• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO kuhinja: Tart strasti

Autor mondo.ba

Ovog puta vam predlažemo da napravite slatko slani kolač. Riječ je o kolaču Tart strasti čiji su osnovni sastojci čokolada, karamel i zrna krupne morske soli.

 Tart strasti: recept Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ljubav, strast, želja… Tri riječi predivne priče koja nas mami, preuzima i za kojom čeznemo.

Čokolada, karamel, morska so… Kombinacija koja nas zaintrigira. Igra slatkog i slanog, par zrna morske soli koja su dovoljna da čokolada i karamel eksplodiraju na našim usnama i da nepca dožive vrhunac zadovoljstva.

Može li kolač da probudi strast ... provjerite!

Potrebne namirnice (koristiti šolju ili čašu od 2 dl) :

KORA

Brašno                                                          1 ¼ šolje

Bademi mljeveni                                            ¼ šolje

Kakao                                                            ¼ šolje

So                                                                 ¼ kašike

Šećer                                                             ¼ šolje

Maslac                                                           0,110 kg

Jaje                                                                1 kom

Vanilija ekstrakt                                             1 kašika

Hladna voda                                                 2 kašike

FIL (KARAMEL)

Šećer                                                             1 ½ šolje

Voda                                                              ½ šolje

Slatka pavlaka                                              ½ šolje

Maslac                                                           0,070 kg

So                                                                 1 kašičica

GANAŠ

Slatka pavlaka                                            ½ šolje

Čokolada za kuhanje                                 0,120 kg

Krupna so za dekoraciju

Način pripreme:

KORA

U zdjelu sastaviti brašno, mljevene bademe, kakao, so i šećer, sve dobro promiješati i dodati maslac. Polako sastaviti i zatim dodati jaje i ekstrakt vanilije. Miješati dok se masa ne sjedini, a onda dodati hladnu vodu. Tijesto dobro izmješati i sjediniti, napraviti kuglicu i umotati u PVC foliju, ostaviti u frižider 30 minuta da odmori. Tijesto izvaditi, razvaljati i staviti u okrugli pleh (prečnik cca 28-32 cm). Pleh ostaviti u frižider da se tijesto još malo ohladi. Tako pripremljeno izbocati viljuškom, prekriti masnim papirom, na masni papir staviti pasulj ili kamenčiće (da se tijesto ne digne prilikom pečenja) i staviti u rernu zagrijanu na 180oC. Peći 15 minuta i zatim izvaditi pasulj. Nakon toga peći još 10-15 minuta. Izvaditi i ohladiti koru.

NAPOMENA: kora mora biti kao kalup (sa izdignutim rubom) da se u nju može sipati fil (karamel).

FIL (KARAMEL)

U malu šerpu dodati šećer i vodu, prokuhati dok se ne dobije boja karamela. Zatim skloniti sa grejnog tijela i polako dodati slatko vrhnje (paziti jer se vrhnje u kombinaciji sa karamelom brzo podigne uz stalno miješanje. Vratiti na grejno tijelo i uz stalno miješanje kuhati još 2 minuta dok se fil ne sjedini. Skloniti sa grejnog tijela, dodati maslac i so i sve izmješati. Dobijeni fil sipati u kalup, na koru. Ostaviti u frižider 4-5 sati da se dobro ohladi i karamel stegne.

GANAŠ

Čokoladu za kuhanje sitno isjeckati ili izlomiti na jednake kockice, zagrijati slatko vrhnje i dodati u čokoladu. Polako miješati dok se čokolada ne otopi i ganaš sjedini da bude bez grudvica. Dobijeni ganaš preliti preko karamela i kore. Ganaš preliti po želji preko cijelog kolača da i rub bude čokoladni, ili samo po sredini dok je kolač u kalupu).

Ostaviti u frižideru jedan sat da se ohladi.

Prije samog serviranja sredinu kolača dekorisati sa krupnom morskom soli. Isjeći na kriške i poslužiti.

Iznenadite svoje nepce i uživajte u eksploziji strasti.

Čitamo se uskoro, da zakuhamo!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop