Bez obzira što ste se najeli, nekako uvek nađete "mesta" u stomaku za dezert? Evo kako da prestanete da se prejedate.
Mnogi bi rekli - potrebna vam je samo volja, ali oni koji ovaj problem imaju znaju da to nije tako lako. Ovi saveti nutricionistkinje Lili Suter će vam pomoći.
Najpre, Lili objašnjava da je stomak zapravo "drugi mozak" jer se tu nalazi veliki broj neurotransmitera. Na primer, 90 odsto hormona sreće, serotonina, proizvodi se u stomaku, a samo deset odsto u mozgu.
Namirnice koje jedemo utiču na naš stomak, ali imaju i direktan uticaj na mozak i to kako razmišljamo i kako se osećamo.
Studije pokazuju da prejedanje deluje kao stres na ćelije u stomaku, smanjuje proizvodnju uroguanilina - hormona koji je zaslužan za osećaj sitosti - a to mozak prepoznaje kao osećaj gladi. To znači da što se više i češće prejedate, to ćete biti gladniji.
Prejedanje ometa organizam u proizvodnji digestivnih enzima, odnosno smanjuje proizvodnju tih enzima.
U svakom slučaju, možemo da zaključimo da prejedanje nikako nije zdravo, a evo kako da to izbegnete.
1. Nikako ne jedite ispred TV-a
Kada jedete gledajući televiziju ili radeći nešto na računaru, ne razmišljate o hrani. Zapamtite, mozgu treba oko 20 minuta da registruje da je stomak pun. Obratite pažnju na teksturu, ukus svakog zalogaja, kako biste bili zadovoljniji posle jela. Ako sporije jedete, uspećete da razlikujete fizičku od emocionalne gladi (situacija kada jedete jer ste tužni, nervozni, dosadno vam je...).
2. Jedite iz malih tanjira
Optička iluzija može da nas navede da jedemo više nego što bismo inače jeli. Veliki tanjiri dovode do toga da nam poslužena porcija izgleda manje, a suprotno tome, kada hranu poslužite u manjim tanjirima delovaće vam da je ima više.
3. Unosite tečnost
Nije retkost da mislimo da smo gladni onda kada smo ustvari žedni. Popijte čašu vode i sačekajte oko 20 minuta pre nego što navalite na hranu, da utvrdite da li ste zaista gladni.
4. Doručak je obavezan
Izuzetno je važno da unosite protein jer će vam oni pomoći da duže budete siti, odnosno da manje jedete tokom dana. Dakle, doručak bogat proteinima je od ključnog značaja.
5. Jedite sporije
Ne shvatajte obroke kao truku u kojoj je važno ko će pre pojesti obrok. Žvaćite polako, spustite viljušku u tanjir između svakog zalogaja. Uživajte u svakom zalogaju kako biste dali mozgu vremena da registruje sitost.
6. Sklonite ostatke hrane
Ako spremite više hrane nego što možete da pojedete, vrlo je verovatno da ćete se u nekoliko navrata vraćati da "začistite" sve što je ostalo. Zato nutricionista savetuje da spremate manje obroke i da odmah nakon jela sklonite eventualne ostatke hrane.
7. Ne tešite se hranom
Emocionalno prejedanje nikada nikome nije rešilo nijedan problem, naprotiv, tera nas da se nakon toga osećamo posramljeno. Dakle, kada utvrdite da niste gladni već biste samo da se oraspoložite hranom, idite u šetnju, spremite sebi toplu kupku, pogledajte omiljeni film... izaberite bilo koju (zdravu) aktivnost koja će vam skrenuti misli sa jela.