• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Australija gori, šta će biti sa Openom: Đoković je zabrinut za zdravlje!

Autor Nikola Janković

Otkazivanje turnira? Odlaganje? Pomeranje mečeva? "Zabrinut sam za svoje i zdravlje svih ostalih igrača", rekao je predsednik ATP unije profesionalnih tenisera.

Šanse da Australijan open uopšte ne bude održan ove godine gotovo da ne postoje.

Postoje, doduše, minimalni izgledi da prvi gren slem sezone bude delimično pomeren, ukoliko se situacija sa požarima "dole ispod" pogorša, a to bi trebalo da znači da se vatrena stihija ozbiljno približila trenutno najbezbednijem velikom gradu na južnoj obali, Melburnu.

Možda će vas zanimati

Prva vanredna opasnost u Viktoriji, jednoj od tri teritorije na jugu Australije, proglašena je prošlog petka. U međuvremenu, u požarima koji su počeli još u novembru, susedni Novi Južni Vels i naročito Južna Australija pretrpeli su i trpe katastrofalne posledice.


Najmanje 23 ljudi izgubilo je živote, preko 1.500 domova je uništeno, oko trećina stanovništva ove dve pokrajne direktno je pogođena i mahom raseljena, gradovi su ostali bez vode, a posledice po biljni i životinjski svet nesagledive su.

Nestalo je, za sada, oko 15 miliona jutara šuma koje su bile (ili trebalo da budu) zaštićene Međunarodnim programom svetske baštine Uneska. To je šest puta veća površina od one "spaljene" u amazonskim požarima prošle godine.

Ali, i sa najviših nebodera u Melburnu teško se prepoznaju žarišta i zgarišta, osim što se iz daljine jasno nadvija gust dim zbog kog, recimo, stanovništvo Adelaide nedeljama samo nazire to zloslutno sunce koje ne odustaje.

Ono što će biti tema verovatno od prvog do poslednjeg dana 108. izdanja Australijan opena je odlaganje, pomeranje i prekidanje mečeva i to bi - odmah da kažemo - bio slučaj i da ovu lepu zemlju nije napala nemilosrdna stihija.

Od 1998. godine postoji poseban set pravila koji se primenjuje u slučajevima ekstremnih vrućina, koje su u Melburnu sve osim retke pojave krajem januara, ali i koje su godinama postale sve češće i sve jače.

Pravila su potom dodatno korigovana 2015. i 2018, nakon što su metereolozi uveli u praktičnu primenu indeks štetnosti zagađenog vazduha koji pored temperature uvodi i negativne efekte izduvnih gasova u naseljenim mestima, vlažnosti vazduha, stepena infracrvenog zračenja, itd.

To je u praksi značilo da su mečevi pomerani, prekidani ili odlagani sve ređe, iako su same temperature na terenu dostizale novi istorijski maksimum, pa je tako 2018. godine tokom meča između Novaka Đokovića i Gaela Monfisa izmerena temperatura podloge na "Rod Lejveru" od 68,8 stepeni Celzijusovih u periodu dana kada je temperatura vazduha u hladu iznosila 30 stepeni manje.

Na 11 dana od žreba za prvi gren slem sezone, a 14 od prvih duela u glavnom žrebu turnira čiji je nagradni fond uvećan za 13,9 odsto u odnosu na prošlu sezonu pa sada iznosi 71 milion australijskih dolara (44,2 miliona evra), zagađenje vazduha u Melburnu takvo je da mečevi - ne bi trebalo da budu održani.

Bar ne preko dana, kada jarko sunce žari vazduh pun dima.

Od tri grada domaćina prvog izdanja ATP kupa, samo je Sidnej donekle pogođen požarima u okolnim šumama, dok su Brizbejn i Pert prilično daleko.

"Organizatori će bez sumnje uraditi sve da turnir počne u predviđeno vreme i ne bude ni odložen, to će verovatno biti poslednja opcija na stolu. Nikada se ranije nisam susreo sa ovakvom situacijom, nadam se da će stvari promeniti nabolje i da je ovo samo trenutno", rekao je Đoković, koji se u takođe bezbednom Brizbejnu takmiči sa reprezentacijom Srbije na prvom ikada održanom ATP kupu.

"Ali, ako priču svedemo samo na ono što je važno, ovakvi uslovi mogu da ugroze zdravlje igrača i smatram da bi odlaganje turnira definitivno trebalo da bude jedna od opcija", dodao je svetski "Broj 2", koji je u isto vreme i predsednik ATP unije profesionalnih tenisera.

"Mislim da će organizatori Australijan opena morati da primene pravila o kvalitetu vazduha ako situacija u Melburnu ostane ovakva ili se pogorša. Znam da se nalaze u teškoj poziciji, jer je kalendar takav da Australijan open mora da počne u tačno određeno vreme, ali sam u isto vreme zabrinut za svoje i zdravlje svih ostalih igrača", zaključio je 32-godišnji Srbin, koji će od 20. januara do 2. februara braniti titulu osvojenu prošle godine.

Ili, bolje reći, koji bi od 20. januara do 2. februara trebalo da brani titulu osvojenu prošle godine.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC