Banjalučanin Nikola Galić odlučio je da pokrene svoju malu pivaru. Za MONDO priča kako se zainteresovao za pravljenje piva, kada bi pivara trebala da počne sa radom, kako je "Gorštak" dobio ime...
U selu Jakupovci u blizini Banjaluke Nikola Galić pokreće malu zanatsku pivaru "Gorštak", a dio novčanih sredstava prikuplja putem kampanje javnog finansiranja na web platformi Indiegogo.
Ovaj profesor engleskog jezika i književnosti, nakon godine i po iskustva sa pravljenjem kućnog piva, odlučio je da svoj hobi pretvori u biznis i na taj način ostvari želju da dobro pivo podijeli sa svima i doprinese popularizaciji "zanatskog" piva.
Galić ima 29 godina i gitarista je benda Neuro iz Banjaluke, pobjednika Demofesta 2012. godine. Za MONDO kaže da se za proizvodnju piva u kućnoj varijanti zainteresovao nakon što je prije dvije godine odgledao jedan TV prilog o zanatskom pivu i tome kako ga napraviti u sopstvenoj kuhinji.
"Poslije toga sam krenuo sa sa nabavljanjem literature i čitanjem raznih internet foruma, prije svega volimpivo.ba. Mnogo mi je značila moja profesorska diploma i poznavanje engleskog, jer je većina ili skoro sva literatura potrebna za ovaj hobi na engleskom. Onda su uslijedila i prva kuvanja piva i totalno sam se zaljubio u ovo.
Do sad sam mnogo toga naučio, pogotovo iz posjeta pivarama kao što su Zmajska, Medvedgrad, Kabinet i Crow", priča nam Galić.
On kaže da u Banjaluci postoji mala, ali rastuća zajednica kućnih pivara.
"Nas 15-ak redovno organizujemo druženja, na koja donosimo svoja piva, probavamo, dijelimo savjete jedni drugima, dogovaramo se oko nabavke sirovina i slično.
Družimo se i sa kolegama iz ostatka RS i BiH, ali i Srbije i Hrvatske. Lijepo je kad upoznaš i povežeš se sa nekim ljudima iz drugih sredina koje na drugi način vjerovatno nikad ne bi upoznali. Ovaj hobi stvarno spaja i povezuje ljude i to je ono što mi se posebno sviđa i ponosan sam što sam dio te zajednice", kaže ovaj mladi profesor, roker i pivar.
Nova pivara imaće oko 100 metara kvadratnih površine, mjesečni kapacitet od 1.500 litara piva i, za početak, jednog radnika, tj. njega samog.
"Ono što većina postojećih zanatskih pivara nema, a što će moja pivara imati od početka jeste mala laboratorija za razmnožavanje, ispitivanje i skladištenje kvasca. Uskoro ću nabaviti mikroskop i neku osnovnu laboratorijsku opremu, opet zahvaljujući stranoj literaturi gdje je to sve fino objašnjeno. Konkretno, knjiga 'Yeast' (White & Zainasheff, Brewers Publications, 2010).
Dakle, ja ću biti taj koji će kuvati, flaširati, etiketirati i dobavljati pivo kupcima. Svaka flaša koju kupite će prije toga proći kroz moje ruke, to je prava manufaktura. Ljudi obično nemaju predstavu koliko tu ima fizičkog rada kada su dani kuvanja u pitanju posebno, ali to uopšte ne doživljavam kao opterećenje, već uživam u svakom koraku proizvodnje. Kuvaće se pet-šest tura mjesečno. Ideja mi je da vremenom to sve povećam, što će zahtijevati i dodatnu radnu snagu, ali o tom po tom", priča Galić.
Sirovine će, kaže, nabavljati iz uvoza, posredstvom domaćih dobavljača, a u pitanju su njemački, austrijski i belgijski sladovi, američki, britanski, njemački, slovenački i češki hmeljevi i kvasci takođe strane proizvodnje.
"Inače, 90 odsto opreme za kućno pivarenje se može nabaviti ili napraviti ovdje, a ostatak se može naručiti preko interneta ili kupiti u specijalizovanim prodavnicama u Zagrebu, Beogradu, Zemunu i Slavonskom Brodu.
Što se tiče imena Gorštak, to mi je došlo nekako odmah čim sam počeo da razmišljam o imenu. Kako su moji sa tatine strane potekli iz Pervana, obronaka Manjače, tj. gorštačkih iliti vr'ovačkih krajeva, a i generalno smo svi mi ovde manje-više gorštaci u poređenju sa ljudima sa Zapada, tako mi je došla inspiracija. Osim toga, volim prirodu i boravak u prirodi pa i to ima neke veze. Moćno zvuči i pamtljivo je", kaže Galić.
Poenta kampanje koju je pokrenuo na sajtu Indiegogo je da pokuša da prikupi jedan dio novca potrebnog za pokretanje pivare.
"Konkretno 9.000 USD, što je oko trećine onoga što planiram da uložim. Putem kampanje do sad sam sakupio nešto preko 200 USD. Kampanja će trajati još mjesec dana i bio bih zahvalan svima koji žele da piju kvalitetno domaće zanatsko pivo da mi pomognu da im to priuštim. Možete uplatiti donaciju putem ovog sajta (PayPal ili kreditna kartica) ili podijeliti informaciju dalje drugim ljudima.
Ja ću svakako istrajati u svojoj ideji i početak rada pivare se može očekivati krajem 2016. godine. Za sve detalje zainteresovani mogu da prate moju FB stranicu", kaže Galić.
Trenutno, u kućnim uslovima Nikola pravi male količine svoga piva, oko 20 litara po turi, za sebe i za prijatelje. Kaže da ne stiže da doturi pivo do svih zainteresovanih za probavanje, ali se trudi da ispoštujem što je moguće više ljudi.
"Odlična prilika za degustaciju i 'Gorštaka' i piva ostalih pivara iz BiH i regije, ali i većih zanatskih pivara, biće u Mostaru 30. jula na drugom po redu Craft Beer Festu. Nisam zainteresovan za investitore, mada sam već imao nekoliko ponuda, jer želim da ovo bude nešto što je samo moje, želim da upravljam svim procesima sam i da odgovaram samo sebi", kaže Galić.
Na kraju razgovora za MONDO, ovaj mladi entuzijasta i preduzetnik želio je da se putem našeg portala zahvali svim prijateljima i onima koje nikad nije upoznao, a koji su me do sad podržali na razne načine.
"Vidi se da javnost vapi za nekim pozitivnim primjerima i da im je više preko glave i sivila, crne hronike, prazne priče političara, onih odvratnih rijalitija i starleta... Ima još mladih ljudi koji su odlučili da se bore i pokrenu nešto, a ne da žive dan za dan na teretu roditelja i baka i djedova. Oni zaslužuju daleko više medijskog prostora od gorepomenutih..."
Mi se, naravno, slažemo sa Nikolom, želimo mu puno uspjeha i jedva čekamo da konačno probamo njegovog "Vr'ovca", pardon - "Gorštaka"...
Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...