Posle Milorada Čavića, šampioni sveta u trci na 50 metara leptir stilom bili su:

2011: Sezar Sijelo (Brazil) 23,10

2013: Sezar Sijelo (Brazil) 23,01

2015: Floran Manadu (Francuska) 22,97

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC