• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatarfest: Kakvo je "Divlje meso" na Balkanu?

Autori mondo.ba Autori Milica Kulić

Prve takmičarske večeri 18. Teatarfesta "Petar Kočić" odigrana predstava "Divlje meso" koja je opravdala ovogodišnji festivalski moto "Crno na bijelo" i publiku ostavila pod velikim utiskom pričom o propasti jedne porodice.

 Teatarfest: Kakvo je "Divlje meso" na Balkanu? Izvor: MONDO/Milica Kulić

Izvor: MONDO/Milica Kulić

Ansambl Narodnog pozorišta iz Sarajeva odigrao je pred punom salom Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci predstavu “Divlje meso” rađenu po režiji Dine Mustafića.

Komad preispituje stereotipe o Balkanu kao prostoru zaostalosti i primitivizma, a sa druge strane zapada kao prostora uspjeha, lake zarade i novca koji pada s neba.

Fantastični dijalog, karakter glumaca, prilično teška i brutalno iskrena priča predstavila je odličnu uvertiru za ono što nas tokom sedmice očekuje u Narodnom pozorištu RS.

Predstava je rađena prema tekstu makedonskog pisca Gorana Stefanovskog kojeg su mnogi teatrolozi proglasili najboljim tekstom napisanim na ovim prostorima.

Centralni dio priče je propast jedne porodice, težnja za novcem i moći koja uvijek dovede do gubitka najbližih i ljubavi, ali otvara i mnogo dublja pitanja iz šireg društvenog konteksta.

Tekst je veoma aktuelan jer govori o odnosu Balkana i Evrope. Klasik dramaturgije, koji, iako napisan 80-ih godina prošlog vijeka, ne gubi ništa od svoje aktuelnosti.

“U ovom komadu neke replike davno napisane zvuče totalno proročki. Danas on govori o ideološkom fašizmu koji dolazi u neoliberalnom kapitalu i sve što je bilo u ranijem periodu sa samo promjenom ekvivalenta u karakteru vidimo tu strukturu 'divljeg mesa' koja savršeno funkcioniše. Kletve koje majka izgovara na kraju predstave zatvaraju krug proklestva što predstavlja ciklični tok istorije koji se na Balkanu ponavlja kao refren. Često mislimo da je svijet Evropske unije svijet sređenog stanja i visokog standarda, i sve je to tačno, ali s druge strane nam je već došao brutalni kapitalizam koji lomi živote, koji kida meso, a ono nas slama“, kazao je nakon predstave režiser Dino Mustafić.

Izvor: MONDO/Milica Kulić U predstavi igraju: Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Vesna Mašić, Branko Ličen, ekipa pravih pozorišnih doajena, a tu su i Raisa Bužimkić, Aldin Omerović, Ermin Sijamija, Adi Hrustemović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Amra Kapidžić, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Merima Lepić, Sanela Pepeljak i Riad Ljutović.

Komad je prikazao koliko danas Balkan traži dušu, koliko traži sebe.

Dramaturginja je Željka Udovičić, scenografkinja Mirna Ler, a za kostimografiju je zadužena Lejla Hodžić.

Izvor: MONDO/Milica Kulić

Čuveni glumac Zijah Sokolović nakon dužeg vremenskog perioda ponovo je zaigrao u ansamblu Narodnog pozorišta u Sarajevu, savršeno prikazavši Klausa, neuništivog bankara, roba korporativnog kapitala.

"Ukoliko budemo spremni i ukoliko se odreknemo predrasuda i kletvi koje nas progone možemo ublažiti posljedice kapitala." istakao je Sokolović dodajući da je saradnja na predstavi bila izuzetno neobična i inspirativna.

Prateći program Teatarfesta

Danas u 12 sati na sceni “Petar Kočić” pogledajte projekciju filma Vernera Hercoga “Vojcek”, snimljenog prema istoimenom dramskom tekstu Georga Bihnera, dok je u 18 sati zakazan susret sa lingvistikom – “Sa smijehom kroz srpski jezik (Jezička monokomedija)” u izvođenju Milorada Telebaka.

“Ja sam čovjek koji je bio prvak u pozorištu u Sarajevu, pa je onda dogurao čak do evropske penzije u državi koju lastavice prelete za dva dana (Slovenija). Bilo mi je čast igrati ovu ulogu i izgovarati sudbinske rečenice poput: Gdje ćete tamo, gdje vam se imena neće znati.”, kazao je čuveni Josip Pejaković koji je odigrao oca, glavnog stuba porodice Andrejević koja propada.

Komad nemа slаbu tаčku. Rаdnjа je maksimalno približenа dаnаšnjem vremenu. Prikazani sukobi između proevropskih i „domаćih“ stаvovа, posebnu аpsurdnost imаju nа tlu Bosne i Hercegovine.

Ekipa predstava "Divlje meso" je još jednom pokazala da BiH može da bude ponosna na pozorišnu scenu i glumačka imena.

Kompanija m:tel i ove godine je podržala Teatar fest.

U utorak, 19. maja možete pogledati predstavu “Hotel Kosovo” Narodnog pozorišta Priština.

Kompletan program Teatarfesta kojeg je podržala kompanija m:tel pogledajte OVDJE.

Pratite MONDO na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop