Ovog puta vam predlažemo da napravite slatko slani kolač. Riječ je o kolaču Tart strasti čiji su osnovni sastojci čokolada, karamel i zrna krupne morske soli.
Ljubav, strast, želja… Tri riječi predivne priče koja nas mami, preuzima i za kojom čeznemo.
Čokolada, karamel, morska so… Kombinacija koja nas zaintrigira. Igra slatkog i slanog, par zrna morske soli koja su dovoljna da čokolada i karamel eksplodiraju na našim usnama i da nepca dožive vrhunac zadovoljstva.
Može li kolač da probudi strast ... provjerite!
Potrebne namirnice (koristiti šolju ili čašu od 2 dl) :
KORA
Brašno 1 ¼ šolje
Bademi mljeveni ¼ šolje
Kakao ¼ šolje
So ¼ kašike
Šećer ¼ šolje
Maslac 0,110 kg
Jaje 1 kom
Vanilija ekstrakt 1 kašika
Hladna voda 2 kašike
FIL (KARAMEL)
Šećer 1 ½ šolje
Voda ½ šolje
Slatka pavlaka ½ šolje
Maslac 0,070 kg
So 1 kašičica
GANAŠ
Slatka pavlaka ½ šolje
Čokolada za kuhanje 0,120 kg
Krupna so za dekoraciju
Način pripreme:
KORA
U zdjelu sastaviti brašno, mljevene bademe, kakao, so i šećer, sve dobro promiješati i dodati maslac. Polako sastaviti i zatim dodati jaje i ekstrakt vanilije. Miješati dok se masa ne sjedini, a onda dodati hladnu vodu. Tijesto dobro izmješati i sjediniti, napraviti kuglicu i umotati u PVC foliju, ostaviti u frižider 30 minuta da odmori. Tijesto izvaditi, razvaljati i staviti u okrugli pleh (prečnik cca 28-32 cm). Pleh ostaviti u frižider da se tijesto još malo ohladi. Tako pripremljeno izbocati viljuškom, prekriti masnim papirom, na masni papir staviti pasulj ili kamenčiće (da se tijesto ne digne prilikom pečenja) i staviti u rernu zagrijanu na 180oC. Peći 15 minuta i zatim izvaditi pasulj. Nakon toga peći još 10-15 minuta. Izvaditi i ohladiti koru.
NAPOMENA: kora mora biti kao kalup (sa izdignutim rubom) da se u nju može sipati fil (karamel).
FIL (KARAMEL)
U malu šerpu dodati šećer i vodu, prokuhati dok se ne dobije boja karamela. Zatim skloniti sa grejnog tijela i polako dodati slatko vrhnje (paziti jer se vrhnje u kombinaciji sa karamelom brzo podigne uz stalno miješanje. Vratiti na grejno tijelo i uz stalno miješanje kuhati još 2 minuta dok se fil ne sjedini. Skloniti sa grejnog tijela, dodati maslac i so i sve izmješati. Dobijeni fil sipati u kalup, na koru. Ostaviti u frižider 4-5 sati da se dobro ohladi i karamel stegne.
GANAŠ
Čokoladu za kuhanje sitno isjeckati ili izlomiti na jednake kockice, zagrijati slatko vrhnje i dodati u čokoladu. Polako miješati dok se čokolada ne otopi i ganaš sjedini da bude bez grudvica. Dobijeni ganaš preliti preko karamela i kore. Ganaš preliti po želji preko cijelog kolača da i rub bude čokoladni, ili samo po sredini dok je kolač u kalupu).
Ostaviti u frižideru jedan sat da se ohladi.
Prije samog serviranja sredinu kolača dekorisati sa krupnom morskom soli. Isjeći na kriške i poslužiti.
Iznenadite svoje nepce i uživajte u eksploziji strasti.
Čitamo se uskoro, da zakuhamo!