• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petar Kralj je volio Banjalučane!

Autori mondo.ba Autori Milica Kulić

Na promociji monografije "Kralj" autorke Anite Panić, održanoj u srijedu, u okviru pratećeg programa 17. Teatarfesta "Petar Kočić", u Narodnom pozorištu RS, autorka djela pričala o zanimljivim detaljima iz života Petra Kralja.

 Petar Kralj je volio Banjalučane! Izvor: Milica Kulić, MONDO

Izvor: Milica Kulić, MONDO

Na promociji knjige autorka Anita Panić je navela da je na pomenutoj monografiji radila više od godinu dana. Prema njenim riječima Petar Kralj je bio velikan srpskog glumišta, ali i veoma dobar čovjek.

“Radeći na ovoj monografiji, imala sam problema sa dokumentacijom brojnih fotografija koje sam dobila od njegove supruge jer mnoge od njih nisu potpisane. Petar je imao impozantnukarijeru, izdvojila sam njene najvažnije dijelove,  prikazavši ga kao čovjeka koji je volio ljude i svijet", navela je Anita Panić, dugogodišnja televizijska autorka i dokumentarista.

"Petar je bio drugačiji, nalazio se na granici djetinjasto naivnog dobrog čovjeka. To me je privuklo da napišem ovo djelo. Ova knjiga je, u odnosu na prethodne knjige o glumcima, jedinstvena jer govori o jednoj duši, emociji, o stidljivom, neobičnom čovjeku, koji je bio veliki glumac, ali su mnogi nažalost iskorištavali njegovu dobrotu", izjavila je Panićeva na banjalučkoj promociji djela.

Svako poglavlje u knjizi počinje citatom Petra Kralja o životu, o glumi, porodici i prijateljima. Autorka je istakla da monografija predstavlja ostavštinu budućim generacijama koje treba da znaju ko je bio Petar Kralj.

"Naliv pero"

Na promociji smo između ostalog saznali da je Petar Kralj volio da igra u Banjaluci, kao i da je mnogo pio. "Kralj je kroz alkohol nalazio ventil za stres, pa su ga često nazivali naliv pero", navela je autorka Anita Panić.

U knjizi se, pored podataka popisa svih uloga i najvažnijih nagrada Petra Kralja nalaze i brojni intervjui, svjedočanstva njegove porodice, prijatelja i kolega. Tu su smješteni opisi, zanimljivosti i navike iz njegovog života – od studentskih dana, vojske, pa i svjedočanstva o njegovom velikom talentu u sportu. Monografija sadrži i 300 fotografija.

"Knjiga predstavlja njegove mane i vrline, ona prodire u njegovu ličnost i prikazuje kakav je bio kao čovjek, otac, kolega. To je, u stvari, omaž jednom vremenu”, rekla je autorka i dodala da se ova monografija ne završava smrću nego nekim novim životom, i to u Ateljeu 212 koji je posthumno sceni dao ime po Petru Kralju.

Izvor: Milica Kulić, MONDO Tokom promocije monografije predstavljen je kratak film sa fotografijama glumca, a glumci Goran Jokić i Aleksandar Stojković Piksi su u više navrata čitali odlomke iz monografije.

Cijena ove knjige je 25 evra.

Petar Kralj rođen je 4. aprila 1941. u Zagrebu, diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od kraja šezdesetih godina bio je stalni član Ateljea 212, a zatim je prešao u slobodne umjetnike i igrao na scenama raznih pozorišta.

Odigrao je veliki broj uloga u komadima svjetske i domaće dramske baštine, među kojima su "Hamlet", "Maksim Crnojević", "Galeb", "Ujka Vanja", "Mefisto", "Sveti Georgije ubiva aždahu", "Građanin plemić", "Uspavana ljepotica", "Jazavac pred sudom" i drugim.

Igrao je u filmovima "Roj", "Hajka", "Sok od šljiva", "Kako sam sistematski uništen od strane idiota", "Boj na Kosovu", "Underground", "Mali svijet", i na televiziji ostvario uloge u serijama "Metla bez drške", "Kraj dinastije Obrenović", "Porodično blago", "Stižu dolari", "Srećni ljudi"...Preminuo je u Beogradu 2011. godine u 71. godini.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop