• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vino - sinergija lokaliteta, čovjeka i klime

Autor mondo.ba

Carski vinogradi "Podruma Vukoje", u Ušću kod Trebinja, odoljeli su kišnoj godini - prinosi su nešto manji, ali je kvalitet grožđa ostao isti.

U Carskim vinogradima "Podruma Vukoje", u Ušću, kod Trebinja, ova najčuvenija vinarska porodica Republike Srpske i regiona obilježila je jubilarnu, 120. berbu grožđa, koja se dešava u teškoj vinogradarskoj godini, ali će ponovo iznjedriti najbolja vina ovoga kraja, pišu "Nezavisne novine".

"Teška vinogradarska godina jeste smanjila prinose, ali je kvalitet grožđa u Carskim vinogradima ostao isti, što dovoljno govori o tome da je u pitanju lokalitet koji može da iznese najbolja vina u Hercegovini i šire", tvrdi Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje".

Objašnjavajući da su Vukoje, birajući najautentičniji i najbolji kraj za uzgoj vinove loze, izabrale upravo ovaj lokalitet na ušću rijeke Sušice u Trebišnjicu, gdje ima i dovoljno vlage i dovoljno sunca, on kaže da je produkt svega toga upravo najekskluzivnija etiketa "Podruma Vukoje" - Carsko vino, kome pogoduje i miješanje kontinentalne i mediteranske klime, sa velikim temperaturnim amplitudama mikrolokaliteta, koji daju svježinu i kvalitet loze i carske žilavke.

Uskoro izlazi burgundac crni

Iz Podruma Vukoje najavljuju da će krajem ove ili početkom iduće godine iz njihovih podruma svjetlo dana ugledati dva varijeteta od sorte burgundac crni, odnosno prvo vino koje je rađeno od crvenog grožđa sa vinifikacijom na bijelo, a što je prvi put urađeno na ovim vinogorjima.

"Ovo mjesto su i stručnjaci monarhije još 1894. godine proglasili najboljim lokalitetom za autohtonu sortu žilavku, pa se od tada do danas očuvala i ova sorta i kvalitet njenih vina koja karakteriše i mineralni karakter koji zbog sastava zemljišta dolazi iz samog kamena", dodaje Vukoje.

On podsjeća da se žilavka od 2004. godine nalazi i na Svjetskoj vinskoj karti i od tada do danas je pravi ambasador vinarstva u BiH, jer je rasprostranjena po čitavom svijetu, odnosno distribuiše se na tri kontinenta, a vinogorje Carski vinogradi najbolje priča o tome, jer je vino sinergija jednog lokaliteta, čovjeka i klime.

Da je žilavka i kod Vukoja u ovoj godini prošla jednu tešku berbu, koja je pri samom kraju, svjedoče i vlasnici Carskih vinograda, ali i kvalitet i slador njenog zrna.

Za branje su ostale još dvije sorte, a poslije žilavke slijedi berba sorte sira, koji je u posljednje vrijeme u "Podrumima Vukoje" u velikoj ekspanziji, jer je nosilac brojnih priznanja na AVC u Beču, a nakon te berbe slijedi sovinjon i kaberne, kojim se zatvara berba.

Iz Podruma Vukoje kažu da su, i pored kišne godine, zadovoljne ovogodišnjom berbom, jer će, iako sa manjim brojem boca, zadovoljiti kvalitetom, što je za njih najbitnije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop