• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković će oboriti Federerov rekord: ATP doneo odluku koja odgovara Novaku, konačno postaje najbolji svih vremena!?

Autor Nebojša Marković

Srbin nije to obezbedio, ali zbog ove odluke je daleko bliži ostvarenju velikog cilja!

 Novak-Djokovic-najbolji-svih-vremena-rekord-Rodzer-Federer-odluka-ATP-bodovanje-8.-mart-2021 Izvor: Guliver/Getty images/Clive Brunskill, Clive Brunskill/Getty Images Europe

Novak Đoković će postati najbolji teniser svih vremena, sada je sve izvesnije!

Najnovija odluka ATP-a znači da će najbolji teniser sveta najverovatnije naredne godine prestići rekord Rodžera Federera po broju nedelja na prvom mestu rang liste.

Možda će vas zanimati

Već se odavno naslućivalo da bi Đoković mogao da prestigne Federerovih 310 nedelja na vrhu ATP liste, ali sada kada je Asocijacija teniskih profesionalaca ponovo promenila način rangiranja, to je još izvesnije.

ATP je doneo zvaničnu odluku da se sistem bodovanja usvojen u julu 2020. godine zbog situacije sa pandemijom korona virusa produžava sve do 8. marta 2021. godine!

Sezona na ATP turu bila je prekinuta baš tada 2020. godine, pa će tako ATP zadržati ovo pravilo punih godinu dana, koje znači da teniseri neće moći da gube bodove ukoliko ih na jednom turniru osvoje manje nego prethodne godine.

To smo već videli u praksi ove sezone - ako igrač, na primer, na Rolan Garosu 2020. osvoji manje bodova nego što je osvojio 2019. godine, njemu će se i dalje računati onaj veći broj bodova.

Ova promena doneta je zbog toga što su mnogi turniri bili otkazivani ili odlagani, a sada je ATP odlučio da čitava jedna godina bude tako računata.

Ipak, navijačima Novaka Đokovića će najvažnije biti to što je baš 8. mart 2021. godine datum kada će Srbin prestići Rodžera Federera po broju nedelja na vrhu ATP liste ukoliko do tog datuma ostane na 1. mestu bez prestanka.

Izvor: Guliver/Getty Images/Matthias Hangst, Matthias Hangst/Getty Images Europe

Već sada je obezbedio sebi dobru zalihu pred finiš 2020. godine, jer je na Rolan Garosu osvojio 480 novih bodova plasmanom u finale.

Za Novaka je ova promena naročito važna jer bi u suprotnom početkom 2021. morao da brani bodove osvojene na ATP kupu, Australijan openu i u Dubaiju, što je ukupno 3165 poena! Te bodove Đoković sada neće moći da izgubi!

Ključno u celoj ovoj priči će biti da početkom 2021. godine Nadal ne osvaja previše novih bodova. On će braniti finale ATP kupa i četvrtfinale Australijan opena, što će mu ipak ostaviti prostora za nove bodove ukoliko stigne do završnice prvog grend slema u sezoni.

Ne treba zaboraviti ni da će Đoković imati priliku da osvoji nove bodove do kraja 2020. godine. Njega čekaju Masters u Parizu (ne može da osvoji nove bodove jer je osvojio titulu 2019.) i Završni masters u Londonu (brani samo 200 bodova, maksimum za osvajanje turnira je 1500).

Đoković i Nadal će u nedelju igrati finale Rolan Garosa, a eventualna pobeda Srbina učinila bi gotovo nemogućim da izgubi mesto broj 1 pre 8. marta naredne godine, jer bi u tom slučaju Špancu bežao 2.690 bodova.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC