• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savanović za MONDO: Ne propustite „Zaplet 06“

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Pred nama je šesti Međunarodni festival mladog glumca „Zaplet 06“ Gradskog pozorišta Jazavac. O radu ovog pozorišta i samom festivalu pričali smo sa selektorom i jednim od organizatora festivala, glumcem Ljubišom Savanovićem.

Savanović kaže kako je „Zaplet“ karakterističan po tome što predstavlja mlade snage i promoviše rad tih ljudi, a to je od osnivanja Gradskog pozorišta Jazavac bila jedna od misija ovog teatra.

„Festival je, kao i svaki, jednako bitan za glumce, ali i za publiku. I jedni i drugi mogu da vide čime se bave naše kolege u drugim sredinama i da to uporede sa našim radom. Ove godine imamo bogat i raznovrstan program. Ugostićemo dvije, po meni, najbolje predstave iz BiH u kojima glavne uloge tumače mladi glumci – „Večeru budala“ iz Prijedora i „Terapiju“ Dis pozorišta. Iz Beogradskog Ateljea 212 dolazi „Ćelava pevačica“, a iz Velike Gorice „I živjeli su sretno...? - dvije predstave u kojima uloge tumače odlični mladi srbijanski i hrvatski glumci“, rekao je za MONDO Ljubiša Savanović.

Savanović je istakao riječku predstavu „Aleksandra Zec“ riječkog teatra, koja govori o srpskoj porodici Zec koja je brutalno ubijena u Zagrebu.

„Iz Rijeke stiže predstava „Aleksandra Zec“, slobodno mogu reći najzanimljivija i najhrabrija predstava u okruženju koja je prikazana u protekloj sezoni. Ova predstava se bavi veoma bitnom temom, stradanjem nedužnih, i progovara o važnim stvarima za naše društvo“ kaže Savanović.

Festival zatvara Rambo Amadeus sa svojim programom u čast nagrađenih, a na otvaranju ćete imati priliku da vidite premijeru Gradskog pozorišta Jazavac „Od kolijevke pa do braka“ u režiji i adaptaciji Ane Đorđević - komediju po prozi „Autobiografija“ Branislava Nušića.

Pitali smo Ljubišu Savanovića o stanju u Jazavcu, koji je osnovan 2006. godine ali je uspio opstati uprkos brojnim problemima.

„Najveći uspjeh Gradskog pozorišta Jazavac je što još uvijek postoji. Po obimu produkcije i kvalitetu predstava ovo pozorište raste. U poslednje dvije godine kompanija Mikrofin je pokrovitelj Jazavca i njihova pomoć i angažman omogućili su da se lakše diše, tj. da se može planirati unaprijed. Značaj našeg rada prepoznalo je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta koje podržava sve projekte koje realizuu mladi ljudi u sklopu Jazavca. Najveći problem predstavlja prostor čije nam korištenje Grad Banjaluka pokriva finansijski, ali obzirom da se donirani iznos svake godine smanjuje sve nam je teže plaćati korištenje pozorišne sale te smo opet primorani raditi na više mjesta u gradu. Veliku zahvalnost dugujemo prijateljima iz medija koji prepoznaju kvalitet našeg rada i koji nas nesebično promovišu“, rekao je Savanović i pozvao sve naše sugrađane da dođu kako na festival tako i na predstave sa redovnog repertoara Gradskog pozorišta Jazavac i zahvalio se ljudima iz Narodnog i Dječijeg pozorišta RS koji su pomogli u realizaciji ovog festivala ustupajući svoje scene.

Ljubiša Savanović je nedavno boravio u Hrvatskoj gdje je snimao film sa kolegom iz Narodnog pozorišta RS Brankom Jankovićem. U pitanju je komedija radnog naslova „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ u režiji Ivana Gorana Viteza čiju premijeru očekujemo sljedeće godine.

„Snimanje filma je završeno prije dva dana, a sa Ivanom Goranom Vitezom sarađujem već treći put. U filmu igra oko 60 glumaca, a u glavnoj ulozi je mladi debitant Kristijan Jaić. Pored njega tu su Ivan Đuročić, Tena Jeić Gajski, Stojan Matavulj, Stjepan Perić, Bojan Navojec kao i moj kolega iz Narodnog pozorišta RS Branko Janković i drugi“, kaže Ljubiša.

Gradsko pozorište Jazavac će nakon „Zapleta“, uz redovna igranja, pripremati i novogodišnju predstavu za djecu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop